Pletykák a Radeon HD 8000-esekről

Nem kellett sokat várni az első információmorzsákra.

Pletykák a Radeon HD 8000-esekről

Az AMD Radeon HD 8000-es családjával kapcsolatban tegnap már érkezett egy érdekes pletyka, amely arról számolt be, hogy a vállalat következő generációs videokártyái majd csak a következő év második negyedévében jelennek meg – nem idén, ahogy korábban tervezték.

Tegnap említettük azt is, hogy a megjelenés közeledtével valószínűleg a család tagjaival kapcsolatban is kiszivárog majd némi infó, ahogy az lenni szokott, de azt nem gondoltuk volna, hogy már ma megérkeznek az első ilyen jellegű pletykák.

A friss, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az AMD legnagyobb, felsőkategóriás grafikus processzora 5,1 milliárd tranzisztorból épülhet fel. A hatalmas tranzisztor mennyiséggel érkező GPU 2560 stream egységgel gazdálkodhat, renderelő egységekből pedig már nem 32, hanem 48 található benne. A szóban forgó GPU összes képessége csak a Radeon HD 8970 esetében lesz elérhető, a Radeon HD 8950 ehhez képest 256-tal kevesebb, azaz 2304 stream egységgel és szerényebb órajelekkel érkezik majd.

A Radeon HD 8800-as sorozat tagjai „Sun” kódnévre keresztelt grafikus processzort alkalmazhatnak, amely a Radeon HD 8870 esetében 1792, a Radeon HD 8850 esetében pedig 1536 stream egységgel bír. Ez a GPU memória-adatsín tekintetében és ROP egységek számában egyaránt megegyezhet a Radeon HD 8900-as sorozat tagjainál alkalmazott példánnyal.

A „Cape Verde” GPU-ra alapozó Radeon HD 7700-asokat az „Oland” GPU-t használó Radeon HD 8700-asok váltják majd le. Az új GPU memória-adatsín tekintetében orvosolja majd „Cape Verde” kódnévre keresztelt elődjének gyengeségeit, azaz 128-bites helyett 192-bites memória interfésszel érkezik – legalábbis a Radeon HD 8770 esetében. A Radeon HD 8700-as család leggyorsabb tagja, a Radeon HD 8770-es modell 896 stream processzorral és 192-bites memória-adatsínnel rendelkezhet. Ezzel szemben a Radeon HD 8750 már 128-bites memória interfésszel és 768 stream egységgel gazdálkodhat majd.

A fenti információk meglehetősen érdekesek, viszont hivatalos forrásból egyelőre nem nyertek megerősítést, így mindenképpen érdemes őket távolságtartóan kezelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward