Pletykák a NAVI 12-ről és a NAVI 14-ről

Az új grafikus processzorokkal kapcsolatban érdekes információk érkeztek, ám ezeket egyelőre illik gyanakvással kezelni.

Pletykák a NAVI 12-ről és a NAVI 14-ről

Az AMD elnöke korábban már elismerte, hogy később újabb olyan videokártyák érkeznek, amelyek NAVI GPU-val rendelkeznek, ezek között pedig felsőkategóriás megoldások is lesznek. És a jelek szerint nem csak a felsőkategóriát, de a közép- és alsókategóriát is célba veheti új termékeivel a vállalat.

A 3DCenter.org forrásai szerint két új GPU megjelenésére számíthatunk a nem is oly távoli jövőben, az egyik a NAVI 12 lesz, ami a felsőkategóriában juthat szerephez, a másik pedig a NAVI 14, ami a NAVI 10 alá érkezik. A számozás kissé fura – később kiderül, pontosak-e az értesülések.

A NAVI 14 természetesen 7 nm-es csíkszélességgel készül, a lapka kiterjedése pedig 170 négyzetmilliéteres lesz, legalábbis most ez tűnik valószínűnek. A fedélzetén 24 darab RDNA CU tömb lapul, amelyek összesen 1536 stream egységet kínálnak a rendszer számára. A GPU mellé GDDR6-os fedélzeti memória csatlakozik majd, amely 128-bites adatsínen keresztül kommunikál a grafikus processzorral. Ez a GPU a GeForce GTX 1660 Ti ellen szállhat harcba, amely 192-bites adatsínnel és 4 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkezik. Az egyelőre kérdéses, hogy az AMD-s megoldás pontosan mennyi fedélzeti memóriát kap: nincs kizárva, hogy a vállalat megvárja, míg elegendő mennyiségben készülnek 16 Gb-es GDDR6-os lapkák, hogy 8 GB-nyi fedélzeti memória kerülhessen a termékre, de az is lehet, hogy a 8 Gb-es lapkákból kerül rá 8 darab, így a VRAM kapacitása 4 GB lesz, ami a konkurenciával szemben hátrányt jelenthet.

Galéria megnyitása

A NAVI 12 ezzel szemben már egy igazi bestia lesz, amely összesen 64 darab RDNA CU tömböt foghat munkára, azaz 4096 stream egységgel rendelkezhet. A 350-400 négyzetmilliméter kiterjedésű lapka természetesen szintén 7 nm-es csíkszélességgel készül majd, memória terén azonban nem követi a korábbi trendet, azaz nem HBM2-es lapkákkal érkezik. Helyettük 256-bites memória-adatsín és GDDR6-os memóriachipek használatára lehet számítani, ám a memórialapkák ebben az esetben 14 GHz-nél magasabb effektív órajelen ketyeghetnek. Ez a modell a GeForce RTX 2080 és a GeForce RTX 2080 Super teljesítményszintjét veheti célba.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új videokártyák pontosan mikor jelennek meg kereskedelmi forgalomban, de idővel erre is fény derülhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap