Pillekönnyű tablettel rukkolt elő a Sharp

Az új Aquos PAD minden ismert 7 hüvelykes megoldásnál könnyebb, miközben a belsejébe tekintve azt láthatjuk, hogy a legerősebbek közé tartozik.

Pillekönnyű tablettel rukkolt elő a Sharp

A Sharp élen jár a kompaktság tekintetében, bőven lekörözve a legtöbb konkurensét. A japán vállalat pedig él is ezzel az előnyével, és sorra mutatja be a lenyűgöző fizikai paraméterekkel rendelkező táblagépeket, valamint okostelefonokat.

Az új Aquos PAD az SH-06F jelöléssel lett ellátva, és bizony a felsőkategóriát fogja erősíteni kis testbe zárva. A készülék egy 7 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, és annyira vékony a káva, ami a panelt körülöleli, hogy végeredményben az SH-06F majdnem fél centivel alacsonyabb, mint az Xperia Z Ultra okostelefon. A tablet háza 175 x 106 x 8,4 (a legvastagabb pontján 8,8) milliméteres, és ennél van kiemelkedőbb adat is, mégpedig a tömege, ugyanis mindössze 233 grammot nyom (!). A kijelző a Sharptól megszokott módon a megváltoztatott összetevőket alkalmazó IGZO technológiát vonultatja fel, a felbontása pedig 1920 x 1200 képpontos lesz, így minden tekintetben tökéletes kép fogja fogadni az érdeklődőket. Két kamera található az eszköz fedélzetén, és mindkét egység meggyőző minőséget produkálhat, legalábbis a specifikáció alapján. A keret egyedül a készülék alján vaskosabb egy kicsit, így az az érdekes helyzet áll fenn, hogy ide került az előlapi kamera is. A videócsevegések bonyolítására egy 2.1 megapixeles, hátsó megvilágítású (BSI), CMOS érzékelős megoldás szolgál, ami Full HD felvételek továbbítására lesz képes megfelelő sávszélesség mellett. Több ponton is hasonló a helyzet a főkameránál is, hiszen ez is BSI CMOS szenzort kapott és 1080p-s videók készítésére alkalmas, azonban állóképek esetén már 8.1 megapixellel operál – ehhez már LED villanó is dukál.

A táblagép szívében egy Qualcomm MSM8974AB chip rejlik. Ez a lapka minden tekintetben hozzájárul ahhoz, hogy a felhasználónak pozitív élményt jelentsen minden egyes használattal eltöltött perc. A 2,3 GHz-es órajelen üzemelő Krait 400 processzormagok négyese és az Adreno 330 grafikus egység egyaránt jól bírja a mindennapos strapát, és a legújabb, komoly számítási igénnyel rendelkező játékok is akadásmentesen fognak rajta futni. A rendszermemóriát is ennek megfelelően alakították, 2 GB-tal látták el az SH-06F-et, ami így sok egymás mellett futó folyamattal is jól boldogul majd. A háttértár alapból is egészen nagy, hiszen 32 GB-nyi hellyel szolgál, azonban a bővítésről is kellőképpen gondoskodtak a mérnökök, hiszen adott esetben még akár 128 GB-os microSDXC kártyával is boldogulni fog a Sharp újdonsága. A kapcsolati képességek lajstroma sem igazán hagy kívánnivalót maga után. Kezdésnek van benne 4G LTE modem, tehát megfelelő lefedettség mellett akár 100 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet, továbbá található még a „kínálatában” 802.11 b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, Bluetooth modul, GPS vevő, sőt mi több, még NFC chip is.

A szerkezet bekapcsolását követően az Android 4.4.2 üdvözli a tulajdonosát. A KitKat kódnévre hallgató operációs rendszer jelenleg a legfrissebbnek számít, így ilyen téren sem lehet fogást találni az Aquos PAD SH-06F-en. Az androidos kezelőszervek szoftveresen jelennek majd meg, és a három alapvető billentyűn túlmenően itt a Sharp néhány extrát is felsorakoztat. Lesznek előre telepített különlegességek is, melyek alapból nem részei a rendszernek, azonban ezeknek a listáját nem tartalmazta a bejelentés.

Eddig semmilyen hátrányát nem lehetett látni annak, hogy ennyire kompakt és könnyed a készülék, így joggal lehetne arra gondolni, hogy az akkumulátornál spórolták meg azokat a millimétereket és grammokat, amik a mezőny fölé emelik a gépet, ám ez nem így van. Egy meglehetősen méretes, 4200 mAh-s telepet tudtak belesűríteni, így az üzemidejét tekintve sem lesz vele különösebb probléma. És még az újratöltésnél is található különlegesség, ugyanis gyorstöltési mechanizmust is kapott az újdonság. A táblagép kizárólag fehér színben lesz megvásárolható. Végül azt is érdemes még kiemelni, hogy IP57 védettséget élvez, így akár fürdés közben is ki lehet használni az adottságait.

A Sharp Aquos PAD SH-06F kapcsán egyébként a legnagyobb problémát kétségtelenül az jelenti, hogy a japán gyártó szinte csak a hazájában forgalmazza a termékeit, ritkán kerül sor nemzetközi értékesítésre. Az eszköz kereskedelmi forgalomba kerülésének időpontja és az ajánlott fogyasztói ára egyelőre nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward