Pillangószárny-alakú billentyűzetet fejlesztenek

Az új klaviatúra legfőbb célja, hogy kényelmes, hatékony gépelést tegyen lehetővé.

Pillangószárny-alakú billentyűzetet fejlesztenek

A billentyűzetek piacán időről-időre fel-feltűnnek olyan megoldások, amelyek a szokásos formával szakítva valami ergonomikusabb, csuklókímélőbb, kényelmesebben használható alternatívát próbálnak felmutatni, ám eddig valahogy egyik sem volt az igazi – de legalábbis a tradicionális formátumot egyik megoldásnak sem sikerült nyugdíjba küldenie.

Most egy újabb próbálkozó, egy frissen alapított start-up tűnt fel a billentyűzetek szegmensében, amely létrehozta a következő innovatívnak gondolt klaviatúrát, a Keyboardio-t. Ahogy a korábbi próbálkozások esetében, úgy a Keyboardio megtervezésénél is az volt a legfőbb szempont, hogy gépelés közben a felhasználó kezei, illetve csuklója kényelmesen, természeteshez közeli pozícióban álljon, így a billentyűket a két kéz ujjai köré csoportosították. A két billentyűcsoport egy-egy pillangószárny-alakú felületen kapott helyet, maguk az alfanumerikus billentyűk pedig úgy lettek pozícionálva, hogy ujjainkkal kényelmesen elérhessük őket. A funkciómódosító gombok (Ctrl, Shift, Alt), illetve a szóköz és a Delete billentyű a hüvelyujjak hatósugarában helyezkednek el annak érdekében, hogy ezek nyomkodását ne a gyengébb kisujjak végezzék.

A fejlesztők azzal kapcsolatban is kísérleteznek, hogy kiváltható-e az egérkurzor mozgatását végző egér a WASD billentyűk segítségével. A koncepció értelmében az említett irányításon kívül az egérkurzort speciális billentyűkombinációkkal a kijelző meghatározott területeire is lehetne pozícionálni.

Maga a billentyűzet egyébként teljes egészében programozható lesz, sőt, a szoftverének a forráskódja is elérhető lesz, így a felhasználók saját igényeik szerint módosíthatják a klaviatúra működését. A billentyűk mechanikusak, igaz, az nem derült ki, pontosan mely cég szállítja őket, de a fejlesztők annyit elárultak, hogy működésük elég halk ahhoz, hogy akár egy megbeszélés alkalmával is kényelmesen, mások zavarása nélkül lehessen rajtuk gépelni. Az alumínium házzal rendelkező Keyboardio Bluetooth támogatással büszkélkedik, így nem csak Bluetooth vezérlővel ellátott asztali és mobil számítógépekhez, hanem akár mobileszközökhöz is használható lesz.

Az sajnos szintén rejtély, legalábbis egyelőre, hogy a friss termék pontosan mennyibe kerül majd. A hivatalos weblap szerint a termék piacra dobásához a közösség segítségét kérik majd a fejlesztők, így rövidesen egyéb információk is napvilágot láthatnak vele kapcsolatban, sőt, a támogatási kampány is rövidesen elrajtolhat. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward