Pert vesztett az Apple

Kínában a pekingi bíróság hosszas vita után szabadalomsértőnek ítélte a Sirit.

Pert vesztett az Apple

Az okostelefonok világában mindennaposak a különböző témájú bírósági perek, az viszont a ritkább esetek közé sorolható, amikor az Apple válik a szenvedő féllé. Az esetek többségében persze eleve az Apple szokott valamilyen indokkal szabadalmi pert kezdeményezni, most viszont nem így alakult a forgatókönyv.

A cupertinóiaknak azért kellett a pekingi bíróság elé vonulniuk eredményhirdetésre, mert a kínai székhelyű Zhizhen Network Technology Co. Ltd. szabadalomsértés vádjával beperelte őket. A vita tárgyát a Siri képezi, az Apple hangvezérléssel irányítható személyi asszisztense, ami a felhasználók kérdéseire megszólalva is képes választ adni. A 2011 októberében bemutatott szolgáltatást annak idején igazi áttörésként jelentette be az egyesült államokbeli vállalat, így értelemszerűen ez lett az iOS 5 legnagyobb újítása is. Az eleinte csak iPhone-on működő Siri egy évvel később elterjedt a többi Apple terméken is, majd a Zhizhen is felfigyelt rá, ugyanis a saját, szabadalmaztatott eljárásukat vélték felfedezni az alkalmazás alapjaiban. A távol-keleti cég 2012-ben perelte be az Apple-t, vagyis két év telt el, mire megszületett az ítélet, ami bűnösnek mondta ki a cupertinóiakat a szellemi tulajdon megsértésének vádjában.

A szabadalmi ügyet első fokon Pekingben a középfokú bíróság tárgyalta, és a felek meghallgatását követően úgy ítélték meg, hogy az Apple valóban felhasználta a Zhizhen által levédetett beszédfelismerő technológiát. Egyelőre tehát úgy fest, hogy nyert a felperes, azonban a cupertinóiak természetesen nem szeretnék ennyiben hagyni a dolgot, és feljebb terjesztik a pert a pekingi Legfelsőbb Népi Bíróság elé. Az Apple eléggé rossz helyzetben van egyébként, mert igazából semmilyen eszközzel nem tudják azt bizonyítani, hogy nem használták fel a szóban forgó vállalat védett szellemi tulajdonát. Rendre arra hivatkoznak, hogy nem volt arról tudomásuk, hogy egy távol-keleti cégnek már van a Siriéhez hasonló elven működő hangfelismerő rendszere, ebből fakadóan azt lemásolni sem lehetett szándékukban.

„Sajnos mi nem voltunk tisztában a Zhizhen szabadalmával mielőtt bevezettük a Sirit, és nem hisszük, hogy használtuk volna ezt a szabadalmat... Míg egy másik bíróság is álláspontot foglal a kérdésben, mi továbbra is nyitottak vagyunk az ésszerű megbeszélésekre a szabadalmat birtokló Zhizhennel.” – nyilatkozta az Apple az ítélet kimondását követően.

Egyelőre azt nehéz megjósolni, hogy pontosan mi lesz ennek a pernek a végkimenetele, hiszen az még nem tisztázott, hogy mi a célja a Zhizhen Network Technologynak. Arra viszont innentől már jó esélyük van, hogy teljesen megnyerjék az ügyet, még ha a fellebbezésnek helyt is adnak a Legfelsőbb Népi Bíróságon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward