Perek elé nézhetnek egyes okosórák fejlesztői?

Úgy fest, hogy a nagy óragyártóknak a legkevésbé sem tetszik, hogy a készülékeik felületét másolják az okosórák.

Perek elé nézhetnek egyes okosórák fejlesztői?

Az okosórák egy komoly erénye a hagyományos vetélytársaikkal szemben, hogy a legtöbb esetben nincs előre definiált felhasználói felületük, vagyis óraarculatuk. A digitális kijelzők szinte bármilyen grafikát ki tudnak rajzolni „számlap” címén, így a felhasználó bármikor a saját ízlésének megfelelő kinézetet állíthat be néhány érintéssel.

Az okosórák gyártói általában próbálnak valamilyen egyedi megjelenést adni a saját termékeiknek, de a külsős fejlesztők már nem feltétlenül ennyire kreatívak vagy körültekintőek. A letölthető óralapok között nagyon gyorsan megjelentek a sokak számára elérhetetlen luxusórák mintáit utánzó alternatívák, amik pont azt meglovagolva próbálnak minél nagyobb népszerűségre szert tenni, hogy egy-egy átlagvásárlók számára elérhetetlen órát másolnak. Így egy négyzetes számlappal rendelkező okosórát pillanatok alatt hasonlóvá varázsolhat a felhasználója a legendás Tag Heuer Monacóhoz, a köralakú megoldások pedig példának okáért egy Omega Speedmaster, vagy egy Rolex Daytona arculatát húzhatják magukra. Igen ám, de míg a készüléktulajdonosok örülhetnek ennek, addig az említett órákat készítő vállalatok szemében egyre nagyobb szálkát jelentenek ezek a digitális felületek.

A TorrentFreak értesülései szerint több vezető óragyártó is fellépett a valódi felületeket másoló digitális számlapok ellen. Az IWC, a Panerai, az Omega, a Fossil, az Armani, a Michael Kors, a Tissot, a Certina, a Swatch, a Flik Flak és a Mondaine együttes erővel szállhat szembe az illegális számlapmásolatokkal. A felsoroltak felszólítást küldtek azoknak, akik szerintük felelősek lehetnek az ügyben, vagy elejét tudják venni ezek terjedésének. Jelen állás szerint jogi lépéseket idén már nem kívánnak tenni az akaratuk érvényesítése érdekében, de ha a jövőben tovább szaporodnak ezek az egyébként jobbára jogvédett arculatok, minden bizonnyal perek sora veheti kezdetét.

FaceRepo

Vélhetően egyébként agresszívabb intézkedésre nem lesz szükség, és a méregdrága karórákat mintázó felületek a legtöbb online piactérről hamarosan el fognak tűnni. A FaceRepo például azonnal reagált, és próbál eleget tenni a nagy gyártók kérésének. Közleményben számoltak be arról, hogy minden valós órafelületet rövidesen eltüntetnek a kínálatukból, sőt mi több, intézkedtek annak érdekében is, hogy a későbbiekben a rendszerükbe ne is kerülhessenek fel ilyen megoldások. Vizsgálni fogják a felületek mellett a keresőszavakat és a leírásokat is, és ha bárhol rábukkannak egy márkajelzésre, azonnal törlik a felületet. (Egyébként ez mostanáig még nem történt meg, ezért nem kell sokat kutakodni, hogy Seiko, Carrera vagy éppen Patek Philippe számlapra bukkanjanak az érdeklődők, de akad Scuderia és még klasszikus Casio is.)

Az operációs rendszereket tekintve leginkább az Android Wear az érintett az ügyben (a FaceRepo is a Weart szolgálja ki), ami persze annak is betudható, hogy az elmúlt időszakban bemutatott színes kijelzős okosórák a legtöbb esetben ezzel kerültek bevetésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward