PCIe 3.0-s Nvidia patch Sandy Bridge-E rendszerekhez

Az új patch jóvoltából elérhetővé válik a PCI Express 3.0 támogatás a Sandy Bridge-E HEDT platformon.

PCIe 3.0-s Nvidia patch Sandy Bridge-E rendszerekhez

Ahogy a korábbi hírekből már tudhatjuk, a GeForce GTX 680-as videokártyákhoz készített első driver, amely a videokártya megjelenése előtt készült, még lehetővé tette a PCI Express 3.0-s szabványban rejlő lehetőségek kiaknázását, ám később, a GeForce GTX 680-asokhoz készített végleges driverben már 2.0-s tempóra limitálták a PCI Express támogatást a vállalat mérnökei. Ez a módosítás az összes többi Kepler alapú videokártyát is érintette, azaz a GeForce GTX 670 is csak a régebbi, PCI Express 2.0-s szabvány által biztosított sávszélességgel gazdálkodhatott.

Az Nvidia korábban ezt azzal magyarázta, hogy az X79-es platform nem rendelkezik PCI Express 3.0-s minősítéssel, igaz, támogatja a 8 GT/s-os tempót. A cég akkoriban arról biztosította a felhasználókat, hogy a későbbiekben lehetőséget ad majd a PCI Express 3.0-s szabvány használatára – persze csak akkor, ha megbizonyosodtak a szabvány stabil, megbízható működéséről.

Úgy tűnik, most eljött az idő: a vállalat kiadott egy gyorsjavítást, amely engedélyezi a Kepler alapú GeForce-ok esetében a PCI Express 3.0-s szabvány alkalmazását az X79-es alaplappal és Sandy Bridge-E típusú processzorral ellátott konfigurációknál. Ez az újítás főleg azoknál a videokártyáknál jön majd jól, amelyek PCI Express 3.0 x8-as slotokba illeszkednek, hiszen esetükben így mostantól akkora sávszélesség áll majd rendelkezésre, mint ha PCI Express 2.0 x16-os slotban csücsülnének.

Az Nvidia illetékesei persze megemlítik, hogy a PCI Express 3.0 támogatás abszolút hibátlan működését nem tudják hivatalosan garantálni az összes X79-es alaplapból és Sandy Bridge-E processzorból álló konfigurációnál, így a támogatást csak manuálisan lehet engedélyezni, automatikusan nem. Ez a probléma a natív PCI Express 3.0-s támogatással ellátott rendszereknél nem áll fenn: az Ivy Bridge processzorral szerelt konfigurációk esetében a hivatalos driver automatikusan engedélyezi a PCI Express 3.0-s mód használatát.

Az új patch a legfrissebb stabil GeForce driverrel karöltve kerülhet az adott rendszerre. Letöltéséhez ide kell ellátogatni.

[italic][bold]

A patchet mindenki csak saját felelősségére próbálja ki! Ha instabillá, megbízhatatlanná válik a rendszer, akkor DOS parancssorból az alábbi paranccsal tilthatjuk le a PCIe 3.0-s támogatást:

[/bold][/italic]

force-enable-gen3.exe –revert

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward