PC piac: a korábban vártnál is rosszabb a helyzet

A legfrissebb előrejelzések még borúlátóbbak, mint a korábbiak: 2015 előtt túl sok jóra nem számíthat az iparág.

PC piac: a korábban vártnál is rosszabb a helyzet

A PC piac sajnos régóta gyengélkedik és a jelek szerint még mindig nincs vége a válságos időszaknak: javulásra majd csak 2015-től kezdve lehet számítani, de akkor is csak egyszámjegyű növekedésre van kilátás. Az elemzők jelenleg úgy látják, a 2011-ben tapasztalt teljesítményszint elérésére már többé nincs esély - legalábbis belátható időn belül biztosan nincs.

Az IDC elemzői a legfrissebb helyzet alapján módosították korábbi előrejelzéseiket, amelyek most még rosszabb képet festenek a PC piacról, mint korábban. Az új előrejelzés szerint az idei év folyamán 9,7%-os csökkenést szenved el a PC piac. A csökkenés egyrészt annak köszönhető, hogy a mobil eszközök népszerűsége a PC forgalom kárára folyamatosan növekszik, de ezzel együtt egyéb probléma is van. Nagy baj, hogy a fejlődő piacokon megszűnt a növekedés, pedig az elmúlt évek során főként ezekre a szegmensekre támaszkodott a piac. A PC piac egészét a jelek szerint továbbra is csökkenés jellemzi majd, legalábbis 2014-ig biztosan. Az elemzők most úgy látják, fordulatra valamikor 2015 folyamán lehet számítani, amikor akár egyszámjegyű növekedésre is lehet esély.

Az idei év második negyedéves adatai nagyjából azt a szintet hozták, amire az elemzők korábban számítottak, most mégis negatív irányban módosították a korábbi előrejelzéseket, ugyanis felmerült néhány újabb probléma. A PC piacon a vásárlói érdeklődés továbbra is meglehetősen nyomott, de ezzel együtt a fejlődő országok teljesítménye is romlott. Kínában a frissített előrejelzés alapján kétszámjegyű csökkenésre lehet számítani, ami a nagymennyiségű beragadt raktárkészletnek és a táblák, illetve okostelefonok iránti egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhető. A negatív hatások következményeként a fejlődő országokban 2014 folyamán további csökkenés várható. A negatív hatások a korábban erős növekedést produkáló régiókba is begyűrűztek, így nem túl rózsásak a kilátások.

2014 után lassú növekedés veheti kezdetét, amit részben a vásárlók szerény léptékű konfiguráció-frissítése indíthat be. Az átlagfelhasználók PC frissítési szokásainak köszönhetően az egyes konfigurációk élettartama egyre hosszabbra nyúlik, ami a PC piac szempontjából szintén negatívum. 2014 után egyébként az üzleti felhasználók is aktivizálhatják magukat, ugyanis akkoriban már komolyan körül kell majd nézniük a piacon, mire válthatják le Windows 7 alapú rendszereiket.

Amennyiben a PC piacra nem érkeznek komolyabb mennyiségben lenyűgöző, PC-frissítésre ösztönző alkalmazások, úgy e szegmensben mérsékelt frissítési kedvet lehet majd tapasztalni, ami aligha segít a szegmens helyzetének gyorsabb, komolyabb mértékű javításában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward