PC-áremelkedés várható?

Bár az alkatrészek ára jó ideje stabilan csökkent, a Gartner legfrissebb elemzései szerint az idén megfordulhat ez a tendencia; mintegy 2,8%-os növekedést prognosztizálnak, főként kínálatszűkülés miatt. A drágulás legfőbb okozóiként az LCD-ket és a RAM-okat jelölték meg, amelyeknél - azokat önmagukban nézve - akár 23 és 20%-os drágulást sem tartanak elképzelhetetlennek az év végére.

PC-áremelkedés várható?

Bár az alkatrészek ára jó ideje stabilan csökkent, a Gartner legfrissebb elemzései szerint az idén megfordulhat ez a tendencia; mintegy 2,8%-os növekedést prognosztizálnak, főként kínálatszűkülés miatt. A drágulás legfőbb okozóiként az LCD-ket és a memóriákat jelölték meg, amelyeknél - azokat önmagukban nézve - akár 23 és 20%-os drágulást sem tartanak elképzelhetetlennek az év végére.

Ezt egyrészt azzal indokolják, hogy a gépgyártók egyre inkább hajlanak a túlzott óvatosságra, és a kelleténél is több munkaerőt bocsátanak el, több gyárat zárnak be a "gazdasági helyzet" ürügyén. Másrészt, a DDR2-es memóriákról a DDR3-asokra való átállás is jelentős drágulást okozhat, mivel eddig számos forgalmazó bizonyult igencsak ráérősnek e téren, most viszont gyorsan kell majd behozniuk a lemaradást.

Maguknak a forgalmazóknak azonban mindez kedvezhet a Gartner szerint, mivel mindeddig nem volt túl sok beleszólásuk az árak alakulásába. A memória-áremelkedések különösen a netbookok és az olcsó laptopok piacát érinthetik, lévén ott a memória különösen érzékeny pontnak számít, aminek már a legkisebb drágulása is jelentősen megfejelheti a gépek egészének árát. Úgy tűnik, hogy az amúgy is drága gépek gyártóinak van a legkevesebb félnivalójuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward