Passzív hűtéssel jön az Intel legújabb apró PC-je

A hangtalanul üzemelő apróság 4 GB-nyi eMMC tárhelyet is kapott, amin elfér akár egy XBMC is.

Passzív hűtéssel jön az Intel legújabb apró PC-je

Az Intel NUC sorozata, amelyben pofás apró asztali számítógépek sorakoznak, most egy új taggal bővült. A friss jövevény a nehezen megjegyezhető DE3815TYKHE típusjelzést kapta, belsejében pedig egy DE3815TYBE típusú alaplap teljesít szolgálatot, ami a hírek szerint hamarosan külön is megvásárolható lesz:

A kompakt számítógépházban lapuló alaplap ezúttal Bay Trail alapokon nyugszik, fedélzetén pedig egy Intel Atom E3815-ös SoC bújik meg. A passzív hűtéssel rendelkező SoC egyetlen egy Silvermont architektúrára épülő processzormagot rejt, ami 1,46 GHz-es magórajelen ketyeg. Emellett egy Intel HD Graphics sorozatú, 400 MHz-es órajelet alkalmazó videovezérlő is jelen van a kínálatban, amihez HDMI 1.4a port, eDP 1.3-as port, illetve egy D-Sub port is jár. Ahogy az az adatokból is kiderül, a SoC teljesítménye nem valami acélos, cserébe viszont rendkívül energiatakarékos: a TDP-je mindössze 5 watt.

Rendszermemóriából maximum 8 GB-nyi kaphat helyet az alaplapon, méghozzá egyetlen DDR3-1333/1600 MHz-es So-DIMM memóriamodul formájában. Az adatok tárolásáról 2,5 hüvelykes meghajtó gondoskodhat, de 4 GB-nyi eMMC tárhely is található a deszkán. Utóbbi bőven elég, ha az újdonságot vékonykliensként használjuk, de arra is elegendő, hogy házimozi szoftvert telepítsünk a termékre – mondjuk egy XBMC operációs rendszert.

SATA portból csak egy 3 Gbps-os példányt kapunk, ami SATA DOM támogatással érkezik. Bővítőhelyek tekintetében be kell érni egy mini PCI Express 2.0 x1-es slottal, amiben félhosszú bővítőkártya fér el – például egy WiFi modul. A WiFi kártya alkalmazását a hátlapon kialakított antennafuratok is segítik.

A 190 x 116 x 40 milliméteres mérettel rendelkező számítógépházhoz jár állvány, amellyel állítva használhatjuk, de a repertoárban VESA támogatás is szerepel, így az apróság monitor vagy televízió hátuljára is felszerelhető. A Gigabites Ethernet vezérlővel rendelkező újdonság egy USB 3.0-s és két USB 2.0-s porttal érkezik, de az alaplapon kivezetés formájában további két USB 2.0-s port is elérhető. Kivezetések formájában még két COM portot is kapunk, sőt, a TPM 1.2 támogatás sem hiánycikk.

Az új NUC PC hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig mindössze 129 dollár lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward