Passzív hűtéssel jön a HIS Radeon HD 7730-asa

Az újdonság hangtalanul üzemel és GPU teljesítmény tekintetében sem rossz.

Passzív hűtéssel jön a HIS Radeon HD 7730-asa

A HIS legújabb videokártyája remek választás lehet mindazoknak, akik olyan videokártyát keresnek, ami ugyan passzív hűtéssel rendelkezik, ám GPU teljesítmény tekintetében mégsem kell szégyenkeznie.

A kompakt asztali számítógépekbe és ütőképesebb házimozi számítógépekbe szánt videokártya a Radeon HD 7730 iSilence 5-ös típusjelzést kapta, dizájn tekintetében pedig kísértetiesen hasonlít Radeon HD 7750 iSilence 5 névre keresztelt társára, amely idén májusban került a boltok polcaira. Ez persze aligha meglepő, hiszen a két videokártya GPU-ja lábkiosztás tekintetében tökéletesen kompatibilis, így a "nagytestvér" nyomtatott áramköri lapja és hűtése gond nélkül felhasználható az újdonsághoz.

A Radeon HD 7730 iSilence 5 egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő, GCN architektúrára támaszkodó Cape Verde GPU-t kapott, ami 384 stream egységgel, 24 textúrázóval és 8 renderelő egységgel gazdálkodik. A GPU 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriához - előbbi 800 MHz-es magórajelen ketyeg, utóbbi pedig 1,6 GHz-es effektív órajelet alkalmaz. A videó kimenetek között egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI port sorakozik.

Az új videokártya passzív hűtője összesen négy darab hőcsővel rendelkezik, amelyek egy réz talpazaton keresztül veszik át a GPU által termelt hőt, amit aztán a kék alumínium lamellákhoz továbbítanak. Mivel passzív megoldásról van szó, így légkeverő nem áll rendelkezésre. Utóbbi miatt a számítógépház megfelelő szellőzéséről mindenképpen gondoskodni kell, ellenkező esetben instabil, túlmelegedő rendszert kaphatunk eredményül. A túlmelegedés főleg a nyári kánikula alkalmával okozhat kellemetlen perceket, de egy rosszul szellőző házban nem csak a videokártya "érzi majd rosszul magát".

A HIS újdonsága hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem derült ki, hogy a termék ajánlott végfelhasználói ára pontosan hogyan alakul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward