Passzív hűtéses GTX750-est mutatott be a Zotac

A Zotac legújabb megoldásánál a passzív hűtés ellenére még némi GPU tuningra is lehetőség nyílt, hála a rettenetesen energiahatékony GPU-nak.

Passzív hűtéses GTX750-est mutatott be a Zotac

A Zotac egy új, passzív hűtéses GeForce GTX 750-est mutatott be. Az újdonság remek választás lehet, ha energiatakarékos, halk PC építése a cél, de klasszikus HTPC konfigurációkba is tökéletesen illik, már ha az adott PC házban van két szabad bővítőhely, ugyanis a termék a nagyméretű hűtés miatt két slotnyi helyet foglal.

A referencia Nvidia GeForce GTX 750-es videokártyák egy apró hűtőbordával és egy kisméretű ventilátorral hűtik a Maxwell architektúrára támaszkodó, 28 nm-es csíkszélességgel készülő GM107-es GPU-t. Ezzel szemben a Zotac mérnökei egy jóval komolyabb méretű hűtőbordát pakoltak a videokártyára, cserébe megspórolhatták a ventilátort, passzívan is elmegy a kártya. A nagyon energiahatékony GPU által termelt hőt két hőcső szállítja el az alumínium lamellákhoz, ahogy az a fotókon is látszik.

A referencia GeForce GTX 750-es videokártyák GPU-ja 512 CUDA maggal rendelkezik, és 1020 MHz-es alap-, illetve 1085 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelet alkalmaz. A passzív hűtéssel ellátott videokártyák rendszerint referencia órajeleken szoktak üzemelni, de olyan is előfordul, hogy a GPU órajelét, illetve feszültségét visszaveszik annak érdekében, hogy a passzív hűtő hatékonyan helytállhasson. A Zotac GeForce GTX 750 Zone Edition esetében viszont ilyesmiről szó sincs, sőt, éppen ellenkezőleg: a GPU átesett némi tuningon, így 1033 MHz-es alap- és 1111 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelen üzemel. A fedélzeti memória szerepét ezúttal is 1 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ra bízták, amelynek effektív órajele 5 GHz, csak úgy, mint a referencia modellek esetében. A GPU és a VRAM között 128-bites memória-adatsín teremt kapcsolatot.

A hátlapon a szokásos két DVI és egy HDMI port helyett ezúttal egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenet sorakozik. A nagyméretű passzív hűtés miatt az új videokártya 2-3 centiméterrel hosszabb, mint a referencia modellek.

Ahogy a passzívan hűtött termékeknek általában, úgy a Zotac GeForce GTX 750 Zone Edition-nek is szüksége van némi légáramlásra ahhoz, hogy a hűtőbordák átadhassák környezetüknek a GPU által termelt hőt. Éppen ezért nagyon kompakt, nehezen szellőző PC-be nem érdemes beszerelni a terméket.

A Zotac GeForce GTX 750 Zone Edition rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. Az újdonság várható ajánlott végfelhasználói ára sajnos egyelőre nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward