Passzív HD 6850-es és tuningolt Radeonok

A PowerColor egy újabb videokártya különlegesség piacra dobására készül, amelyről először tavaly novemberben érkeztek hírek. A szóban forgó termék nem más, mint egy passzív videokártya hűtővel ellátott Radeon HD 6850-es modell, amely referencia órajeleken üzemel ugyan, viszont ezt tökéletesen csendben teszi. Más kérdés, hogy érdemes a rendszer megfelelő szellőzéséről is gondoskodni, ha ilyen passzív videokártya-különlegességben gondolkodunk. A gyártó ezzel együtt végre hivatalosan is bemutatta legfrissebb Radeon HD 6950-esét, amely Vortex II-es hűtővel érkezik, sőt, a HIS is előrukkolt egy érdekességgel, ami nem más, mint egy gyárilag megemelt órajelekkel és egyedi hűtéssel érkező Radeon HD 6790-es modell.

Passzív HD 6850-es és tuningolt Radeonok

A PowerColor egy újabb videokártya különlegesség piacra dobására készül, amelyről először tavaly novemberben érkeztek hírek. A szóban forgó termék nem  más, mint egy passzív hűtővel ellátott Radeon HD 6850-es modell, amely referencia órajeleken üzemel ugyan, de hangtalanul.  Más kérdés, hogy érdemes a rendszer megfelelő szellőzéséről is gondoskodni, ha ilyen passzív videokártya-különlegességben gondolkodunk. A gyártó ezzel együtt végre hivatalosan is bemutatta legfrissebb Radeon HD 6950-esét, amely Vortex II-es hűtővel érkezik, sőt, a HIS is előrukkolt egy érdekességgel, ami nem más, mint egy gyárilag megemelt órajelekkel és egyedi hűtéssel érkező Radeon HD 6790-es modell. Vegyük is szemügyre a triót!

PowerColor HD 6850 SCS3

A HD 6850 SCS3 névre keresztelt videokártya végre elnyerte végleges formáját, így most már hivatalos megjelenésére sem kell sokat várnunk. A 2010 novemberében bemutatott modellhez képest a mérnökök végeztek némi átalakítást a PCB kialakításával kapcsolatban, így tökéletesítve a terméket, hogy az stabilan és megbízhatóan működhessen.  A hűtő összesen öt darab, rézből készült hőcsővel rendelkezik, amelyek egy nagyméretű, alumínium lamellákból álló tömbnek továbbítják a GPU által termelt hőt. A videokártya egyetlen egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg a stabil működéshez.

A 40 nm-es Barts GPU 960 stream processzorral rendelkezik és 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához. A GPU a referenciának megfelelően 775 MHz-es magórajelen ketyeg, a memóriachipeknél pedig 4 GHz-es effektív órajelet alkalmaznak.

Egyelőre nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy mikor jelenik meg az újdonság és mennyibe fog kerülni, de a pletykák szerint most már nem kell sokat várni a termék hivatalos bejelentéséig.

[bold]

Megjelent a PowerColor HD 6950 Vortex II Edition egyedi hűtéssel és tuninggal[/bold]

Időközben a napokban bemutatott HD 6950 Vortex II Edition modellről érkeztek friss hírek, és a kártya meg is jelent.  A különleges hűtőnek köszönhetően a GPU akár 20%-kal alacsonyabb üzemi hőmérsékleten tartható, mint a referencia hűtőkkel, ez pedig a speciális, kiemelhető ventilátoroknak, és az egyedi kialakítással rendelkező hűtőnek köszönhető. Az újdonság esetében a GPU 800 MHz helyett 850 MHz-es magórajelen üzemel, a 2 GB-nyi fedélzeti memória esetében pedig 5 GHz helyett 5,2 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a gyártó mérnökei.

A videó kimenetek között két DVI port, valamint egy HDMI 1.4-a és két 1.2-es mini-DisplayPort csatlakozó bújik meg. A gyártó a csomaghoz mellékeli a Call of Duty: Modern Warfare 2 teljes verziós kiadását is, de a játékot tartalmazó csomag nem lesz elérhető Kínában, Japánban és Németországban - áll a vállalat hivatalos közleményében.

Utóbbi újdonságról további információk itt találhatóak.

Bemutatkozik a HIS 6790 IceQ X Turbo

A HIS egy új videokártyát mutatott be, amely az AMD nemrégiben megjelent újdonságára, a Radeon HD 6790-es modellre alapoz. A HIS a friss termék bejelentésével egy időben már lerántotta a leplet IceQ X hűtéssel érkező, referencia órajeleken üzemelő Radeon HD 6790-eséről, ám most a gyártó műhelyében elkészült a termék tuningolt változata is, amely nem túl meglepő módon a HIS 6790 IceQ X Turbo nevet kapta.

A friss termék ugyanúgy 40 nm-es Barts GPU köré épül, mint Radeon HD 6790-es társai, így 800 stream processzorral, 40 textúrázóval és 16 ROP egységgel gazdálkodhat. A GPU és az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 256-bites adatsín húzódik. Maga a GPU alap esetben 840 MHz-en ketyeg, míg a memóriachipek esetében 4,2 GHz-es órajelet alkalmaznak, ám a HIS mérnökei ezeket az értékeket rendre 900 MHz-re és 4,4 GHz-re emelték. A DirectX 11-es, Eyefinity, CrossfireX és HD3D támogatással érkező videokártya hűtéséről a HIS saját tervezésű IceQ X hűtője gondoskodik, amely halkabban és hatékonyabban is üzemel, mint a referencia Radeon HD 6790-eseken elhelyezett videokártya hűtők.

Az újdonság videó kimenetek tekintetében a szokásos csatlakozókat tartalmazza, azaz találunk rajta két DVI portot, egy HDMI 1.4a kimenetet és két 1.2-es mini-DisplayPort csatlakozót is. A tuningolt, egyedi hűtéssel is ellátott HIS 6790 IceQ X Turbo hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, de ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward