Panasz a Gmail biztonságára

A világ legnépszerűbb keresőmotorját üzemeltető Google-t számos kritikus támadja, amiért nem teszi még biztonságosabbá e-mail szolgáltatását.

Panasz a Gmail biztonságára

A világ legnépszerűbb keresőmotorját üzemeltető Google-t számos kritikus támadja, amiért nem teszi még biztonságosabbá e-mail szolgáltatását.

Biztonsági szakértők, ügyvédek és adatvédelmi tanácsadók nemrég írtak egy nyílt levelet Eric Schmidt-nek, mivel szerintük a Gmail felhasználónak teljesen szükségtelen biztonsági veszélyekkel kell szembesülniük a szolgáltatás használatakor. "Ahogy egyre többen használunk kevésbé biztonságos Internet-elérést - például Wi-Fit kávézókban, könyvtárakban -, úgy egyre nagyobb az esély a Gmail adataink illetéktelen kezekbe való kerülésére." - közölte Ben Edleman, a Harvard Business School asszisztens professzora és a levél egyik aláírója.

A Gmail jelenleg biztosít HTTPS-elérést (Hypertext Transfer Protocol Secure) a szolgáltatásához, azonban alapértelmezésben ez a funkció ki van kapcsolva, és csak egy pár felhasználó - akik tisztában vannak a veszélyekkel és tudják hogyan kell aktiválni - kapcsolják be. A Google válaszában közölte, hogy számos különböző biztonsági metódust kíván tesztelni a jövőben, azonban azt nem árulta el mikorra várhatjuk ezeknek az adatbiztonsági lépéseknek az állandóvá válását.

Azok, akik szeretnék biztonságos kapcsolaton keresztül elérni Gmail-postafiókjukat, azok a levelezésen belül a "Beállítások" menüpontban az "Általános" fül alatt a "Böngészőkapcsolat" opciónál a "Kötelező https használata" gomb kiválasztásával tudják aktiválni a HTTPS-t.

A Yahoo Mail, Microsoft Hotmail, Facebook és MySpace is használ HTTPS-protokollt amikor bejelentkezik a felhasználó a szolgáltatásba, azonban utána hagyományos, kevésbé biztonságos HTTP-kapcsolaton keresztül történik az adatcsere a biztonsági szakértők szerint. Csak bankok és hasonló pénzügyi szervezetek weboldalai kommunikálnak folyamatos HTTPS-protokollal a felhasználóval, azonban egyre nagyobb a nyomás, hogy e-mail és egyéb szolgáltatások is használják a HTTPS-t végig a böngészés folyamán, nem csak a bejelentkezéskor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward