Pályán a szélessávú szatellit

Pályán a szélessávú szatellit

Sikeresen fellőtték a kazahsztáni Bajkonurból a Ka-Sat nevű európai műholdat, amelynek segítségével elérhetővé válhatnak a szélessávú internetszolgáltatások sok millió olyan európai háztartásban is, amelyet földi úton nem lehet megfelelően elérni. A Proton rakétával pályára állított hattonnás szerkezetet a párizsi székhelyű Eutelsat üzemelteti, névleges kapacitása alapján kétmillió háztartás számára teszi majd lehetővé a gyors netezést. Hasonló céllal a múlt hónapban is pályára állítottak egy műholdat, a Hylas-1-et - ez a londoni Avanti Communications üzemeltetése alá tartozó szatellit 300 ezer háztartás kiszolgálására képes.

Európában legalább 30 millió olyan háztartás van, amely nem vagy csak gyenge minőségben éri el az internetet - nyilatkozta a BBC-nek az Eutelsat vezérigazgatója, Michel de Rosen -, többnyire vidéken vagy a hegyek között, sokszor nem is túl messze a nagyvárosoktól. Az ő problémáikat oldhatja meg a Ka-Sat. A számos műholdon tévécsatornák ezreit továbbító Eutelsat eddig is nyújtott internetes szolgáltatásokat meglevő eszközein, a most föld körüli pályára állított műhold az első, amelyet kifejezetten a szélessávú netezés érdekében állítottak csatasorba.

A mintegy 36 ezer kilométerrel az Egyenlítő fölé pozicionált Ka-Sat műhold szerkezetének nagy része Nagy-Britanniában készült, az EADS Astrium üzemeiben, a tesztelést az európai társaság franciaországi (toulouse-i) üzemében végezték el. Fellövése előtt nem sokkal fulladt kudarcba egy másik Proton rakétás próbálkozás, akkor a pályára állítani kívánt Glonass navigációs műholdak a Csendes-óceánban végezték.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward