PA248Q: prémium kategóriás kijelző az ASUS-tól

Ma az Asus legújabb prémium paneles kijelzőjének, az Asus PA248Q típusnak szenteljük a figyelmet. 

PA248Q: prémium kategóriás kijelző az ASUS-tól

1. Bevezető

Ma az Asus legújabb prémium paneles kijelzőjének, az Asus PA248Q típusnak szenteljük a figyelmet.  A monitor a ProArt széria tagja, melyből már korábban volt szerencsénk a PA246Q típushoz, ezt kellemes tapasztalatokkal adtuk vissza a forgalmazónak. Jelen tesztünk alanya már ledes háttérvilágítással és A+ IPS panellel rendelkezik. Az A+ jelölés a minőségi besorolásra utal, ahol ez nincs feltüntetve ott A- kategóriájú panelt fogunk találni (ez utóbbihoz tartoznak a régebbi S-IPS panelek is).

Mielőtt még megismerkednénk a monitorral, tekintsük át a fontosabb adatokat, amiket a következő táblázatban foglaltuk össze:

Egy megjegyzés még a tesztelés előtt: a monitor prémium panelt használ, ezért a tesztelés során a szokásos TN paneles tesztjeinkhez képest hol szigorúbb szemmel, hol engedékenyebben fogjuk vizsgálni. Ez csak a látószögek és válaszidő elemzését érinti, a többi szempont változatlan. A prémium paneles monitorok látószögei ugyanis sokkal jobbak, mint TN-es társaiké, viszont a sebességük meg valamivel lassabb. Minden esetben a többi prémiumhoz megy majd a viszonyítás.

2. Áttekintés

A monitor a már említett ProArt széria tagja, ami a cég élvonalbeli kijelzőit jelöli. A készüléket tehát elsősorban azoknak szánták, akik fotóikat kitűnő minőségben szeretnék viszontlátni a képernyőn. Ha pedig szeretnék kinyomtatni ezeket, akkor a monitor egyedülálló extrája, azaz a beépített rácsozás segíti a munkát (azt viszont nem árt tudni, hogy a készülék csak az sRGB színteret képes megjeleníti, a nyomdai munkához pedig az AdobeRGB színtér szimulációja is kellene). A specifikációk közül érdemes még kiemelni azt, hogy monitor a már sokak által elfeledett 16:10 arányú felbontással (1920*1200) rendelkezik, ami a prémium paneles kijelzők közt is ritkaság sajnos.

Ami a monitor küllemét illeti, a dizájn nem változott: a fényezés matt fekete, a káván megtalálható a barázdáltság is, amit vonalzónak használhatunk, alul pedig egy vörös díszcsík is látható, ami feldobja az összképet. A komoly, szögletes formaterv szerintünk már önmagában is megalapozza azt az érzést, hogy egy minőségi kijelző előtt ülünk, de a lényeg úgyis a képminőség (mindjárt rátérünk arra is). Az anyagminőség nagyon jó, a kijelző tapogatás, nyomkodás közben meg sem nyekkent, még az állvány szerkezete is igen masszív.

Az apró szögletes menügombok a káva elején vannak, de kis méretük ellenére jól használhatóak. Minőségükkel meg voltunk elégedve, halkan és határozott nyomásponttal működnek. Megvilágítást ugyan nem kaptak, de szürkületnél még jól olvashatóak a feliratok (sötétben marad a tapogatós módszer). A könnyebb kezelést gyorsgombok segítik. Egy a képprofilok előhívásáért felel (hosszan tartva automatikus kalibráció a VGA bemenetnél), egy a bemenet váltásért, továbbá beállíthatunk két egyéni gyorsgombot is. Ezt a menüben Shortcut néven találjuk meg. A beállítható lehetőségek közt minden fontosat megtalálunk: fényerő, kontraszt, OSD elforgatás a portré módhoz, PIP/PBP beállítás, színhőmérséklet, haladó beállítások, hangerő, QuickFit rácsok színe, User Mode1 User Mode2 (ez utóbbiak az egyéni képprofilok). A nyomdai munkát a már említett előhívható rácsok (QuickFit Virtual Scale) segítik, erre is kapunk egy dedikált kezelőszervet, mégpedig egy mini joystick-ot. Ezt benyomva a rácsozás menübe jutunk, de a joystick felhasználható a menü többi részében is.

A részletekre is gondoltak, ugyanis az állapotjelző led fényei szolidak: működés közben fehéren, készenlétnél narancsszínnel világít. Ha mégis zavarna minket, akkor a világítást letilthatjuk a menüben.

Szerencsére a készülék állványa változatlan maradt, így tehát a cég második prémium kijelzőjéhez is egy nagyon masszív talapzatot kapunk. A stabilitást a talp mérete és súlya is garantálja, ezért nem kell tartanunk a billegéstől. Az állvány minden konfigurációs lehetőséget támogat, amit csak elvárhatunk egy ilyen kategóriájú monitortól. Az elforgatást +/- 60 fokban biztosítja, magasságállításra pedig 10cm-es tartományban van lehetőségünk. Sajnos ezt rögzíteni nem lehet, de legalább könnyen beállítható. A panel dönthetőségi tartománya is megfelelően széles, ezt előre 20 fokban, hátrafelé 5 fokban lehet elmozdítani. A kijelző a porté módot is támogatja, és ennek megfelelően a menü elforgatása is lehetséges. A porté mód beállítása közben az állvány határozott ellentartással reagált, ami jó, hiszen így a képernyő billegését is sikerült kiküszöbölni, ami egyes monitoroknál előfordul ilyenkor. Egyetlen észrevételünk van még ezzel kapcsolatban: amikor visszatérünk a vízszintes beállításhoz, akkor a panelt némileg korrigálnunk kell, ha tökéletes vízszintezést szeretnénk.

A monitor a fali állványokat is támogatja, mégpedig a VESA 100 szabványú példányokat. A kijelző az alapvető DVI és VGA bemeneteken kívül rendelkezik egy DisplayPort-tal és egy HDMI-vel, valamint egy fejhallgató kimenettel, hogy a HDMI audio sávja is hallható legyen. A PA248Q nagy extrája ezen felül, hogy USB 3.0-s elosztóként is használható, a csatlakozók pedig kényelmes helyre, oldalra kerültek. A monitor egyéb extrákkal, például kártyaolvasóval vagy beépített hangszórókkal nem rendelkezik, viszont a kellékek közt minden fontosabb vezeték megvan (DVI, VGA, USB 3.0, tápkábel), a telepítő lemezen pedig a kézikönyvet és a drivert találtuk meg. Egy kis figyelmesség, hogy a vezetékek rendben tartásához egy kábelkötegelőt is kapunk.

3. OSD és Képprofilok

OSD

Az OSD szép és átlátható, az alapvető képbeállítások mellett pedig különlegességek is vannak benne, és itt nem csupán a színekkel játszó profilokra gondolunk. Az átlagnál jóval pontosabb színbeállításra is lehetőségünk van a 6 sávos Hue és Saturation opciókkal, a három fő színcsatornát pedig Offset és Gain módban is beállíthatjuk. Ami a képprofilokat illeti, a monitor legfontosabb profilja az sRGB, hiszen ez garantálja a legpontosabb színvisszaadást a fotósoknak, az AdobeRGB viszont ezúttal nem található meg a monitorban. A lehetőségeink között szerepel még a Standard, Scenery és Theater, ezek a monitor által megjeleníthető összes színt használják. A képprofilokat egyenként felülírhatjuk vagy visszaállíthatunk az eredeti állapotukba. Ezen kívül a menüben két egyedi profilt is elmenthetünk, ezért ha nem akarjuk, akkor nem kell felülírnunk a gyári profilokat. További, említésre érdemes funkciók:

[list type="unordered"]

[*]QuickFit Virtual Scale: A rácsozási lehetőségek közt különböző fényképméretek, A4-es méret és teljes képernyős rácsozás van, centiben és inchben. Ezek mind a valós méretezést segítik nyomtatás előtt.

[*]Automatikus kontrasztszabályzás (ASCR): Ezt gyárilag kikapcsolva találjuk és csak a Scenery és Theater profilokban lehet aktiválni. Lényege a kontrasztérték virtuális megnövelése, olyan módon, hogy a világos tartalmakat világosabbá, a sötéteket sötétebbé teszi. Mivel az állítgatás folyamata nem túl kellemes a szemnek, mi általában inkább egy jól beállított statikus érték mellé tesszük a voksunkat, és ez most sem változott.

[*]Élességállítás (Sharpness): Ezt a funkciót a markánsabb élek érdekében bekapcsolhatjuk, de a digitális bemeneten kevés a jelentősége, ezért inkább a homályosabb VGA bementen érdemes alkalmazni.

[*]PC-s használatra a 2,2-es gamma, Mac-es használatra pedig az 1,8-as gamma érték állítható be, erre vonatkozóan nincsenek további beállítási lehetőségek.

[/list]

[bold]

Képprofilok[/bold]

A kijelző gyári képprofiljai közül szemre nekünk mindegyik tetszett, ami szép eredmény. Munkára és általános felhasználásra az sRGB profilt, illetve a Standard profilt ajánljuk, ezek a legtermészetesebb színvisszaadásra törekszenek. A színező profilokat (Scenery, Theater) teltebb színük miatt fotók nézegetésére, illetve filmek megtekintésére szánták. Tapasztalataink alapján ezeket csak jó minőségű képek, videók esetén vegyük elő, mert felerősítik a tömörítési hibákat. A Theater profil ezen kívül erős kék színezést használ a mozi hatás érdekében.

A mellékletben egy mérési grafikont is találtunk, arról, hogy a kijelző a gyári sRGB színprofilja az elfogadhatónak mondott szint (deltaE < 5) alatt van, vagyis pontos. Természetesen mi is elvégeztük saját méréseinket:

A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a Standard és sRGB profil megfelelő választás dokumentumok olvasgatására és mindennapos használatra. Az átlagos delta E tanúsága szerint a monitor nagyon jó eredményt ért el ezekkel a profilokkal. Az sRGB esetében csak a fényerőt tudjuk módosítani, ami nem véletlen, hiszen ezt előre bekalibrálták, így módosításra sincs szükség. Tehát csak oda kell kapcsolnunk és bízhatunk a pontos megjelenítésben.

Az extra színhatású profilok már nem ennyire pontosak, de náluk egyébként sem ez a fő szempont. Ezek inkább a látványra mennek, de a túlzó színek ellenére még mindig vállalható profilok, ugyanis az átlagos színeltérés még ezeknél sem megy az 5-ös érték fölé. Az pedig külön öröm, hogy a gyári beállításokkal a Scenery és Theater esetében is csak minimális romlást láttunk a színátmeneti gradienseken.

A kalibráció során célunk ezúttal is a 120cd/m^2 fényerő, 2.2-es gamma és 6500K színhőmérséklet elérése volt. Az sRGB és Standard gyári profilok annyira jók, hogy egyéni beállításokkal sem tudtunk jobb eredményt elérni náluk, ezért érdemes ezeknél maradni. Mi legfeljebb a fényerőt csökkentenénk rajtuk, de azt is csak akkor, ha sötét környezetben szeretnénk használni a monitort.

4. Képminőség

Ami a kijelző színvilágát illeti, az IPS panel hozza a szokásos formáját: szép és maximálisan élénkek a színek, szemből nézve a fekete sötétsége is jó, de ezzel még később foglalkozunk. A színátmenetek egyenletesek, még a különleges színező profiloknál (Scenery, Theter) is csak minimális sávosodást láttunk, a többi profilban pedig nyoma sem volt sávosodásnak. A kontrasztskálán egy kivételével minden elem látható volt: a világosak tökéletesen megkülönböztethetők voltak, a sötét szürkeárnyalatok közül pedig egyedül a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe. A monitor fényerőtartaléka bőséges: a tesztpéldány beállításaival 357 cd/m^2 fényerőt sikerült elérnünk egy fehér képernyőn. A specifikációban megadott gyári értéket tehát bőven túlteljesítette a monitor, így erős napsütésnél biztosan nem lesz gond az olvashatósággal. Különösen úgy, hogy a panel matt bevonatot kapott. A szemkímélő használat érdekében a monitor fényerejét viszont csak 101 cd/m^2 értékig csökkenthetjük le, ami szerintünk lehetne még kisebb.

A monitor képe nagyon szép a digitális bemenetein. A hibátlan szövegmegjelenítés érdekében jobb is, ha ezeknél maradunk, mert a VGA képe gyengébb, ami halvány szellemkép formájában látható. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, ezért nincs lehetőségünk eltérő képet beállítani rajtuk. A bemenetek közt automatikus jelváltás van, ezért ha valamelyiken megszűnik a video jel, akkor a kijelző magától átkapcsol, ami kényelmes, de néha zavaró.

Most lássuk a monitor skálázási képességét. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*960 1152*864 és 1024*768-as képméretek annyira szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1280*800-as és 1280*720-as felbontások kicsit homályosabbak, de még ezzel együtt is jó képminőségük van, ezért nyugodtan lehet játszani bennük. Szerencsére csúnya felbontásokat nem találtunk, még az enyhén torz 1280*1024 sem volt homályos, a torzítás oka pedig az, hogy a monitor ezt a 4:3-as felbontásokhoz vette. A képarány kezelés a Full, 4:3 és 1:1 módokra terjed ki, a HDMI bemeneten pedig az OverScan is a rendelkezésünkre áll. A Full egy képaránytól független, teljes képernyős megjelenítés. A 4:3 arányt értelemszerűen a 4:3 arányú felbontásoknál kell alkalmazni, az OverScan kicsit belenagyít a képbe. Az 1:1 esetében a kép a képernyő közepén látható pixel pontos megfeleltetéssel, ami egy ritkaság (ilyenkor mindig tökéletesen éles a kép, csak a méret csökken). Érdekes, ahogy az 1280*720 felbontás helyes megjelenítését megoldották. Mivel a kijelzőben nincs „Aspect” képarány, ezért 1:1 módba kell átkapcsolnunk, ilyenkor torzításmentesen, de teljes képernyőn látható a kép. Összességében tehát a monitor remek skálázással rendelkezik, és egyetlen felbontást leszámítva a képarány kezelés is remekül működik.

A monitornak két különlegessége is van, ezek a PIP (kép a képben) és PBP (kép a kép mellett) funkciók. Előbbinél a kis ablak helyét (melyik sarokba kerüljön) és méretét is megadhatjuk (kicsi, közepes, nagy). A monitor összes bemenetét kombinálhatjuk, tehát a DisplayPort, HDMI, DVI és VGA közül bármelyiket párosíthatjuk egymással. A PIP módnak van egy nagyon hasznos képessége is, a Switch opció, mellyel a fő ablak és a kis ablak képét megcserélhetjük. A kis ablak képminősége jó, de képaránya fix 16:10. Ezért ha ettől eltérő arányt használunk, akkor a fő bemenet képe helyesen fog megjelenni, a kis ablak képe viszont torz lesz.

A PBP funkció esetében a bemenetek képe egymás mellett látható, és 4:3-as képarányra optimalizálták. Ha ettől eltérőt használunk, akkor a monitor torz módon jeleníti meg a képet. Ami a kis ablakok minőségét illeti, nagyon szépek, a bemeneteket viszont legfeljebb 1152*864-es felbontásig érdemes növelni, mert felette már olvashatatlanok (de már csak a méretük miatt sem lenne értelme tovább növelni ezeket).

A széles látószögek természetesek egy prémium panelnél, ezért mi a továbbiakban már csak az apró részletekre és hibákra koncentrálunk. Szigorú szemmel vizsgálva bizony látható némi kontrasztcsökkenés vízszintesen és függőlegesen is. Ettől oldalról, alulról és felülről némileg fakóbbnak látszik a kép, mint szemből, de ennek mértéke nem olyan nagy, hogy zavaró lenne. A színek fejünk mozgatásával csak leheletnyit változnak meg: egy fehér képernyő esetében oldalról enyhe kékesedés látható. Ezek egyáltalán nem drasztikus hibák, csak akkor látszanak, ha kifejezetten ezeket keressük. Használat közben tehát szépek maradnak a színek, és szemből nézve a képernyő alja és teteje is egyforma színben pompázik.

Ezek után megnéztük a háttérvilágítás egyenletességét. Az eltérésekről egy táblázatott is készítettünk: a homogenitást egy fehér képernyőn néztük meg, az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

Méréseink alapján szép eredményről számolhatunk be. A ledes háttérvilágítás fényerejét sikerült jól eloszlatni, bár a képszéleken fellépő minimális sötétedést ennek a monitornak sem sikerült megúsznia. A háttérvilágítás szemre viszont tökéletesen homogén, ezért ezzel az aprósággal nem is kell foglalkoznunk. Természetesen a butított panelekre jellemző, képszéleken látható sárgásodásnak nyoma sem volt. Az IPS panelek gyengesége viszont az A+ besorolású panelnél is látható. Ez pedig a bársonyos fénylés, ami szürkületnél, egy sötét képernyő esetén látható akkor, amikor a fejünket mozgatjuk. Ilyenkor a fekete szín csak szemből tűnik tökéletesen feketének, a képernyő többi területe szürkének látszik. Ez egy technológiai korlát, ami minden hasonló panelnél jelen van, csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Jelen esetben a látvány nem vészes, mert csak szürke elszíneződéssel kell számolnunk, a néhány éves IPS paneleknél kékesedéssel lilásoddásal is találkozhattunk.

A monitor 6ms-os válaszidővel rendelkezik, és erre vonatkozóan semmiféle beállítást nem tartalmaz a menü, ezért joggal gondolhatjuk azt, hogy ezt az értéket gyorsítás nélkül sikerült elérni. A kijelző specifikációja sem említi a gyorsítást, továbbá minimális túlvezérlési hibát sem láttunk a teszteken, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a monitor nem használ gyorsítást. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor egy nagyon gyors panellel állunk szemben, ami a prémium mezőnyben ritkaság. A 6ms-os érték szemre tényleg megvan, szinte olyan, mintha egy átlagos (gyorsítás nélküli) TN paneles monitorral játszanánk. A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a monitor sebessége teljesen rendben van, elmosódást alig láttunk. Még a bemeneti késés mértéke sem vészes, de ezt egy TN paneles monitor után szokni kell, mert ilyen tekintetben már gyengébb náluk.

5. Értékelés

Asus PA248Q ProArt

Az Asus egy újabb prémium kijelzővel rukkolt elő, ezúttal ledes háttérvilágítással és egy, a kategórián belül is jobb IPS panellel. A teszt alatt meggyőződtünk róla, hogy a monitor remek képminőséggel rendelkezik, bár minőségbeli ugrást nem láttunk, nekünk éppen ugyanolyan szépnek tűnt, mint a korábban tesztelt PA246Q modell. Nagy pozitívum, hogy a monitor gyári sRGB profilja már eleve pontos, nekünk legfeljebb a fényerőt kell módosítanunk annak függvényében, hogy mennyire világos környezetben szeretnénk használni a monitort. A mozizás élményét a széles látószögek és gyönyörű színek garantálják. Még a monitor háttérvilágítással is elégedettek voltunk, ami sötét környezetben különösen fontos tényező. A monitor a sötét árnyalatokkal jól boldogul, ezek zömét nagyon szép sötéten tárja elénk, és az IPS panelekre jellemző kifényesedés sem olyan zavaró, mint más monitoroknál, mert ezt is sikerült emészthető szintre hozni. A készülék interpolációs képessége nagyon jó. Egyetlen csúnya felbontással sem találkoztunk a teszt alatt, ráadásul a monitor képarány kezelése is jól működik, extraként pedig az 1:1 pixelpontos megjelenítést is támogatja. A kijelzőt sebessége alapján játékra is tudjuk ajánlani, mert utánhúzása gyakorlatilag nincs, mindössze némi késéssel kell számolnunk, ami néhány perc alatt megszokható.

A készülék anyagminősége is elsőrangú, a masszív állvány repertoárjában pedig minden konfigurációs lehetőség megtalálható, ami létezik. A megvilágítás hiánya ellenére a menükezeléssel is elégedettek voltunk, a mini joystick pedig nagyon jól működött. Ráadásul immáron két egyedi gyorsgombot is beállíthatunk, melyekkel minden fontosabb funkciót elérhető, így az sem baj, hogy a kijelzőhöz nincs szoftveres menüvezérlés. A video bemenetekkel nem fukarkodtak, mert digitálisból három is van a monitoron: egy DisplayPort, egy HDMI és egy DVI. Extraként pedig egy fejhallgató kimenetet és egy USB 3.0 elosztót is rátettek a monitorra. Hiányosságnak csupán azt róhatjuk fel, hogy a kijelző nem képes az AdobeRGB színtér megjelenítése, az állvány magassága nem rögzíthető, és szívesen láttunk volna rajta egy kártyaolvasót is, ha már fotós monitorral van dolgunk. A kellékekkel viszont nagyvonalúan bántak, a kábelek közül minden fontosabb megtalálható a dobozban (DVI, VGA, USB 3.0).

A PA248Q modell ára várhatóan 130 ezer forint környékén lesz, ami induló árnak igencsak baráti, hiszen később ez jó eséllyel mérséklődni fog. A kijelző olyan érdekességekkel tud a konkurencia fölé tornyosulni, mint a QuickFit Virtual Scale opció, azaz a virtuális rácsozás, valamint a PIP/PBP mód, amivel két tetszőleges bemenet képét nézhetjük egyszerre. Alternatívának a Dell U2410 típusát említhetjük, ami a legtöbb dologban kicsit jobb az Asus monitoránál és szélesebb színspektrummal rendelkezik, viszont a Dell (és más monitor sem) tudja a rácsozást és a bemeneti késése is magasabb. Ha csak a sebesség a fontos, akkor a HP ZR24w típusa a nyerő, mert még mindig legyőzhetetlen, ezért ezt a megszállott játékosoknak ajánljuk, már ha éppen kapható. Az Asus monitora egy egészséges kompromisszum lehet a kettő között, és az extrái miatt érdemes mindenképpen fontolóra venni.

Vásárlás: ASUS PA248Q

Hivatalos honlap

 

A monitort az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward