P67-es alaplap LGA-1156-os CPU foglalattal?

P67-es alaplap LGA-1156-os CPU foglalattal?

Az ASRock műhelyében mindig készül egy-egy különleges alaplap, amelyekkel kiemelkedhet a cég az alaplapgyártók szürke mezőnyéből. A mérnökök ezúttal sem tétlenkedtek és létrehozták az első olyan P67-es lapkakészlet köré épülő alaplapot, amelyen LGA-1156-os processzorfoglalat helyezkedik el, így a termék a jelenleg is forgalomban lévő Lynnfield és Clarkdale processzorokat gond nélkül támogatja, a Sandy Bridge architektúrára épülő egységek viszont nem működnek majd benne, csak úgy, ahogy egyetlen P55-ös vagy H55-es alaplapban sem.

A furcsa újdonság azért készült, hogy segítségével ki lehessen aknázni a P67-es PCH-ban (Platform Cuntroller Hub-ban) rejlő lehetőségeket. A P67-es PCH nagy előnye P55-ös és H55-ös társaival szemben az, hogy míg utóbbiak PCI Express 1.1-es vezérlőt tartalmaznak, addig a friss lapkakészlet már PCI Express 2.0-s hubra támaszkodik, amely PCIe sávonként és már kétszer akkora sávszélességet kínál (irányonként 250 MB/s vs. irányonként 500 MB/s). Hogy ez miért is jó hír? Azért, mert a P55-ös és H55-ös PCH-hoz kapcsolt SATA 6 Gbps-os és USB 3.0-s vezérlők nem jutnak elegendő sávszélességhez, így névleges sebességüknél jóval alacsonyabb sebességet kínálnak. Ezt a problémát a gyártók úgy szokták kiküszöbölni, hogy a P55/H55-ös PCH és az USB3.0-s/SATA 6 Gbps-os vezérlők közé egy híd chipet helyeznek, amely összefűz több sávot. Erre az ASRock különlegességénél már nem lesz szükség, ugyanis a P67-es lapkakészlet esetében már nem áll fent ez a probléma. Az új alaplapnál a PCI Express 2.0 x16-os slot a processzorban elhelyezett PCI Express vezérlőhöz csatlakozik, a két darab USB 3.0-s portot és két darab SATA 6 Gbps-os portot kínáló vezérlőket pedig a P67-es PCH-ra fűzték fel, amelynél már nem kell tartani attól, hogy nem áll rendelkezésre elegendő sávszélesség a vezérlők számára.

 

A különleges újdonság - amely egyébként P67 Trasformer névre hallgat - tulajdonképpen egy ATX formátummal érkező alaplap, ami egy LGA-1156-os processzorfoglalatot, négy darab DDR3-as memória foglalatot, egy PCI Express 2.0 x16-os slotot, három darab PCI Express x1-es portot és két PCI bővítőhelyet kínál. A termék két SATA 6 Gbps-os porttal, négy darab SATA 3 Gbps-os csatlakozóval, eSATA porttal , valamint két USB 3.0-s porttal s néhány USB 2.0-s csatlakozóval is rendelkezik. A rendszer ezen kívül Gigabites Ethernet portot és nyolccsatornás HD audió vezérlőt is tartalmaz. A gyártó állítása szerint az alaplap extrém memória órajelek elérését teszi lehetővé és a képekről az sem derül ki, hogy milyen órajelre "hitelesítették" a DDR3-as memória foglalatokat. A P67 Trasformer a hírek szerint december elején jelenik meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward