Özönlenek az új SSD meghajtók

Az SSD meghajtók szegmensében ismét hatalmas mozgolódásra lehetünk figyelmesek, ugyanis nem kevesebb, mint háromféle újdonság mutatkozott be, három különböző vállalat kínálatában, amelyek mind-mind eltérő felhasználói rétegeket vesznek célba.

Özönlenek az új SSD meghajtók

Az SSD meghajtók szegmensében ismét hatalmas mozgolódásra lehetünk figyelmesek, ugyanis nem kevesebb, mint háromféle újdonság mutatkozott be, méghozzá három különböző vállalat kínálatában, amelyek mind-mind eltérő felhasználói rétegeket vesznek célba.

Ultra sorozatú SSD meghajtók a SanDisk műhelyéből

A neves vállalat az Amerikai Egyesült Államok területén éppen a napokban kezdte meg legfrissebb SSD meghajtóinak szállítását, amelyek az Ultra családban foglalnak helyet. A friss adattárolók szokás szerint most is 2,5 hüvelykes formátummal érkeznek és SATA 3 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott noteszgép vagy asztali számítógép alaplapjához.

A gyártó állítása szerint az Ultra sorozatú SSD meghajtók - amelyek egyébként 60 GB-os, 120 GB-os és 240 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek a boltok polcaira - 280 MB/s-os folyamatos olvasási- és 270 MB/s-os folyamatos írási sebességet kínálnak. Az új SSD-k egymillió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül helytállni.

Az Ultra család tagjai közül a 60 GB-os modell 129,99 dolláros, 120 GB-os társa 219,99 dolláros, míg a 240 GB-os "csúcsmodell" 449,99 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba, de egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok területén.

[bold]Befutottak a Silicon Power V30-as SSD meghajtói is

[/bold]

A Silicon Power a V30-as SSD család személyében első SSD meghajtóit dobta piacra, amelyek a méltán népszerű SandForce SSD vezérlők egyikére alapoznak. A 2,5 colos formátumú újdonságokkal a gyártó a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat, valamint a játékosokat szeretné meghódítani.

A három év garanciával rendelkező termékek mellé minden esetben kapunk egy rögzítő keretet is, ami az adattárolók 3,5 hüvelykes bővítőhelyre történő beszerelésekor jöhet jól. A gyártó állítása szerint a SandForce alapú újdonságok - amelyek egyébként MLC típusú NAND Flash memóriachipekre épülnek - 550 MB/s-os maximális olvasási- és 500 MB/s-os maximális olvasási sebességet kínálnak (ehhez már nem árt egy SATA 6Gbps-os csatlakozó alaplapunkon).

A V30-as modellek 60 GB-os, 120 GB-os, 240 GB-os és 480 GB-os változatban kerülnek majd forgalomba, de az egyelőre nem tudható, hogy az egyes modellek pontosan mennyibe fognak kerülni.

Frissültek az OCZ májusban bemutatott Talos SSD-i

Az üzleti szegmens igényeit kiszolgáló első generációs Talos SSD meghajtók a friss, második generációs modellekkel ellentétben még csak VCA 1.0-s támogatással rendelkeztek, ám az újdonságok, azaz a második generációs Talos-ok esetében már a VCA 2.0-s technológiát használták a mérnökök, ami igen csak pozitív hatást gyakorolt az SSD-k teljesítményére.

Az OCZ közleménye szerint a VCA 2.0 (Virtualized Controller Architecture 2.0) alkalmazásának köszönhetően az SSD-k egyszerre végezhetnek olvasással és írással kapcsolatos műveleteket, ami a rájuk támaszkodó rendszerek számára bizony komoly teljesítménynövekedést jelent.

A friss vezérlő architektúra alkalmazásának köszönhetően a második generációs Talos SSD-k már maximum 66000 I/O művelet elvégzésére képesek 4K módban, de a folyamatos 4K-s írási/olvasási teljesítmény sem sokkal rosszabb, azt ugyanis másodpercenként 50000 I/O műveletben határozták meg.

A VCA 2.0-s technológiára alapozó SSD meghajtók MLC típusú NAND Flash memóriachipeket használnak és SAS (Serial Attached SCSI) 6 Gbps-os csatolófelületet kínálnak. Ezek a modellek a TRIM és TCQ támogatás mellett ECC támogatást is kínálnak, sőt, képesek megelőzni a hirtelen áramszünet esetén fellépő hibákból eredő adatvesztéseket is.

A 3,5 colos formátummal érkező újdonságok 960 GB-ig bezárólag természetesen többféle változatban is elérhetőek lesznek. A termékek szállítása már megkezdődött, viszont az első szállítmányok - ahogy az lenni szokott - a stratégiailag fontos vásárlókhoz futnak majd be.

Árakról a második generációs Talos modellek esetében sem érkeztek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward