Özönlenek az elméletben kész GeForce-ok

Az Nvidia első DirectX 11-es támogatással is felvértezett videokártyáinak hivatalos bemutatása után most végre a gyártó partnerein a sor: a különböző vállalatok sorra rántják le a leplet saját megoldásaikról a témában. Az újdonságok között egyelőre többnyire csak referencia órajelen ketyegő termékek vannak, de az EVGA kínálatában azért feltűnt egy-két érdekes, kis mértékben tuningolt példány is.

Özönlenek az elméletben kész GeForce-ok

Az Nvidia első DirectX 11-es támogatással is felvértezett videokártyáinak hivatalos bemutatása után most végre a gyártó partnerein a sor: a különböző vállalatok sorra rántják le a leplet saját megoldásaikról a témában. Az újdonságok között egyelőre többnyire csak referencia órajelen ketyegő termékek vannak, de az EVGA kínálatában azért feltűnt egy-két érdekes, kis mértékben tuningolt példány is. A bejelentésektől függetlenül még mindig bő két hét van a valós startig.

Megjelent az EVGA hatos fogata

Az EVGA mindkét kártya újdonságból három-három különböző kiadást készített. A termékek közül az első egy referencia órajelekkel és hűtéssel büszkélkedő modell, míg a másodikon némi tuningot hajtottak végre (SuperClocked). A harmadik változat mindkét kártya esetében különlegesség: ez a termék már komolyabb tuningot kapott és hűtéséhez a Swiftech által készített folyadékhűtő blokkot használják, amelyhez még hőleadó radiátort, szivattyút, csöveket és tartályt is vennünk kell, ezek ugyanis nem járnak a termékekhez.

A referencia órajeleken üzemelő GeForce GTX 480-as modell GPU-ja 700 MHz-en, a shaderek 1401 MHz-en, míg a memória chipek 924 MHz-en (effektív 3694 MHz) ketyegnek. A GPU és az 1536 MB-nyi fedélzeti memória között 384-bites adatsín húzódik, a shaderek száma pedig 480. A GeForce GTX 470-es modellnél a GPU 607 MHz-en, a shaderek 1250 MHz-en, míg a memória chipek 837 MHz-en (effektív 3348 MHz) üzemelnek. Ennél a terméknél 1280 MB-nyi GDDR5-ös memória áll rendelkezésre, amely 320-bites adatsínen lóg, a  CUDA magok száma pedig 448. A referencia modellek ajánlott végfelhasználói ára sorrendben 349 (GTX 470) és 499 dollár (GTX 480), a termékek részletesebb specifikációiról pedig itt találunk némi információt.

A léghűtéses, de már tuninggal büszkélkedő videokártyák a SuperClocked sorozatban kapnak helyet. Mindegyiküknél referencia léghűtőt alkalmaz a gyártó, ami a szerény mértékű tuninggal még elbír. A GTX 480-as modell esetében a GPU órajelét 700-ról 725 MHz-re, a shaderekét 1401-ről 1450 MHz-re, míg a memória chipekét 3696-ról 3800 MHz-re emelték. A GTX 470-es modell esetében a GPU 607 helyett 625 MHz-en üzemel, a shaderek 1215 helyett 1250 MHz-en dolgoznak, a memória chipek órajelét pedig 3348 MHz-ről 3400 MHz-re tornázták fel. A tuningolt GTX 470-es modell így már 20 dollárral többe, azaz 369 dollárba kerül, míg GeForce GTX 480-as társáért 529 dollárt kér el a gyártó.

A komolyabb tuninggal rendelkező modellek, amelyeken folyadékhűtő blokk is helyet kapott, sokkal combosabb megoldásoknak tűnnek SuperClocked társaiknál. Az FTW (For The Win) család friss tagjai közül a GTX 480 FTW Hydro Copper modell GPU-ja 750 MHz-en, shaderei 1500 MHz-en, míg memória chipjei 3800 MHz-en ketyegnek. A GeForce GTX 470 FTW Hydro Copper változat 650 MHz-es GPU-, 1300 MHz-es shader és 3800 MHz-es memória órajelekkel büszkélkedik. A FTW sorozatú GTX 470-es kártyáért 499 dollárt, míg a GTX 480-as modellért 649 dollárt kell letenni az asztalra. Ezekhez számoljuk még hozzá a folyadékrendszerhez szükséges alkatrészek árát is (ha még nincs), ami szintén nem kevés.

Az MSI egyelőre csak referencia modellekkel jelentkezik.

A gyártó kínálatában megjelenő újdonságok tökéletesen megegyeznek az Nvidia referencia modelljeivel mind specifikációk, mind pedig felépítés tekintetében. A 349 és 499 dollárba kerülő újdonságok esetében a gyártó letölthető teljes verziós játékokkal próbál kedveskedni a felhasználók számára: a sorban csomagtól függően a Warmonger, a Resident Evil 5, a Dark Void vagy a Street Fighter IV-hez juthatnak hozzá a vásárlók. A videokártyák hűtőjén a hozzájuk járó teljes verziós játék matricája díszeleg.

Az új kártyák N470GTX-M2D12 és N480GTX-M2D12-es termékkóddal kerülnek a boltok polcaira.

A Point of View sem tér el a referencia specifikációktól

A PoV műhelyében is elkészültek a GeForce GTX 470-es és GeForce GTX 480-as videokártya újdonságok. A gyártó termékei minden tekintetében megegyeznek az Nvidia által tegnap bemutatott referencia kártyákkal, az egyetlen különbség köztük mindössze annyi, hogy a Point of View termékén egyedi matrica díszeleg mind a ventilátor tetején, mind pedig a kártya hűtőjén.

A friss termékek várhatóan a többi vállalat megoldásaihoz hasonlóan két hét múlva lesznek elérhetőek, ajánlott végfelhasználói áruk pedig 349, illetve 499 dollár lesz.

Érkeznek a Zotac és a Sparkle megoldásai is

A két gyártó szintén referencia felépítéssel és specifikációkkal rendelkező videokártyákat mutatott be, amelyek mindössze annyiban különböznek egymástól és a többi vállalat újdonságaitól, hogy egyedi matricát kapott a hűtőjük. A termékekhez a hírek szerint nem járnak extrák, azaz teljes verziós játékot nem kapunk hozzájuk.

Az árak is ugyanazok: 349 és 499 dollár.

[bold]A Palitnál egyedi hűtésre alapoznak

[/bold]

A Palit is bemutatta saját GeForce GTX 470-es és 480-as újdonságait, amelyeken a referencia megoldásokkal ellentétben egy egyedi, kétventilátoros hűtés van jelen, amely valószínűleg halkabb és hatékonyabb is a hagyományos hűtőknél. A kártyák hátlapi csatlakozói között a két DVI és a mini HDMI portokon kívül egy DisplayPort is helyet kapott, ami nem mondható éppen szokványosnak, legalábbis az eddigi felhozatalt elnézve. A hűtést és a DisplayPort csatlakozót leszámítva a kártyák referencia paraméterekre épülnek.

A Leadteknél nincs semmi extra a kínálatban

A vállalat műhelyében elkészültek a GeForce GTX 470-es és 480-as modellek, amelyek referencia órajelekkel érkeznek és referencia hűtést tartalmaznak. Tartozékok tekintetében semmi extrát nem találunk a termékek dobozaiban. A Leadtek újdonságai a többiek kártyáihoz hasonlóan nagyjából két hét múlva várnak elérhetővé.

 

[bold]A Gainward sem marad ki a sorból

[/bold]

A fenti, illetve lenti képen látható újdonságok a Leadtek megoldásaihoz hasonlóan referencia órajelekre és hűtőre épülnek. A Gainward logón kívül tulajdonképpen egy az egyben megegyeznek az Nvidia referencia megoldásaival. Aki különlegességet keres, az itt nem fogja megtalálni.

Végül, de nem utolsó sorban jönnek az ASUS, a Gigabyte és a Galaxy megoldásai is

A három gyártó termékei dizájn tekintetében némileg különböznek, de kártyáik egyéb téren tökéletesen megegyeznek az Nvidia referencia specifikációival.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward