Ötödik bétájához érkezett az iOS 8

Kisebb változásokat hoz a legfrissebb iOS 8 verzió. Lesznek újdonságok, és hibajavítások is történtek a háttérben.

Ötödik bétájához érkezett az iOS 8

Eltelt két hét, és az Apple mérnökei ismét jelentkeztek egy új béta kiadással. Úgy fest, hogy a vállalat tényleg visszatért a tempós frissítéshez, ami a kiszámíthatóság miatt dicsérendő. Az iOS 8 negyedik bétája sok változást vezetett be, ahhoz mérten az aktuális kiadás már egy kicsit visszafogottabb lett. Ez persze nem meglepő, hiszen szépen lassan kezd végleges testet ölteni az új operációs rendszer, így érthető, hogy egyre kevesebbszer nyúlnak bele jelentősen.

A friss iOS-t ezúttal is a fejlesztők vehetik először kezelésbe, a csomag a 12A4345d jelzéssel lett ellátva – ezzel az azonosítóval pontosabban behatárolható, hogy mit is telepít éppen a felhasználó. A béta 5-ben egészen sok változáson esett át a Health Kit. Már képes lesz kezelni a légzésfunkciós vizsgálatok adatait is, így még jobban nyomon tudja majd követni a felhasználó egészségi állapotát. Ez a lehetőség az edzések mellett a szürke mindennapok során is nagyon jól jöhet betegségben szenvedők számára. Ezen felül a Health Kit által összegyűjtött adatok könnyebben kezelhetőek lesznek az új bétával, ugyanis már exportálni is lehet az összegyűjtött eredményeket. Biztonsági beállítások is felbukkantak az alkalmazásban, illetve már a lezárt képernyőről is visszaköszönhet a Health Kit. Az újdonságok sorát gyarapítja az a gyorskapcsoló is, ami a billentyűzetnél tűnt fel, és a prediktív szövegbevitelt lehet vele pillanatok alatt élesíteni, avagy likvidálni. Ez az a funkció, ami korábban QuickType néven tűnt fel a rendszerben, de a béta 4-nél megváltozott a neve.

Az iCloud fotós beállításai között új képesség, hogy immáron fel van tüntetve a legutóbbi frissítés időpontja is – remélhetőleg ez minden más iCloud szolgáltatásnál felfedezhető lesz később. Továbbá még ennél maradva, megadható majd az is, hogy a fényképtárban levő képek teljes méretben kerüljenek-e letöltésre, vagy a helytakarékosságot szem előtt tartva. Az új béta telepítését követően felbukkan az SMS Relay, amely immáron lehetővé teszi az SMS üzenetek olvasását más eszközökről is, így egy iPadről vagy bármilyen Mac-ről. Végül még kiemelendő az ötödik béta kapcsán az újítások között, hogy a Spotlight minden eddiginél gyorsabban elérhető lesz. Egy egyszerű ujjmozdulattal (lehúzás) elővarázsolható már.

A felületi változások terén kiemelendő például az, hogy a beállításokban ismét felfedezhetőek lesznek átalakult ikonok, példának okáért ilyen az iCloud meghajtó grafikája. Szintén a beállításoknál említendő meg az is, hogy a menüpontok elrendezését kicsit átszabták, illetve ezúttal a korábban keletkezett „rendetlenséget” rakták helyre. Az előző bétákkal érkezett kijelzőbeállítások miatt voltak olyan opciók, amik több helyen is szerepeltek, ezeket számolták most fel a fejlesztők. Mindezek mellett a cupertinóiak sokat gyúrtak a stabilitásra, több ismert hibát is megszüntettek. Teljesítménybeli előrelépésről viszont ezúttal nem esett szó, így most nem érdemes azt keresni, hogy hol vált még gyorsabbá a rendszer működése.

Az iOS 8 béta mivel sok-sok kisebb módosítást vonultat fel, egészen nagyra sikeredett – akárcsak eddig minden béta kiadás. Ez az újdonság is változó méretet öltött a különböző készülékek esetében, így 170 és 280 MB között mozog a frissítéskor letöltendő adat mennyisége. Mivel ez elég sok, csak stabil internetkapcsolat és megfelelő töltöttségi szint mellett érdemes belekezdeni a műveletbe. Persze a kényelmes OTA (Over-The-Air) mellett továbbra is ott az iTunes használatának lehetősége – így lehet a leginkább problémamentes a frissítés. Az iOS 8 abban az esetben, ha minden a terv szerint alakul, szeptemberre érheti el a végleges alakját.

Frissült továbbá az OS X Yosemite is, ahol főleg a grafikus elemeken történt módosítások szúrhatnak szemet. Minden módosítással az iOS 8-hoz közeledtek a megjelenés tekintetében, tehát még letisztultabb lett az Apple személyi számítógépes rendszere. Emellett az Apple TV szoftvere is frissült. Ennek köszönhetően az Apple TV is támogatni fogja már az iOS 8 és a OS X Yosemite által bevezetett családi megosztást, valamit nem maradt ki az AirPlay sem, és a Home Kit lakásautomatizáló szolgáltatás is tesztelhető már vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward