Ötletes megoldás gyors HDD ki- és bekapcsoláshoz

Az Orico kiegészítőjével áramtalaníthatjuk az éppen használaton kívül lévő merevlemezeinket.

Ötletes megoldás gyors HDD ki- és bekapcsoláshoz

Sokan használnak egyszerre több merevlemezt számítógépükben, ám az esetek nagy többségében a rendszerlemez mellett helyet foglaló extra merevlemezekre nincs folyamatosan szükség, így azok az idő nagy részében feleslegesen pazarolják az áramot.

Erre a problémára megoldást nyújthat, ha az éppen nem használt merevlemezek tápkábeleit egyszerűen lehúzzuk, majd ha szükség van az adott HDD tartalmára, a rendszer indítása előtt egyszerűen visszadugjuk a tápkábelt. Ez nem valami kényelmes eljárás, de szükség esetén mindenképpen járható út. Alternatívaként használhatunk 2,5 colos és 3,5 colos merevlemezeket fogadó külső dokkolót is, ám itt probléma lehet, hogy a HDD csatlakoztatásakor, illetve megfogásakor a nyomtatott áramköri laphoz is hozzáérhetünk, ami a statikus elektromosság miatt nem éppen hasznos – ez száraz, nagyon alacsony páratartalmú környezetben fokozott problémát jelent.

Az Orico legfrissebb kiegészítőjének köszönhetően a fentieknél frappánsabb megoldás is van már a merevlemezek áramtalanítására. A HD-PW6102-es típusjelzéssel ellátott kiegészítő egy rendkívül hasznos megoldás, amellyel igény szerint ki- és bekapcsolhatjuk a rendszerben található merevlemezeket, méghozzá akár a rendszer működése közben is. Az ötletes kiegészítő egyszerre hat merevlemez kezelésére képes és egy 5,25 colos külső bővítőhelyre illeszkedik.

A fekete és ezüst kivitelben érkező termék két darab négytűs MOLEX tápkábel alkalmazása mellett összesen hat darab SATA tápkábelt biztosít, így összesen hat darab SATA adattároló ki- bekapcsolására ad lehetőséget. Az egyes SATA tápkábelek persze igény esetén lecsatolhatóak, így elkerülhető a kábeldzsungel kialakulása. A SATA tápkábelek egyébként igényesen, kábelharisnyába húzva érkeznek.

A hasznos kiegészítő használata előtt az adott alaplap SATA vezérlőjét mindenképpen AHCI módba kell kapcsolni és a Hot-Plugging funkciót is engedélyeznünk kell. Ezek után a rendszerben található merevlemezeket akár a rendszer működése közben is ki- bekapcsolhatjuk – persze kikapcsolás előtt szabályosan le kell őket választanunk a rendszerről, csak úgy, ahogy a külső adattárolókat szoktuk. Amikor ismét szükség van valamelyik HDD tartalmára, csak be kell kapcsolnunk az adott SATA tápágat a kiegészítőn elhelyezett nyomógombbal. Az adott tápág működéséről minden esetben kék LED-es fény árulkodik.

Az Orico ötletes merevlemez ki- bekapcsolgató kiegészítője egyelőre még csak Kínában kapható, ahol 60 amerikai dollárnak megfelelő összegért lehet hozzájutni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward