Ötletes kiegészítő a lebilincselő VR élmény megteremtéséhez

Nem elég élethű a szimulátor? Itt van a legütősebb kiegészítő, ami új szintre emelheti a felhasználói élményt – de egy átlagos nappaliba nem fog beférni.

Ötletes kiegészítő a lebilincselő VR élmény megteremtéséhez

A VR headsetek már önmagukban is lebilincselő felhasználói élményt kínálnak, ám a Max Planck Intézet Biológiai Kibernetikával foglalkozó részlegének néhány kutatója úgy gondolta, egy ügyes türkkel még valósághűbb, még élvezetesebb élményt tudnának biztosítani.

A gondolatot tett követte, így a kutatók megalkották a CableRobot Simulator koncepcióját, a tervrajzokból pedig hamarosan valóság lett: elkészült az óriási újdonság, ami egy kisebb csarnoknyi helyet foglal. A CableRobot Simulator egy speciális, acélsodronyokkal dolgozó szimulátor, amely a sodronyokra erősített ketrecet bivalyerős elektromos motorokkal mozgatja, ezeket a motorokat pedig egy fejlett számítógépes rendszer vezérli, természetesen a VR headseten megjelenő szimulációs tartalmakkal összhangban. A ketrecben a VR headsetet viselő felhasználó foglal helyet, a ketrec alján pedig egy PC található, ami a VR headseten megjelenő audiovizuális tartalmakért felel – ezeket vezeték nélkül továbbítja a PC a headsetre.

A félelmetesen valósághű VR élményt nyújtó CableRobot Simulator számos helyzetben jöhet jól: élethűen utánozhatja a repülés közben tapasztalható erőhatásokat mondjuk egy helikopter szimulátor alkalmazással karöltve, de akár autós szimulátorokhoz is passzolhat, ahol ugyancsak élethűen próbálja leképezni az adott helyzetben tapasztalható, a felhasználóra ható erőhatásokat.

A CableRobot Simulator egyik összetevője egy ikozaéder formájú, szénszálas vázzal rendelkező 80 kilogrammos ketrec, amihez acélsodronyok kapcsolódnak. A sodronyok másik vége kábeldobokra erősítve foglal helyet, a kábeldobokat pedig 466 lóerős összteljesítmény leadására képes elektromotorok mozgatják, így a ketrec hat irányban képes mozogni, méghozzá maximum 1,5g-s gyorsulással. A tervezők szerint a CableRobot Simulator által kínált mozgástér csak egyetlen egy dologtól függ: attól, hogy mekkora tér áll rendelkezésre a ketrec mozgatásához.

A kutatók által készített demó meglehetősen ütősre sikeredett, a koncepció pedig életképesnek tűnik, hisz a klasszikus, hidraulikus alapokra támaszkodó rendszereknél nagyobb mozgásteret kínál, így könnyen lehet, hogy a közeljövőben hallunk még a CableRobot Simulator gyakorlati bevetéséről is.

Mivel a technológia komoly infrastruktúrát követel meg, és meglehetősen költséges építőelemekből áll össze, így az efféle szimulátorok elsősorban nem az átlagfelhasználókat, hanem a professzionális szintű piacot vehetik majd célba, ahol például autóversenyzők, pilóták vagy egyéb területeken dolgozó szakemberek kiképzését segíthetik. Persze az sincs kizárva, hogy idővel olyan szimulátor-központokat is felépítenek, amelyek az átlagfelhasználók szórakoztatását tűzik ki célul.

(Megjegyzés: a héten az egyik aprók nagyban hírünkben már foglalkoztunk a témával, de aztán úgy gondoltuk megérdemel egy saját hírt is, mert elég érdekesre sikerült.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward