Öt Z68-as alaplap az ASUS műhelyéből

A Z68-as lapkakészlet a korábbi várakozásoknak megfelelően ma végre megjelent, így a gyártók lerántották a leplet Z68-as alaplapjaikról, amelyekről gyártónként külön-külön hírek keretén belül számolunk be. Az új alaplapokat tartalmazó hírek ABC sorrendben jelennek majd meg, és minden esetben egy-egy táblázat segítségével könnyítik meg a tájékozódást az egyes modellek tulajdonságai között annak érdekében, hogy a hatalmas információ mennyiség első ránézésre is áttekinthető legyen.

Öt Z68-as alaplap az ASUS műhelyéből

A Z68-as lapkakészlet a korábbi várakozásoknak megfelelően ma végre megjelent, így a gyártók lerántották a leplet Z68-as alaplapjaikról, amelyekről gyártónként külön-külön hírek keretén belül számolunk be. Az új alaplapokat tartalmazó hírek Asus, ASRock, GB, MSI sorrendben jelennek majd meg, és minden esetben egy-egy táblázat segítségével könnyítik meg a tájékozódást az egyes modellek tulajdonságai között annak érdekében, hogy a hatalmas információ mennyiség első ránézésre is áttekinthető legyen.

A sort az ASUS újdonságaival indítjuk, amelyekből szám szerint ötféle modell áll rendelkezésre. A gyártó hivatalos weboldalán egyelőre még csak egyetlen egy Z68-as alaplap tűnt fel, így az alábbi táblázat még nem tartalmaz minden szükséges (audió vezérlők típusa, bővítőhelyek pontos száma, stb..) információt a termékek specifikációival kapcsolatban, csak azt, amit a hivatalos közleményből ki lehetett hámozni. No, de a sok felesleges rizsa helyett beszéljen inkább a táblázat:

Ahogy az a fentiekben is látható, elég vegyes a felhozatal. Azoknál az alaplapoknál, amelyek kettőnél több PCI Express slotot tartalmaznak, de nincs külön PCI Express híd chip a rendszerben, úgy oszlik meg a sávszélesség a slotok között, hogy egykártyás módban x16-os, kétkártyás módban x8-x8-as, míg háromkártyás módban x8-x8-x4-es sávszélesség áll az egyes videokártyák rendelkezésére. Utóbbi esetben a harmadik slot a Z68-as PCH PCIe sávjaihoz csatlakozik. A Maximus IV GENE-Z esetében a két PCI Express slot kétkártyás módban természetesen x8-x8 sávszélességgel áll a videokártyák rendelkezésére, míg a Maximus IV EXTREME-Z esetében az NF200-as PCIe híd chip jóvoltából kétkártyás módban x16-16-os, négykártyás módban pedig x8-x8-x8-x8-os sávszélesség alkalmazására nyílik mód.

Az alaplapok egyéb specifikációit jól összefoglalja a táblázat, viszont az audió vezérlők pontos típusát egyelőre nem lehet tudni. Valószínűleg, hogy ahogy a P67-es és H67-es modelleknél is, úgy a Z68-as alaplapoknál is ALC889-es és ALC892-es vezérlőket alkalmaztak a mérnökök. A Maximus IV GENE-Z ebből a szempontból kilóg a sorból, ugyanis ez az alaplap SupremeFX X-Fi 2-es audió vezérlővel érkezik. Amennyiben megjelennek a pontos információk, frissítjük a táblázatot.

Az újdonságok egyébként DiGi+ VRM tápellátással, Intel SRT támogatással és Lucid Virtu szoftverrel kerülnek az üzletek polcaira. Az újdonságok grafikus kezelőfelülettel ellátott UEFI BIOS-t használnak, amelynek köszönhetően a 2,2 TB-nál nagyobb merevlemezekről is gond nélkül bootolhat a rendszer. A Maximus sorozat tagjai szokás szerint most is kínálnak pár extra funkciót, amelyet a RoG sorozatú alaplapok esetében már megszokhattunk. Az alaplapokkal kapcsolatban további információk a gyártó hivatalos weboldalán találhatóak.

A friss termékek hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetőek lesznek csak úgy, mint az összes többi gyártó Z68-as alaplapjai.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward