Oszlopos fúrógép + GeForce GTX 980 Ti = komoly károk

Néha érdemes átgondolni, mi miért nem passzol oda, ahova szánjuk, mielőtt megpróbálkoznánk a barkácsolással, mert könnyen baj történhet.

Oszlopos fúrógép + GeForce GTX 980 Ti = komoly károk

Valószínűleg már sokakkal előfordult, hogy új számítógép összeszerelésekor kisebb akadályokba ütköztek, mert valamelyik alkatrész éppen nem passzolt oda, ahova gondolták – ilyenkor érdemes pár lépést hátrébb lépni és átgondolni, mi lehet a baj. A felhasználói kézikönyv használata sem szégyen, sőt, akár az adott gyártó weboldalára, illetve a segítőkész fórumokra is érdemes lehet ellátogatni, ha nem biztos valaki a dolgában, mielőtt még komolyabb kárt csinál. Ez főként a kezdő, tapasztalatlan számítógép-építőkre vonatkozik, akik éppen ismerkednek a szerelési fogásokkal – és mielőtt lenéző kioktatásba kezdenénk, érdemes visszagondolni rá, hogy mindenki volt kezdő, mindenki követett el kisebb-nagyobb hibákat. És rutinos, gyakorlott építőként is hibázhatunk.

Galéria megnyitása

A LinusTechTips fórum egyik felhasználója viszont nem tűnik gyakorlott PC építőnek, hisz kezdőkre jellemző hibát követett el. Adott volt egy GeForce GTX 980 Ti videokártya, amelyre hosszas próbálkozás után sem passzolt a Corsair HG10-es hibrid hűtőkerete. Itt még érdemes lett volna ellátogatni a gyártó weboldalára, ahol egy könnyen érthető, részletes videó mutatja be a szerelés menetét, de erre nem került sor, hisz Zanderlinde meg volt róla győződve, tudja, mi a baj. Az ő elgondolása az volt, hogy a PCIe csatolófelület vége fölött található furat szükséges a keret rögzítéséhez, ám ennek a furatnak nem volt elég nagy az átmérője ahhoz, hogy az elképzelés összejöhessen.

Galéria megnyitása

Némi gondolkodás után felcsillant a remény: az oszlopos fúrógép segítségével gyorsan kitágítja a furatot, így ügyesen leküzdi a kihívást. A művelet vége az lett, hogy a videokártya működésképtelenné vált, ugyanis a tágítási folyamat során megsérült a NYÁK vezető áramköröket tartalmazó része. Zanderlinde megpróbálta menteni a helyzetet, így tűzoltás-jelleggel elkezdett forrasztgatni a sérült furat szélén, hátha tudja zárni azokat az áramköröket, amelyek a fúrás során megszakadtak.

Galéria megnyitása

Már-már elkezdhetett örülni, milyen ügyesen kivágta magát szorult helyzetéből, hisz a mű jónak tűnt, így gyorsan ki is próbálta a videokártyát, ám sajnos nem az történt, amit várt: a GeForce GTX 980 Ti szó szerint elfüstölt. Ekkor mérgében és elkeseredettségében már csak egy dolgot tehetett: fogta a videokártyát és kettétörte, ami a helyzeten ugyan már nem rontott, de legalább így kiereszthette a felgyülemlett gőzt.

Hogy mi a tanulság? Ha szerelés közben elakadunk, mert valami nem passzol oda, ahova szánjuk, lépjünk hátra két lépést, üljünk le, vegyük elő a termékhez vagy termékekhez tartozó szerelési útmutatót, ami szinte minden esetben kiváló segítség lesz. Akár pár percre félre is tehetjük az egész projektet, mert ha kikapcsolódásként mással kezdünk foglalkozni, az esetek 99%-ában beugrik a megoldás, ahogy ismét visszatérünk a PC-hez. Ha így sem megy a szerelés, kérjünk segítséget valamelyik forgalmasabb szakmai fórumon – nem szégyen ez, hisz az értelmes emberek kérdezve (is) tanulnak, a többiek pedig saját hibáikból.

Vagy akár gépösszerakást is lehet kérni, teszteléssel együtt, így nem kell foglalkozni a szereléssel, plusz felhasználói szerelési hibából eredő káreset sem történhet.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward