Összefoglaló a Windows 10 rendezvényről – I. rész

Kiderült, milyen újításokkal érkezik a Windows 10, valamint azt is megnézhettük, hogy fest az újdonság mobileszközökön.

Összefoglaló a Windows 10 rendezvényről – I. rész

A Microsoft tegnap egy nagyszabású rendezvény keretén belül rántotta le a leplet a Windows 10-zel kapcsolatos legfontosabb újításokról. Ezekből túlzás nélkül rengeteg van, úgyhogy kezdjünk is bele.

A Windows Insider program, az ingyenes frissítési lehetőség, és az új eszközkezelési lehetőségek

A bemutatót a Windows részleg vezetője, Terry Myerson nyitotta meg, aki röviden ismertette, nagyjából miről lesz szó. Nem sokkal ezután méltatta a Windows Insider program résztvevőit, akik visszajelzéseikkel és javaslataikkal nagyban hozzájárulnak a Windows 10 végső változatának kialakításához. A Windows Insider Programba 1,7 millióan regisztráltak, akiktől 800 000 visszajelzés érkezett, méghozzá 200 000 témakörben. Igen impresszív számok ezek. A regisztrálók összesen több, mint 3 millió alkalommal telepítették a Windows 10 korai bemutató kiadásait – ezért a figyelemreméltó aktivitásért és lelkesedésért Terry Myerson nem is felejtett el köszönetet mondani nekik.

Szóba került az is, hogy a Windows 10 hatalmas hangsúlyt fektet majd az adatvédelemre, ami különösen az üzleti felhasználók számára lesz fontos. A Microsoft három fontos területet szeretne kiemelt figyelemmel kezelni, a cél pedig az, hogy még személyesebb lehessen az operációs rendszer használata. E három terület között a mobilitás, a természetes interakció és a bizalom szerepel. Mobilitás tekintetében arra törekednek a fejlesztők, hogy a mobileszközök használata még kényelmesebb legyen, például azért, mert amit a PC-n elkezdtünk, azt később a mobileszközön, menet közben folytathatjuk – és ez akár visszafelé is igaz lehet. Természetes interakciók alatt azt kell érteni, hogy minden feladathoz az éppen legmegfelelőbb vezérlési módot alkalmazhatjuk – egeret, billentyűzetet, az ujjunkat vagy érintőceruzát. Ezzel együtt a különböző eszközök zökkenőmentesebb együttműködése is cél – erre jó példa, hogy akár egy ujjmozdulattal is elküldhetjük a kinyomtatásra szánt tartalmat a nyomtatónak. A vállalat egységes felhasználói élményt szeretne megvalósítani, így a Windows 10-re már nem is szoftverként, hanem szolgáltatásként tekint.

Annak érdekében, hogy a cég elérje, minél hamarabb minél több felhasználó váltson a korábbi operációs rendszerekről Windows 10-re, a Microsoft egy meglehetősen szimpatikus akciót eszelt ki: a Windows 10 megjelenését követő egy éven belül minden Windows 7, Windows 8 és Windows Phone 8 operációs rendszerről ingyenesen lehet Windows 10-re váltani, a licenc pedig élettartamra szól, azaz az adott eszközhöz élettartama során folyamatosan biztosítják a friss Windows-t. Erről egyik korábbi hírünkben már írtunk is.

Lencsevégen az új Windows 10 asztal és az új szolgáltatások

Elsőként bemutatkozott a megújult Start menü, amely a korábbinál jobb animációkat alkalmaz, és extraként akár teljes képernyős módban is használható – de a Windows 7-nél megszokott méretre is átszabható. Jön az új Akcióközpont (Action Center) is, amivel egyebek mellett gyorsan lehet ki- és bekapcsolni például a Bluetooth és WiFi támogatást, de egyéb gyorsbeállításokat is kínál. Ez az Akcióközpont egyben Értesítési központ is: az alkalmazás-értesítések akár képeket és gombokat is tartalmazhatnak, így az értesítésre azonnal lehet reagálni.

Ahogy korábban már a pletykák is megemlítették, összeolvasztották a Control Panelt (Vezérlőpult) és a PC Settings (PC beállítások) menüt, a végeredmény pedig egy friss, modern, könnyen áttekinthető, tiszta felhasználói kezelőfelület lett.

A következő fontos újítás a Continuum. A szolgáltatás jóvoltából hibrid noteszgépeknél a billentyűzet és az egér leválasztásakor automatikusan tábla módba kapcsol a rendszer, viszont a Start menü és a tálca a kijelzőn marad. Az újdonság segítségével a mobileszközök esetében természetesebben és kényelmesebben használhatjuk a rendszert, az új érintőgesztusok jóvoltából pedig egyszerűen és gyorsan navigálhatunk a különböző alkalmazások között tábla módban. Az asztalhoz visszaülve ismét automatikusan aktiválódhat a PC mód, egyszóval a hibrid eszközök és a táblák használata jelentősen kényelmesebb lehet.

Színpadon Cortana, a beépített digitális személyi asszisztens

A Windows 10 esetében a Cortana jelenléte a korábbi hírek alapján már nem meglepő, viszont a bemutató alkalmával most mélyebben megismerkedhettek vele a szerencsések, mint korábban. Cortana a Start gomb melletti területen nyerte el végleges helyét – itt jelennek meg a vele kapcsolatos különböző értesítések és a keresések eredményei.

Joe Belfiore bemutatója alapján a különböző parancsokat remekül megérti és végrehajtja a rendszer, akár decemberi fotókat, akár PowerPoint dokumentumot kell előtúrni, de az időjárásról is pontos információ érkezik. Keresés alkalmával egyébként nem csak a helyi fájlok között, hanem a OneDrive-on is képes keresni a rendszer. Hasznos dolog, hogy Cortana segítségével a különböző alkalmazások gyors elérésére is van mód – ha elkezdjük begépelni a Skype szót, felugrik a telepített alkalmazás ikonja, ha pedig nincs telepítve a Skype, akkor a vonatkozó Store bejegyzés tárul elénk.

A bemutató alkalmával sikerült egy e-mailt is lediktálni, aztán pedig elküldeni – mindezt élő szóban kiadott parancsokkal.

Windows 10 táblákon és mobileszközökön

Természetesen sor került a Windows 10 mobil képességeinek bemutatására is, vagyis arra, hogyan működik az új operációs rendszer táblákra és okostelefonokra szánt kiadása. A bemutató alkalmával egy 8 hüvelykesnél kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott mobileszközön futott a Windows, ami a Windows Phone 8.1 utódjának tekinthető, és nemes egyszerűséggel Windows 10 névre hallgat – ez a rendezvény végén tartott kérdezz-felelek alkalmával derült ki.

A mobil változat start képernyőjén a legjelentősebb változás, hogy a háttérkép immár a háttérben van, nem a csempék felett. Az Akcióközpont (Action Center), ami Értesítési központként (Notification Center) is működik, mostantól a PC-vel is szinkronizál, azaz, ha egy értesítést a mobilon elutasítottunk, akkor az a PC-ről is eltűnik.

Az értesítésekre azonnal lehet válaszolni, például egy üzenetre, a virtuális billentyűzetet pedig oda mozgatjuk a kijelzőn, ahova éppen jól esik. Itt a diktálás funkció is működik, méghozzá meglepően jól – a hashtag szó kimondásával még a kettős keresztet is kiteszi a rendszer. A Skype beleolvadt az üzenetküldőbe, az új app pedig nagyon meggyőzően néz ki. A Windows Phone esetében megismert módszer itt is visszatér: könnyedén kiválaszthatjuk, hogy barátainkkal és ismerőseinkkel éppen milyen platformon szeretnénk kommunikálni – SMS, Skype és egyéb opció is van a listán.

Az egyelőre nem világos, hogy a Facebook és a WhatsApp is a Skype-hoz hasonló mélységben integrálódik-e majd a rendszerbe. Fontos még megemlíteni, hogy változtak a beállítások, az új felhasználói kezelőfelület pedig sokkal letisztultabb lett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward