Ossia Cota - vezeték nélküli töltés méterekre

A Cota lehet az a töltő, ami valóban elhozza a vezetékmentes kánaánt? 

Ossia Cota - vezeték nélküli töltés méterekre

A vezetékek nélküli töltést egyre jobban erőltetik a mobiltermékek esetében, és már egészen sok elképzeléssel futhatunk össze a piacon, ám ezek között az igazit továbbra sem találhatjuk. A legismertebb jelenlegi megoldás a Qi konzorcium terméke, melyet a most kapható csúcsmodellek között is jó néhányan támogatnak.

De mi ezzel a gond? Nos, pont az, ami a legtöbb jelenleg elérhető alternatívájával is: hogy a valóságban ez továbbra is helyhez van kötve, ráadásul nem is kicsit, ugyanis a töltőpadtól néhány centiméterre eltávolodva máris megszakad a töltési folyamat. Az Ossia nevű, 2008-ban alapított cég erre az égető problémára keresi a megoldást, és bizony nagyon jó úton járnak már a Cota projekttel. A fejlesztőcég vezérigazgatója és egyben alapító atyja, a fizikus Hatem Zeine már hosszú évek óta foglalkozik a vezeték nélküli töltéssel. 2007-ben bejegyezte az első szabadalmát ezzel kapcsolatosan, egy évvel később pedig létrehozta a vállalatát, melynek a most bemutatott eszköz lehet az első kereskedelmi forgalomba kerülő terméke. Zeine szerint már nem is áll olyan hosszú út előttük, úgy számolnak, hogy 2015-re piac érett megoldással rukkolhatnak elő.

Az Ossia Cota leleplezésére a TechCrunch Disrupt konferencián került sor. A rendezvényen nem csak az "unalmas" technológiai oldalt ismerhettük meg szavakban, hanem valós demonstrációra is sor került, így a nagyérdemű akcióban is megcsodálhatta az Cotat. A prototípus fázisát taposó töltő nagyjából három méteres (10 láb) sugarú körben már annyi energiát juttat el az okostelefonunk felé, mely elegendő a töltéshez. Nagyjából egy wattos teljesítményről beszélhetünk, tehát túl gyors töltésre senki ne számítson, de ez már működik. A hatékonysága a leginkább sarkalatos pontja: az Ossia masinájával mindössze a 10 százaléka kerül átvitelre a felvett energiának.

Az Ossia tervei szerint a végleges szerkezet hatótávolsága a mostani háromszorosa lesz – 30 lábbal számolnak, ami közel 10 méter –, és ha minden jól halad, akkor remélhetőleg a hatékonyságán is sikerül még valamennyit javítani. Egy állomással több kisebb fogyasztót is el lehet majd látni energiával, így akár a család össze mobilját tölthetjük vele párhuzamosan, ha a helyzet úgy kívánja meg.

A töltő talán veszélyesnek hangozhat, ám Hatem Zeine elárulta, hogy egyáltalán nem kell egészségre káros, ártalmas dolognak gondolni a Cotat, illetve a jövőben befutó utódait. A készülék azonos frekvenciatartományban dolgozik, mint a Bluetooth és a WLAN. Tehát a 2,4 GHz-es spektrumot használja, ahogy a legtöbb háztartásban és mindennapi életben jelenlevő, vezetékeket nélkülöző technológiák. A fizikus szerint ez a mostanáig látott és leginkább járható út ahhoz, hogy tényleg eltűnjön a telefonok dobozából a méteres madzag, valamint egyáltalán a csatlakozó aljzata a masinák keretéről.

Az Ossia már az utolsó lépéseket teszi meg annak érdekében, hogy minden engedélyt megkapjanak az FCC-től, és már több nagy elektronikai gyártóval is tárgyalnak a háttérben. Minden cselekedetük arra irányul, hogy a lehető leghamarabb befuthasson az első kész végtermékük, a cél 2015-ig a boltokba kerülni. A vállalat el fogja készíteni a saját hardverét erre a célra, de ez nem jelenti azt, hogy visszatartja másoktól az alkalmazás lehetőségét, sőt mi több, céljuk, hogy minél több és kreatívabb helyre juthasson ez el.

Távol a színpadtól.

Gondoljunk csak bele, hogy például 2020-ban már az alapján választanánk televíziót, hogy az képes-e a szobában található telefonokat tölteni. Ilyen jövőképből millió meg egyet álmodhatnánk, és már álmodtak is meg, de a Cota prototípus tényleg itt van, és láthattuk mire képes. "Képzeljék csak el, tíz év múlva a Cota töltő ott lehet a lakásokban, az autókban, a kávézókban vagy a repülőtereken" - vázolta fel Zeine. Az Ossia útját tehát érdemes lesz figyelemmel követni a következő évek során. Sok munka áll még előttük, a kompaktságon dolgozni kell, befektetőket kell találni, és így tovább. Ugyanakkor a sok "ha" mellett, a lényeget, vagyis a nagyobb távolságot, már részben megoldották, és ez a legnehezebb része a dolognak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward