Oroszország: új vasfüggönyt húznak az éterben?

Olyan határozatot fogadott el az orosz kommunikációt és kultúrvédelmet szabályozó kormányzati hivatal, amely kötelezővé teszi minden egyes Wi-Fi-képes eszköz regisztrációját az ügynökségnél - amely aztán engedélyezheti vagy megtilthatja a szóban forgó készülékek használatát.

Oroszország: új vasfüggönyt húznak az éterben?

Olyan határozatot fogadott el az orosz kommunikációt és kultúrvédelmet szabályozó kormányzati hivatal, amely kötelezővé teszi minden egyes Wi-Fi-képes eszköz regisztrációját a hivatalnál - amely aztán engedélyezheti vagy megtilthatja a szóban forgó készülékek használatát.

Az okostelefonok és laptopok regisztrációjának időtartama akár 10 napot is kitehet - a routerek regisztrálásához pedig még külön dokumentáció, valamint egy külön engedély is szükséges lehet. Olyan kulcsfontosságú területeken pedig, mint Moszkva és Szentpétervár, már egyenesen az FSB - a KGB utódszervezete - rábólintása is szükséges lehet az érintett készülékek használatához.

Ha a határozat hatályba lép, úgy egyenesen megfordítja a 2004 és 2007 közti, egyébként viszonylag liberális döntéseket, és meg is nyomoríthatja az ország fejlődő hi-tech iparát. A fordulat okai ismeretlenek, azonban a hírt leközlő Fontanka azt is megjegyzi, hogy a hivatalt egy volt fémipari mérnök vezeti, akinek a hozzáértése legalábbis megkérdőjelezhető.

Tény azonban az is, hogy már Vlagyimir Putyin ideje alatt is egyre szigorúbbá vált az orosz kormány a másként gondolkodókkal szemben - és ezek szerint nem kizárt, hogy a Wi-Fi nagyban segítheti a "deviáns elemek" szervezkedéseit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward