Origami ihlette drón, amelynek négy karja behajtható

Az új koncepció segítségével helytakarékosan tárolhatóak a nagyobb teher cipelésére is alkalmas drónok, amelyek így repülés előtt kihajtogathatják karjaikat.

Origami ihlette drón, amelynek négy karja behajtható

Az apró drónok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, igaz, ezek a termékek rendszerint picik és egy kisebb kameránál komolyabb súlyt nem bírnak el. A nagyobb megoldások, amelyek többnyire nehezek és nehezen tárolhatóak, már komolyabb terhet is elcipelhetnek egyik helyről a másikra – ilyenekkel szeretné az Amazon hatékonyan, gazdaságosan és biztonságosan továbbítani a különböző csomagokat, természetesen eleinte csak kisebb hatótávolságon belül.

Mi lenne, ha a két tábort ötvözni lehetne, azaz olyan drónok születhetnének, amelyek könnyebbek, könnyen tárolhatóak, repülés előtt azonban kihajtogatják magukat, így nagyobb teher cipelésére is képesek? Ezen a kérdésen töprengett el két kutató, akik a Svájci Szövetségi Technológiai Intézetben dolgoznak, fő kutatási szakirányuk pedig a robotika. Stefano Mintchev és Dario Floreano a kihívás leküzdéséhez ihletet merítettek a népszerű papírhajtogatási technikából, az origamiból, amivel nem csak hihetetlenül látványos, de kellően strapabíró alakzatok is készíthetőek – a nagy teherbírású összehajtható drónok esetében pontosan erre van szükség.

A koncepció működőképességének bizonyítékaként el is készült egy apró prototípus, ami meglepően egyszerű technológiát használ karjainak hajtogatásához. A karokat a drón elpakolása előtt egyelőre még manuálisan kell behajtani, ám a repülés megkezdése előtt a propellerek elindulásával automatikusan kihajtódik a négy kar, majd ezeket egy mágneses mechanizmus azonnal rögzíti is a kívánt pozícióban. A frappáns eljárás pontos működését első olvasásra nehéz elképzelni, de szerencsére egy videó is készült az apró prototípusról, így megcsodálható működés közben.

A prototípus egyelőre még nem elég erős ahhoz, hogy nagyobb terheket is biztonságosan elrepíthessen egyik pontból a másikba, de pici kamera már helyet kaphat rajta. A kutatók szerint a koncepciót hatékonyan fel lehet majd használni nagyobb drónok építéséhez is – ez pedig számos új, érdekes lehetőség előtt nyitja meg a kapukat.

Gondoljunk csak a különböző természeti vagy ipari katasztrófákra, ahol a mentőcsapatok megérkezésüket követően kihajtható drónokkal térképezhetik fel a területet, és ezek a nagy teherbírású drónok szükség esetén "segélyszállítmányokat" is célba juttathatnak. Ha ezek a drónok használaton kívül összehathatóak, egy-egy expedíció személyzete egyszerre akár több repülő alkalmatosságot is könnyen magával vihet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward