Origami-elektronika

Ezerféleképpen hajlítgatható, nyújtható, és mindeközben mégis teljes mértékben üzemképesen maradó, teljesítőképességet sem vesztő elektronikát alkotott a három amerikai egyetem három mérnökprofesszora.

Origami-elektronika

Ezerféleképpen hajlítgatható, nyújtható, és mindeközben mégis teljes mértékben üzemképesen maradó, teljesítőképességet sem vesztő elektronikát alkotott három amerikai egyetem három mérnökprofesszora.

Az új megoldás alapját olyan félvezető nanoanyagok alkotják, amelyeket akár 140%-osan is meg lehet nyújtani, valamint nagy mértékben csavarhatóak és hajlíthatóak is. Ennek megfelelően igen sok területen alkalmazhatóak is, szemkameráktól kezdve "okos" sebészkesztyűkön át biomedikai eszközökig, folyadékkristályos kijelzők hátlapjaitól repülőgépszárnyakig.

Kicsit bővebben kifejtve az új megoldás annyiból áll, hogy úgynevezett szilícium-szigeteken alakítják ki az aktív eszközöket és áramköröket, amely szigetek együtt aztán egy kémiailag kötött, előfeszített elasztometrikus szubsztrátumot alkotnak. A feszítettség feloldásával az áramkörök kötőfémszálai meghajolnak, ívszerű alakzatokat hozva létre, amelyek lehetővé teszik mind a hajlítást, mind pedig a nyújtást - anélkül, hogy az elektronikai tulajdonságaik jelentősen megváltoznának. Ezt a megoldást non-koplanáris szövet néven emlegetik.

Sajnos arról nincs hír, hogy mikorra várható az újdonság elterjedése és széleskörű használata, de ha itt sem lesz másképp, mint hasonló esetekben, akkor - szintén sajnos - évekig is eltarthat a dolog ezúttal is. Szintén nem tértek ki a megoldás költségességére sem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward