Óriásira nőtt a Xiaomi Mi Max

A Xiaomi az új okostelefonját a friss, MIUI 8 rendszerrel küldi bevetésre, ami sok-sok újdonsággal érkezik; a kamerájával például már matematikai feladványokat oldhat meg.

Óriásira nőtt a Xiaomi Mi Max

A Mi termékcsaládot ezúttal egy vérbeli phablettel toldotta meg a Xiaomi, hiszen egy igazán nagy megjelenítővel ellátott masináról beszélhetünk. A vállalat több elejtett információval készítette elő az okostelefon érkezését, ami végül az előzetesen kijelölt időpontban, szóval menetrend szerint jelent meg.

A Xiaomi ezt a modellt egy 6,44 hüvelykes megjelenítővel küldi bevetésre, és bár itt már bőven lenne hely a kijelzőn a szoftveres kezelőszerveknek is, a kínai tervezőgárda maradt a fizikailag meglévő érintőgomboknál, amik a kijelző alatt sorakoznak. A panel IPS technológiát használ és 1080p-s a felbontása, szóval a képminősége egészen biztos, hogy kifogástalan lesz. A szakemberek nagy odafigyeléssel dolgoztak ki minden részletet, ennek eredményeként az okostelefon karcállóságáról például Gorilla Glass 4 üveg fog gondoskodni. Ahogy idén már megszokhattuk a Xiaominál, az burkolat fémből készült. Remélhetőleg kapott kellő merevítést is a szerkezet, ugyanis ekkora méretben már könnyen előfordulhat az, ami az iPhone 6 Plusnál is komoly gondot jelenthet, vagyis eldeformálódhat a Mi Max háza. Az unibody kialakítású készülék mindössze 7,5 milliméter vastag, azonban a termetes kijelzője, a kiemelkedő anyaghasználata és a nagy akkumulátora miatt 203 grammot nyom. Bizony, a Mi Max egy egészen izmos teleppel lett ellátva, egy 4850 mAh-s egységről beszélhetünk, ami már egy 8 hüvelykes táblagépet sem hagyna szégyenben.

Az újdonság három változatban, kétféle központi chippel kerül forgalomba. A legolcsóbb kivitelben „csak” egy Qualcomm Snapdragon 650 lapka lesz a teljesítményfelelős, míg a két drágább mobilt már a Snapdragon 652 kegyére bízta Xiaomi. Ezek a megoldások lényegében nagyon hasonló felépítéssel bírnak, csak az előbbinél hatmagos, míg az utóbbinál már nyolcmagos kivitelről beszélhetünk, és az izmos, Cortex-A72 magokból van kettővel kevesebb a Snapdragon 650 esetében. A rendszermemória és a tárhely kapacitása a trión belül a két olcsóbb gépezetnél 3 és 64 GB, a topmodellnél viszont már 4 gigabájtnyi a RAM, és kétszer akkora, 128 GB a háttértár. Bár akad hely bőven a legszerényebb konfigurációnál is, azért van bővítési lehetőség is, szóval igény szerint akár 200 GB-tal is fentebb lehet tornászni a rendelkezésre álló tárhelyet. A villámgyors 4G LTE hálózati modem mellett van a készülék kelléktárában 802.11ac szabványnak is megfelelő WLAN Wi-Fi Directtel és DLNA-val, Bluetooth 4.2 modul és A-GPS vevő is, ami a BeiDou műholdak segítségét is kérheti a helymeghatározás során. Extraként került a Mi Maxba NFC chip és infraport (IrDA) is. A Dual-SIM támogatás adott (DSDS), viszont hibrid módon, szóval a felhasználónak döntenie kell, hogy két hálózati kártyát használ, vagy egy SIM-et és mellette egy microSD memóriakártyát.

A Xiaomi kettő kamerával állítja csatasorba a Mi Maxot. Az előlapján található egység 5 megapixeles önarcképek készítésére alkalmas, a 85 fokos látószögű optikának köszönhetően semminek nem kell majd lemaradnia a szelfikről. A videóhívások esetében Full HD támogatásról beszélhetünk, és ugyanez igaz a most következő főkamerára is, csak azzal már lassított felvételeket is meg lehet örökíteni 720p-ben (120 FPS). A telefon hátlapján található modul 16 megapixeles képérzékelőre épül, és dupla LED-es villanó igyekezik segíteni a munkáját – a segédfényre sötétebb helyeken lesz igazán nagy szükség. És ha már a Mi Max hátoldalánál tartunk, mindenképpen meg kell még itt említeni az ujjlenyomat-olvasót is, amivel a Xiaomi igyekszik biztonságosabbá tenni a készüléket a felhasználók számára. Az érdeklődők három színből tudnak majd választani az ízlésüknek leginkább megfelelően, elérhető lesz ezüst, szürke és arany kivitelben is a mobil.

Nem esett még szó az operációs rendszerről, szóval most nézzük, hogy ilyen tekintetben mit tartogat a Mi Max. Ezen a készüléken már a MIUI 8 jut szerephez, ami a vállalat közleménye szerint egészen a Xiaomi Mi 2-ig visszamenőleg minden eszközt támogatni fog. Az új MIUI sok változást tartogat, például a rendszer egy friss energiagazdálkodással érkezik, ami már önállóan képes lesz leállítani a háttérben, használaton kívül futó appokat. Ettől kezdve lehetőség lesz befolyásolni az induló alkalmazások sorrendjét is fontosság szerint, változik az ablakok kezelése, nagyobb szerepet kap az ujjlenyomat-olvasó, és érdekesen hangzik, de állítólag képes lesz detektálni a csaló, átverő üzeneteket. A MIUI 8 egy megújult jegyzet programmal jön, és frissült a beépített számológép is, ami így már bonyolultabb műveletekkel is megbirkózik. A kamerát felhasználva, vonalkód alapján lehet majd a telefonnal olcsóbb helyeket keresni a vásárlás során, illetve a termék képét kielemezve is képes erre a MIUI 8, és ha ez nem lenne elég, állítólag már közepesen nehéz matematikai feladványokat is tud értelmezni a rendszer, és nem azonnal az eredményt adja ki, hanem lépésről lépésre levezeti a megfejtés menetét. Sokat javult a galéria és a fotó-, valamint videószerkesztő app is jobb és egyszerűbben kezelhető lett. Végül arról sem lehet megfeledkezni, hogy az eddigi színsémákat is átalakította a Xiaomi.

A Xiaomi Mi Max forgalmazásának kezdése még odébb van – pontos dátumot nem kaptunk. Az árazással szerencsére most sem lesz gond, kiváló ár-érték arányt képvisel az okostelefon, hiszen a legolcsóbb variánst már 1500 jüanért, vagyis kb. 230 dollárért haza lehet majd vinni, és a Snapdragon 652-vel szerelt gépek sem kerülnek vészesen sokba: a középső modell 3 GB RAM-mal 260 dollár körül fog felbukkanni, a legjobbnak ígérkező, 4/128 GB-os változata pedig 300 dollárba kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward