Óriási rekordokkal zárult az Apple pénzügyi negyedéve

Az Apple árbevétele 27%-kal, profitja pedi 33%-kal emelkedett, így ismét sikerült rekordot dönteni. A mesés számok az erős iPhone eladásoknak köszönhetőek.

Óriási rekordokkal zárult az Apple pénzügyi negyedéve

Az Apple publikálta legfrissebb pénzügyi eredményeit, amelyek minden korábbi várakozást felülmúlnak, ugyanis megint sikerült velük rekordokat dönteni.

A március 28-án véget ért pénzügyi negyedév alkalmával a vállalat szédítően magas, 58 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el, ami 27%-kal jobb érték az előző év azonos időszakában felmutatott eredménynél, pedig az a 45,6 milliárd dollár sem kispályás teljesítmény. Az említett teljes árbevételhez 13,6 milliárd dolláros profit társul, ami az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest félelmetesen nagy, 33%-os növekedést jelent – efféle javulásra ekkora vállalatnál nagyon ritkán van példa.

A friss eredményeket – amelyek nagyrészt az erős iPhone eladásoknak köszönhetőek – az alábbi táblázat összegzi. Íme:

Mac és iPhone fronton rekordszintű növekedés mutatkozott, legalábbis ami az értékesítési mutatókat illeti: előbbiekből 10%-kal, utóbbiakból pedig 55%-kal több fogyott, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel együtt egy komoly negatívum is szerepel a listán: az iPad részleg teljes árbevétele 29%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, így ebben a divízióban "mindössze" 5,4 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be.

Ugyan a sajtóközlemény pontos számokat nem említ, de az is kiderült a beszámolóból, hogy az App Store minden idők legjobb teljesítményét érte el. Ez a részleg a Services divíziót erősíti, amelynek teljes árbevétele az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán csaknem elérte az 5 milliárd dollárt. Ez a teljesítmény komolynak tűnik, de eltörpül az iPhone részleg árbevétele mellett, amely ugyanebben az időszakban mintegy 40,3 milliárd dollárt könyvelhetett el.

Beszédes az a tény, hogy az Apple teljes árbevételének több, mint kétharmada származik a nemzetközi kereskedelemből. Kínában 16,8 milliárd dolláros árbevételt sikerült realizálni, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 71%-os előrelépésnek tekinthető – ezzel a kínai most először múlta felül az európai bevételt. Japánban ezzel egy időben csökkenés mutatkozott, méghozzá 15%-os, de a többi régióban jellemzően kétszámjegyű növekedés látható – beleértve az Ázsiai térség többi országát is, ahol 48%-kal jobb teljesítményt sikerült elérni. Komoly eredmény az is, hogy a vállalat készpénzállománya 19,1 milliárd dolláros növekedés után immár 194 milliárd dollárra rúg – ebből már tudna kezdeni ezt-azt a cég.

A következő, azaz a jelenlegi negyedév folyamán 46-48 milliárd dollár közötti teljes árbevételre számítanak a szakemberek, amit ha sikerül tartani, akkor éves szinten 20%-os növekedés mutatkozhat majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward