Óriási kijelzőt kapott a ZTE csúcsragadozója

A Nubia X6 már a Galaxy S5-tel és az Xperia Z2-vel is bátran venné fel a harcot, azonban a képátlója miatt más ligában fogják rúgnia a bőrt.

Óriási kijelzőt kapott a ZTE csúcsragadozója

A ZTE bemutatta a legújabb csúcsmodelljét, ami jóformán minden elképzelhető szempont alapján a maximumot nyújtja. Az újdonság a Nubia vonalat erősíti, ahogy arra számítani lehetett. A ZTE ugyanis megkíséreli ezt a terméknevet olyan szintre emelni, hogy a vásárlók ne azt lássák benne, hogy ez csak egy újabb kínai mobil, hanem tudatában legyenek annak, hogy egy teljes értékű felsőkategóriás okostelefon többnyire kompromisszumok nélkül. De vajon ez a leírás tényleg illik az X6 néven érkező gépre?

Az ZTE minden tudását beleadva tervezte meg a szóban forgó modellt, és a lehető legjobbnak vélt alkotóelemeket sűrítették egybe annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Egy gyors pillantást vetve a specifikációjára megállapítható: örömmel fog bólintani minden érdeklődő. A készüléknek egyetlen sarkalatos pontja van, de itt sem arról kell beszélni, hogy a konstrukció ne lenne jó, csupán eléggé szélsőséges. A kijelzőről van szó, ami még phabletek között is hatalmas, 6,44 hüvelykes átlóval büszkélkedhet. Az IPS technológiát alkalmazó panel hasonlóan az Xperia Z Ultra esetében látott megoldáshoz, 1920 x 1080-as felbontással rendelkezik, így a képpontok sűrűsége 342 PPI-s. A megjelenítő körül a keret eléggé vékonyra lett szabva, de ez nem sokat változtat azon, hogy egy kézzel szinte képtelenség kezelni a gépet. Manapság persze már rengeteg szoftveres trükk van, amivel ez a dolog áthidalható (pl.: jobbra vagy balra rendezett kezelőszervek), ám egyelőre a Nubia X6 szoftveres oldaláról nem sok szót ejtett a ZTE. A telefonon a Google operációs rendszere fut majd – jelenleg az Android 4.3 Jelly Beanről van szó, de készül a 4.4 frissítés –, de azt nem részletezték, hogy ilyen tekintetben milyen extrákkal készültek a fejlesztők.

A legújabb üdvöske két kivitelben fog porondra lépni. Mi lesz az eltérés? Nos, készül egy olyan, amiben a Qualcomm MSM8974AC teljesít szolgálatot, és lesz egy MSM8974AB-s variáns is. Mindkettő Snapdragon 801 besorolású lapka, és csak kisebb eltérés van az órajelek között (2,36 és 2,45 GHz), így nem világos, hogy miért volt szükség mindkét chipre. Ráadásul azt sem árulta el a vállalat egyelőre, hogy mi alapján dől majd el, hogy hol melyik kivitel kerül bevetésre. A SoC-től függetlenül az eszközt 3 GB-nyi rendszermemóriával látták el a mérnökök, így minden igénynek meg fog felelni, és egyszerre több alkalmazás futtatásába sem törik majd bele a bicskája. Háttértár tekintetében minden érdeklődő megtalálhatja a megfelelő konstrukciót: elérhető lesz a szerkezet 32, 64 vagy akár 128 GB-tal is. A bődületesen nagy kapacitásnak annyi hátulütője van, hogy a bővítési lehetőségről le kell tenni, nincs a borítás alatt memóriakártya befogadására alkalmas slot. Van viszont dupla SIM hely, tehát egyszerre két hálózatra is kapcsolódhat a telefon, ami sokak számára még vonzóbbá teheti. Az elsődleges SIM 4G LTE-A támogatást kapott, így ennek köszönhetően akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető vele úton útfélen. Van még ezen felül a tarsolyában NFC chip, FM rádió, Bluetooth 4.0 modul, GPS vevő, infraport (IrDA), és persze a Wi-Fi sem hiányozhat, ami az információink szerint 2,4 és 5 GHz-es frekvencián is jól érzi magát, és a 802.11ac szabványnak felel meg.

Ahol lehetett, ott fémet használtak.

Akárcsak a legtöbb okostelefon esetében, itt is két kamera van a fedélzeten, ám mégis különleges ebből a szemszögből a gépezet. Az érdekessége abban keresendő, hogy egyforma felbontású kamerák tekintenek előre és hátra is. Mindkét egység 13 megapixeles fotók készítésére alkalmas, de persze továbbra is a főkamera a jobb. A hátlapi, CMOS érzékelős megoldás előtt egy öttagú, f/2.0-s lencserendszer jutott szerephez, amit optikai képstabilizátorral (OIS) is megtoldottak, míg az előre figyelő, BSI szenzoros egység egy f/2.2-es (hasonlóan öt tagból álló) lencserendszert kapott, és nélkülözi az OIS-t. Rosszabb fényviszonyok között pedig nem is lesz kérdéses, hogy melyiket lesz érdemes elővenni, hiszen csak a hátoldalon van LED-es villanó, ami ilyen helyzetben komoly fegyvertény. A mobiltelefont 179,5 x 89 x 7,9 milliméteres vonalak közé tudták be szorítani, a tömege pedig nem kevesebb mint 215 gramm. Nagy testbe persze egy nagy telep is belefért. Az akkumulátor kapacitása 4250 mAh-s, amelynek köszönhetően igencsak kiemelkedő üzemidőre lehet számítani, hatalmas panel ide vagy oda. A gyári adat szerint akár 32 órányi telefonálásra is lehetőség nyílik vele egyetlen feltöltést követően, de a zenehallgatást és a videózást is jól bírja majd magához mérten.

A ZTE Nubia X6 a tudásának megfelelően nem egy olcsó masina lesz, de az ár-érték aránya viszonylag rendben van. Ha 32 GB-nyi tárhellyel akar rá lecsapni valaki, akkor 490 dollárt kell a kasszánál hagyni, míg a 64 GB-osért cserébe már 570-et kérnek, a legdrágább pedig a 650 dolláros árcédulával a 128 GB-tal szerelt kivitel lesz. Mivel nincs memóriabővítési lehetőség, így fontos előre tervezni a megfelelő konstrukció kiválasztásakor. Két szín létezik belőle: szürke és aranyszínű hátlappal lesz hozzáférhető. Az sajnos nem derült ki, hogy elérhető lesz-e világszerte, egyelőre csak a távol-keletről lehet beszélni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward