Óriási gyorsulást ígér az Apple új operációs rendszere

A tegnap bejelentett El Capitan, azaz az OS X 10.11 a Metal API-t is támogatni fogja, ami a DX12-höz és a Vulkan API-hoz hasonló előnyöket kínál.

Óriási gyorsulást ígér az Apple új operációs rendszere

Az Apple tegnapi WWDC-je szokatlanul hosszúra nyúlt, de így sem volt érdektelen. A már-már maratoninak nevezhető, két óránál is hosszabb show alkalmával rengeteg újításról rántották le a leplet, így egyebek mellett az is kiderült, mire számíthatunk a következő generációs OS X-szel kapcsolatban, ami a 10.11-es verziószámot és az El Capitan nevet viseli.

Jön a Swift programozási nyelv új változata

A WWDC-n bemutatkozott a Swift programnyelv legfrissebb kiadása, a Swift 2 is, amelynek segítségével a fejlesztők még könnyebben, még eredményesebben dolgozhatnak és a korábbiaknál jobb kódokat írhatnak. A Swift 2 még idén elérhetővé válik, méghozzá nyílt forráskódú megoldásként, ami nem csak iOS, OS X és watchOS, hanem Linux alatt is használható lesz.

OS X-re is elérhető lesz a Metal API

A Yosemite helyébe lépő operációs rendszer óriási gyorsulásokat ígér, ami az optimalizációk mellett részben annak köszönhető, hogy végre OS X alatt is elérhető lesz a korábban bemutatott Metal API, ami eddig az iOS kiváltsága volt. A Metal API egy alacsonyszintű, alacsony overhead melletti hardver-hozzáférést biztosító megoldás, ami nagyjából akkora teljesítménynövekedést kínál a rá optimalizált szoftvereknek, mint a PC-s DirectX 12 vagy éppen a Vulkan API.

A Metal OS X alatt az OpenGL-t váltja, és számos előnyt is kínál vele szemben: sokkal jobb teljesítményre, jelentősen kisebb CPU overheadre és folyékonyabb képi megjelenítésre számíthatunk. Ezek miatt növekszik az alkalmazások futásának sebessége, valamint a kisebb CPU többletterhelés miatt csökken a fogyasztás is, ami jótékonyan hat majd a mobil konfigurációk akkumulátoros üzemidejére.

A show alkalmával az Epic Games illetékesei egy Unreal Engine 4 alapú demóval, a Fortnite-tal szemléltették, mennyire komoly előnyöket tartogat a Metal API. Az OpenGL alapú kiadáshoz képest a Metal API-ra támaszkodó Fortnite 70%-kal kisebb CPU terhelés mellett futott, ami figyelemreméltó.

A Metal API jóvoltából rengeteg alkalmazás gyorsulhat, elég csak szemügyre venni a fenti listát; valamint az operációs rendszer egyes grafikus komponensei (CoreGraphics & CoreAnimation) is hatékonyabban, takarékosabban és zökkenőmentesebben működhetnek.

A Metal API jóvoltából az Apple beszámolója szerint az OpenGL-hez képest 50%-kal nagyobb renderelési teljesítményre lehet számítani, viszont ezzel együtt a processzorterhelés is jelentősen, mintegy 40%-kal alacsonyabb lesz. Az új API-ból nem csak a játékok, de a professzionális alkalmazások is profitálhatnak majd.

Részletek az OS X 10.11 újításairól

A WWDC alkalmával számszerűsítették, mekkora gyorsulásokra számíthatunk OS X 10.11 alatt. A bejelentés alapján az alkalmazások akár 1,4x gyorsabban indulnak, a futó alkalmazások között pedig akár 2x gyorsabban lehet majd váltani, mint azt Yosemite alatt megszokhattuk. Az első levelek 2x gyorsabban megjelennek majd Mail alatt, mint eddig, a PDF fájlok előnézete pedig 4x hamarabb készülhet el.

Az El Capitan esetében a Mission Control ablakmenedzsment továbbfejlődik, így már a teljes képernyős alkalmazások is megoszthatják egymással a kijelző-területet – valahogy úgy, ahogy ezt Windows 8 alatt is tehetik. A Spotlight ugyancsak fejlődik, így természetes nyelvezetű keresésekre is lesznek találatok rendszer-szerte. A Safari böngészőfüleit igény esetén kitűzhetjük a fülsávra, ahol ezek újraindítás vagy frissítés után is megmaradnak, és minden egyes böngésző indítás után frissülnek. A Safari segíteni fog megtalálni azt a böngészőfület is, amelyről éppen a zene szól, és ezt a fület igény esetén könnyedén le is némíthatjuk. Az utolsó újítás, hogy beépül a rendszerbe egy kurzorkereső gesztusvezérlési opció, ami a rendszer felébresztése után lehet hasznos: a gesztus használatával megnő az egérmutató, hogy könnyebben megtaláljuk.

Az OS X El Capitan minden olyan Mac konfiguráción fut majd, amelyen már a Yosemite is futott.

Ezek listáját az alábbi felsorolás tartalmazza:

• iMac (2007 közepétől)

• MacBook Air (2008 végétől)

• MacBook (2008 végi alumíniumtól, vagy 2009 eleji modelltől)

• Mac mini (2009 elejétől)

• MacBook Pro (2007 közepétől/végétől)

• Mac Pro (2008 elejétől)

• Xserve (2009 elejétől)

A dolgok jelenlegi állása szerint az OS X 10.11 publikus béta kiadása júliusban válik elérhetővé, a végleges változat pedig ősszel érkezik – természetesen ingyenes frissítés formájában.

Aki a tegnapi WWDC-ről esetleg lemaradt, de szeretné megtekinteni a teljes showt, látogasson el az Apple weboldalára, ahol időközben megjelent a teljes közvetítést tartalmazó videó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward