Óriási előrelépés lehet az AMD új GCN architektúrája

A negyedik generációs GCN, amely Polaris kódnév alatt fut, több téren is komoly előrelépést kínálhat előző generációs társához képest.

Óriási előrelépés lehet az AMD új GCN architektúrája

Kiszivárgott némi információ az AMD várva várt legújabb, negyedik generációs GCN GPU mikro-architektúrájával kapcsolatban, amely az idén megjelenő Arctic Islands sorozatú grafikus processzorok alapját adhatja. A szivárgás után nem sokkal hivatalos információk is érkeztek, így most egy csokorban tálaljuk mindazt, amit jelenleg tudni lehet.

A GCN 4.0-s architektúra köré épülő grafikus processzorok egy új parancsfeldolgozó egységet kapnak, ami segít az aszinkron számítási feladatok minél hatékonyabb elvégzésében DirectX 12 és Vulkan API alatt, ezáltal a GPU kihasználtsága és a teljesítmény is növelhető. Segít a teljesítménynövelésében az L2 cache és az új, második generációs HBM memóriát támogató memóriavezérlő is, a tesszellációs teljesítményt pedig az új geometriai processzor próbálja növelni, amire az Nvidiához képest szükség is van.

A korábbi pletykák alapján már sejthető, hogy az AMD új grafikus processzorai 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülnek, méghozzá a Samsung üzemében, de a vállalat egyéb gyártópartnereitől sem távolodik el túlságosan, ha hihetünk ennek a hírnek. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az új grafikus processzorok 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülnek, valamint a Graphics Core Next GPU mikro-architektúra legújabb, negyedik kiadását alkalmazzák, ami a komplett ökoszisztémával együtt Polaris kódnév alatt fut.

A negyedik generációs GCN architektúra az AMD szerint történelmi jelentőségű előrelépést kínál teljesítmény/Watt hányados tekintetében, azaz a köré épülő Radeon GPU-k minden eddiginél jobb teljesítmény/fogyasztás aránnyal rendelkezhetnek.

Remek példa erre az AMD belsős tesztje, amely alapján a Star Wars: Battlefront játék ugyanazon a PC-n jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett fut Full HD felbontásban, 60 FPS-es sebességgel egy Polaris GPU-val rendelkező videokártyán, mint egy Maxwell2 alapún – előbbivel 86 wattos, utóbbival 140 wattos fogyasztás mutatkozik.

A Polaris alapú megoldások nem csak CU egységek tekintetében újulnak meg, hanem egyéb komponensek terén is: egyebek mellett ütőképesebbé válik az UVD (dekódoló) és a VCE (kódoló) motor, plusz a kijelző vezérlő képességeit is bővítik.

UVD és VCE fronton H.265-ös támogatás érkezik, kijelző vezérlő terén pedig a HDMI 2.0-s és a DisplayPort 1.3-as szabvány támogatása is megoldott lesz, így a 4K-s kijelzőket akár 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett is használhatjuk majd – ha az adott kijelző ezt támogatja.

Az új, GCN 4.0-s architektúra köré épülő AMD videokártyák az idei év közepén mutatkozhatnak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward