Óriási AMD veszteségek

Miközben az Intel rekordnyereséget ért el, az AMD 358 millió dolláros veszteséget jelentett be az idei első negyedévre. A vállalat a veszteséget átstruktúrálással szeretné csökkenteni.

Óriási AMD veszteségek

Miközben az Intel rekordnyereséget ért el, az AMD 358 millió dolláros veszteséget jelentett be az idei első negyedévre. A vállalat a veszteséget átstruktúrálással szeretné csökkenteni.

A hírek alapján az elmúlt pár hét nem igazán kedvezett az AMD-nek. A vállalat április elején bejelentette, hogy meg kellett válnia 1600 dolgozójától 2008 végéig, ami 10 százalékos munkaerő-csökkentést jelent. A lépést az AMD a meredeken csökkenő eredményeivel okolta. Négy nappal később, a vállalat alelnöke és technológiai igazgatója, Phil Hester hagyta ott a céget. Jelenleg még nincs kinevezve senki se az üres pozícióra.

Ma az AMD elég felkavaró adatokat hozott nyilvánosságra, mégpedig a 2008 első negyedévi pénzügyi jelentését. Ahogy korábban megjósolta a vállalat, a bevételük 15 százalékkal csökkent a előző negyedévi 1,505 milliárd dollárhoz képest, és a vállalat kénytelen volt elkönyvelni 358 millió dollár nettó veszteséget. Ráadásul 50 millió dollárral lett megbírságolva az ATI 2006-os felvásárlása miatt.

Egy éven keresztül az AMD folyamatosan csak veszteségeket könyvelt el, így a vállalat az átstruktúrálás mellett döntött. A cég összes részlege jól át lesz vizsgálva, és az alultelljesítő egységeket fel fogják számolni annak érdekében, hogy 2008 második felében profitálóvá váljanak. A vállalat ezentúl elsősorban a központi egységekre, grafikus gyorsítókra fog koncentrálni, és csak ezután jönnek a vállalat fő profilján kívül eső részek.

"Tisztán látható, hogy az üzleti környezetünk a tavalyi év második felétől kezdbe megváltozott, amikor láttuk, hogy néhány új piacra koncentráló részlegünk elkezdett növekedni és profitot termelni. Ez most kérdéses." - közölte Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója. "Ennek eredményeként nekifogunk egy jelentős átalakításnak a vállalatunkon. Alaposan megvizsgáljuk összes üzleti részlegünket, hogy biztosítsük az x86-os és grafikus termékeink egészséges növekedését és profitálását. Ezt követően szintén megvizsgáljuk a fentieken kívül eső részlegeket, hogy megnézzük mennyire illenek be a növekedési és profitálási terveinkbe."

Vélhetően az AMD fogyasztói elektronikai eszközök részlege lesz az első hely, ahol megtörténnek a csökkentések - állítja John Spooner, a Technology Business Research elemzője. "Ennek azért van értelme, mert nem képezi részét az AMD fő profiljának, és nem engedheti meg magának a vállalat, hogy ezekre is koncentrálon. Elsősorban a PC- és szerverprocesszorokra és a grafikus vezérlőkre kell fókuszálniuk."

Az AMD pedig valóban rengeteg processzort és grafikus kártyát fog piacra dobni. A processzorpiacon a 4-,6- és 12-magos 45 nm-es Shanghai architektúra várható, a grafikus vezérlők terén pedig a Radeon 3850 és 3870 utódján dolgozik a vállalat, hogy a közeljövőben piacra dobhassa őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward