Oppo N1 - átfordítható kamerával

Az Oppo úgy fest, hogy már arra is megérett, hogy újat mutasson a nagyfiúknak.

Oppo N1 - átfordítható kamerával

Ahogy arra számítani lehetett, az Oppo N1 egyik kiemelkedő területe a kamera lett. Ez a masina viszont nem gigantikus képfelbontást vagy optikai zoomot, de még csak nem is hatalmasra növekedett képszenzort villant, szimplán elforgatható lesz a kamerás a része a mobilnak. Maga a mechanika már egyáltalán nem ismeretlen, csak a felhasználási terület az; eddig átforgatható kamerával notebookok, netbookok esetében futhattunk össze. Az N1 kamerája 206 fokban képes a tengelye körül kémlelni az eseményeket, ennek megfelelően pedig nem került az okostelefonba előlapi kamera sem, hiszen nemes egyszerűséggel csak a főkamerát kell átforgatni előre, ha videócsevegéseket szeretnénk folytatni.

Az egység 13 megapixeles képek készítésére alkalmas, a CMOS szenzora 1/3.06 hüvelykes átlójú, az elé telepített hattagú lencserendszer pedig f/2.0-s apertúra értékkel rendelkezik. Az Oppo azt is kiemelte, hogy ez az első ilyen lencserendszer Androiddal párosulva - a Nokia 1020 hasonlóan hat tagból áll, de az is csak F/2.2-es. A mérnökök az elkészülésre váró fotók feldolgozását sem bízták a véletlenre, erről a PureImage képfeldogozó processzor gondoskodik majd, melyet a Fujitsuval közösen fejlesztett az Oppo. Sötétebb környezetben dupla LED fog a plusz fényről gondoskodni, de itt is akad érdekesség. Az két fényforrás nem egyforma beállítású, az egyik intenzívebb, míg a másik sokkal nagyobb szórású és kevésbé erős. Érdemes a szoftveres oldalon is kiemelni pár dolgot: lesz Beauty Plus mód, ahol az arcjellemzők valósidejű javításra kerülnek (fogfehérség, bőrtónus), elég mindössze 0,6 másodperc a kamera indulásához és extra hosszú exponálási idő is belőhető, ami a maga 8 mp-ével duplája annak, amire például a Lumia 1020 képes (állványról tehát még szélesebb a felhasználási köre). Végül még egy kis plusz az Oppo N1 fotózási lehetőségei mellett, hogy van hozzá egy Bluetooth 4.0 LE kapcsolati technológián alapuló kulcstartó, aminek hála szabadtéren 50 méteres távolságból is lehet vele fényképezni - ez O-Click névre hallgat.

Ez a rész önmagában 67 elemből épül fel.

A másik érdekesség az O-Touch-ként ismerté vált technológia, ami a hátlap érintésével teszi vezérelhetővé a gépet. A különböző ujjmozdulatokkal számot válthatunk, lapozhatunk a böngészőben, és még sok egyebet megtehetünk majd. A gesztusokat magunk is megszabhatjuk, mit tegyenek, tehát teljesen testre szabható a dolog. A mozdulatok széles palettáját érzékeli az N1, lehet variálni az egy pontra eső érintések számával, időtartamával és persze azoknak az útjával. A hátlap érzékeny felülete 12 négyzetcentis. Az Oppo szerint ennek az aktív használata segíti az egykezes navigálást is, ami egyébként már nem egyszerű ekkora felületen. Saját API is lesz az O-Touch mellé, így külsős fejlesztők is kihasználhatják.

Az eszköz előlapján egy 5,9 hüvelykes megjelenítő kapott helyet, amely Full HD felbontással és IPS technológiával társulva igyekszik a maximumot nyújtani. A pixelsűrűsége így eléri a 373 PPI-t, ami bőven meghaladja egy átlagos szem érzékelési képességét. Az operációs rendszerbe nem kerültek integrálásra a kezelőszervek, ezek a megjelenítő alatt húzódnak. A motortérbe betekintve egy Snapdragon 600 lapka köszönt minket. A Qualcomm ezen chipjében négy Krait 300 mag dolgozik egy Adreno 320 grafikus megoldással karöltve legfeljebb 1,7 GHz-es órajelen. A SoC mellett 2 GB-nyi rendszermemória került bevetésre. Az Oppo N1 tárkapacitását tekintve kétféle konfigurációban lesz választható, hazavihetjük 16 és 32 GB-tal is. Itt jól meg kell gondolni, melyik mellett döntünk, mert microSD-s bővíthetőségre sajnos nincs lehetőség.

A masina a kapcsolati képességeit tekintve is kisebb Kánaánt nyit a boldog tulajdonosok előtt. Van benne Bluetooth 4.0 Low-Energy modul, 802.11 b/g/n/ac előírásokat teljesítő WLAN modem Wi-Fi Display és Wi-Fi Direct támogatással, GPS vevő és NFC chip is. Egyedül az LTE hiányolható. A hátlap mögé bújtatott, erőt adó akkumulátor kapacitása 3610 mAh, ami megint csak tiszteletet parancsoló a maga nemében (az Xperia Z Ultra 3050, a Galaxy Note 3 3200 mAh-val gazdálkodhat). Az üzemidejéről nem esett szó, de nem lenne meglepő, ha telefonálással 30 óra alatt sem lehetne lemeríteni. Sajnos ennek és a kamerának viszont némi mellékhatása is van, de erre számítani lehetett: a mobil 170,7 x 82,6 x 9 milliméteres házban lakik és 213 grammot nyom - a legkönnyebb 7 colos tabletek 250 gramm alatt járnak már. A készülékház anyagát tekintve nagyrészt kerámia hatású műanyaggal van dolgunk, de a keretet alumíniumból alakították ki gondosan. Két színben (fekete és fehér) lesz elérhető az új modell.

Az operációs rendszert figyelembe véve itt a Color OS 1.0 kerül a középpontba. Ez egy erősen módosított Android 4.2 variáns lesz minden földi jóval kiegészítve már alapból, hogy a vásárló a lehető legtöbb dologra azonnal képes gépet kapja. Ráadásul a mostanra vállalattá alakult Cyanogen is készít egy limitált szériás variánst. Ezeken értelemszerűen a legfrissebb CyanogenMod ROM lesz előre telepítve. A nemzetközi modellek mindegyikén a Color fog futni, de utólagosan a CyanogenMod is alkalmazható lesz.

A Pekingben bemutatott Oppo N1 debütálására októberben fog sor kerülni, az előrendeléseket azonban a China Mobile már most is felveszi. A telefon nem lett olcsó: kb. 570 dollárnak megfelelő jüant kell majd érte kifizetni a hazájában, így világszerte 600 dollár körül alakulhat az ajánlott fogyasztói ára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward