Shop menü

OPPO FIND X5 ÉS X5 PRO – SZINTE MINDEN A KÉPALKOTÁSRÓL SZÓL

Bemutatta új csúcsmodelljeit az Oppo, és itt a fotózáson, videózáson túl szinte minden más a háttérbe szorult. Nagyon sokat ígér az új széria, de mégis maradt hiányérzetünk.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Oppo Find X5 és X5 Pro – szinte minden a képalkotásról szól

Ahogy azt az Oppo előre beharangozta, megérkezett a Find X5 széria, és két taggal toppant ez be, a szimpla Find X5 mellett befutott a Find X5 Pro is. Túl nagy különbség nincs az okostelefonok között, de azért aki az összes fejlesztésre igényt tart, az a Pro modellben lelhet ideális társra. A készülékek globálisan is elérhetőek lesznek.

Az újdonságok LTPO 2.0 AMOLED technológiás megjelenítőket kaptak, amiknek a fényerejét és a képfrissítését is precízen tudják majd vezérelni az eszközök. Támogatott itt még a BT.2020 szabvány is, a fényerejük a masináknak 1300 nit lehet, és 120 Hz-es üzemre képesek. A HDR10+ minősítés megléte szinte magától értetődő, és 97%-os NTSC színtérről beszélhetünk már itt. A panel elvileg többféle fényerőhöz is kalibrálva lett, hogy minden helyzetben a lehető legpontosabb színeket nyújtsa.

Galéria megnyitása

A Find X5 6,55 hüvelykes képátlóval rendelkezik, míg a társa már egy 6,7 colos panelt kapott. Fontos, hogy a felbontás a zászlóshajónál már 3216 x 1440 képpontos, miközben a szimpla modellnél a megszokott 2400 x 1080 pixellel kell számolni. A Find X5 Pro Gorilla Glass Victus üveggel lett védve, a Find X5 pedig egy korábbi Gorilla Glass generációból részesül. A képernyők széle minden esetben ívelt.

Galéria megnyitása

Az Oppo a ColorOS 12.1 grafikus felhasználói felületet alkalmazza az okostelefonok esetén, ami egyben azt is jelenti, hogy az alapot már az Android 12 operációs rendszer biztosítja a szoftveres környezet számára. Itt az Oppo és a Google fejlesztései vegyesen adják a végeredményt, illetve már a OnePlus is hozzájárult a legújabb ColorOS-hez. A kapcsolódás pedig a Windowst futtató számítógépekkel is sima lesz, és számolni lehet kollaborációs funkciókkal.

Galéria megnyitása

A Find X5 széria 32 megapixeles szenzor használ az előlapi kameránál, viszont a Find X5 Pro már RGBW érzékelőt kapott, és egy másik optikát alkalmaz. Alapesetben mindkét mobil hasonló látószögű szelfiket tud megörökíteni, viszont amikor több ember kerül a képbe, akkor a Find X5 Pro a 80 fokos látószögé automatikusan átállítja majd 90 fokosra, hogy többen férjenek rá a felvételre. Az viszont kiábrándító, hogy nincs 4K opció videózásnál, Full HD jelenti a plafont.

Galéria megnyitása

A szenzorok szintjén a Find X5 szériás eszközök hátsó kamerarendszere sem különbözik. A főkamera és az ultra-széles látószögű egység teljesen ugyanazt az érzékelőt használja, 1/1,56 colos megoldásról beszélhetünk, ami 50 megapixeles, és támogatja a képpontok összevonását. Ezek mellett pedig van még egy 13 MPixeles kamera is, ami kétszeres zoomolást tud, nem többet, és bizony mai viszonylatban ez már nem túl acélos. Ráadásul nincs már mikrokamera sem, ami a Find X3 Prónál érdekes volt.

Galéria megnyitása

A Find X5 modellek szinte ugyanolyan lehetőségeket nyújtana a képalkotásban, egyetlen fontosabb különbséget kell kiemelni, mégpedig azt, hogy a Find X5 Pro már egy öttengelyes stabilizátort kapott, míg a szerényebb eszköznél egy hagyományos OIS megoldás van. Az öttengelyes stabilizálás már nemcsak optikai, hanem szenzoreltolásos is. Hasonló megoldást a csúcsfényképezőkben lehet látni, okostelefonban ilyet még senki nem valósított meg eddig. Állítólag egészan komoly kézremegést is ki fog szűrni, és nagyon szép sima felvételek születhetnek majd a Find X5 Próval.

Galéria megnyitása

A készülékek egyaránt megkapták a 6 nm-es MariSilicon X chipet, ami sokféle képjavító eljárást lesz képes valós időben megoldani. Ennek köszönhetően lehet majd éjszaka minden eddiginél jobb 4K Ultra HD videókat rögzíteni, és HDR videózásra is lesz mód nappal, méghozzá 20 bites módban, aminek köszönhetően példátlan dinamikatartományt fog nyújtani a Find X5 széria. Háromszoros előrelépés lesz itt a Find X3 Próhoz képest.

Galéria megnyitása

Biztosított a mobiloknál a Hasselblad Natural Color Calibration, aminek lesz egy kiemelkedően jó színszenzor is partnerként, hogy tényleg olyan élethűen tudja az árnyalatokat visszaadni, amire korábban nem volt mód. A Find X3 esetében egy ötcsatornás színérzékelő volt a kamerák mellett, itt pedig egy már 13 csatornás lett. A színhűséghez ugyancsak hozzájárul majd, hogy a kamerák előtt a lencse már valódi üveg tagokból épül fel, aminek nagyobb a tisztasága, mint a korábbi optikáknak. Azt is kiemelte a cég, hogy a kromatikus aberráció is kisebb lesz. Master szűrők címszó alatt pedig még kiváló minőségű szűrőket is el lehet érni az egzotikusabb látványért.

Galéria megnyitása

Az ultra-széles látószögű kamerára külön ki kell még térni. Ez nem mutat annyira sok dolgot, mint a legtöbb hasonló kamera, és képtelen versenyre kelni például a OnePlus 10 Prónál látott 150 fokos optikával, ugyanis ezúttal „csak” 110 fokról beszélhetünk. Viszont kifejezetten magas minőséget nyújt majd, és igyekszik torzításmentes eredményt produkálva megörökíteni a témákat. Videózni 4K Ultra HD-ban lehet a Find X5 modellekkel, és lassított felvételt pedig maximum 480 FPS-sel tudnak HD minőségben.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 8 Gen 1 rendszerchipet használja a Find X5 Pro, a Find X5 pedig maradt a Snapdragon 888-nál. Az Oppo mérnökei egy masszív hőelvezető rendszerrel látták el ezeket, hogy a csúcstempót kitartótan tudják biztosítani. A RAM és a tárhely kombinációját tekintve is különböznek a gépek, a Find X5 csak 8/256 GB-os kivitelben fog készülni a Find X5 Pro pedig elérhető lesz 12/256 és 12/512 GB-tal szerelve is.

Galéria megnyitása

5G modem nyitja a kapcsolati lehetőségek listáját, de ez csak a Sub-6 tartományra koncentrál. Van a szerkezetekben 4G LTE egység is VoLTE-vel, továbbá szolgálnak Wi-Fi 6 támogatással és Bluetooth 5.2 modullal is – ez utóbbi aptX HD és LDAC támogatást is nyújt. Az NFC chip sem hiányzik, és az A-GPS vevő pedig többsávos, és egyebek mellett a Galileo műholdakra is tud támaszkodni. Fontos, hogy a tervezők egy speciális, 360 fokos antennát építettek a burkolat alá, a stabilabb kapcsolódási lehetőségekért, és van Dual-SIM támogatás is.

Galéria megnyitása

A Find X5 üvegből készült hátlapot kapott, a Find X5 Pro pedig már kerámiába lett burkolva. A nagyobb eszköz 218 grammot nyom, a kisebb pedig 197 gramm tömegű lett. A Find X5 Pro IP68 minősítéssel is rendelkezik, szóval bírja majd a vizet. Az ujjlenyomat-olvasó a képernyő alatt bújt el, optikai szenzort használ az Oppo. Sztereó hangszóróval szolgálnak az okostelefonok, biztosítanak Dolby Atmost, és csak C-típusú USB csatlakozó van a kereten.

A Battery Health Engine révén a mobilok állítólag különösen hosszú akkuélettartamnak örvendhetnek majd, akár 1600 töltés után is 80%-os kapacitást nyújthatnak, ami a duplája az átlagnak.

A masinák 4800 és 5000 milliamperórás kapacitású akkumulátorokkal lettek felszerelve. Az üzemidő átlagos formában alakulhat, de sokkal fontosabb itt a gyorstöltés. A Find X5 széria két tagja 80 wattal táplálható, és a Pro modell 12 perc alatt 80 százalékra tölthető majd lemerült állapotból. Vezeték nélküli töltést 50, illetve 30 wattal tesznek lehetővé a készülékek, itt a Find X5 már egy kicsit elmarad a csúcsmodelltől, ami még töltőpadon is képes lesz kb. 3/4 óra alatt 100%-ra feltölteni nulláról indulva. Töltésmegosztás is tudnak a vasak 10 wattal.

Galéria megnyitása

Az Oppo Find X5 széria már március közepétől megvásárolható lesz Európában is, előrendeléseket pedig már most leadhatnak az emberek. A Find X5 1000 euróba fog kerülni, a Find X5 Pro pedig 1300 eurót kóstál majd 12 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel. Magyarországon a mobilok 2022 második negyedévében jelenhetnek meg hivatalosan, hazai árakkal még nem szolgálhatunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére