Oltás előítélet ellen

Az evolúciós pszichológia szakértői szerint az idegenekkel szembeni előítélet a túlélés eszköze volt a múltban: őseink igyekeztek elkerülni az ismeretleneket, attól való félelmükben, hogy azok betegségeket hordoznak.

Oltás előítélet ellen

Az evolúciós pszichológia szakértői szerint az idegenekkel szembeni előítélet a túlélés eszköze volt a múltban: őseink igyekeztek elkerülni az ismeretleneket, attól való félelmükben, hogy azok betegségeket hordoznak. A kutatások szerint még ma is igaz, hogy amikor sebezhetőnek érezzük magunkat valamilyen betegséggel szemben, hajlamosak vagyunk előítéletesebbnek lenni, mint egyébként.

Amerikai és kanadai kutatók úgy gondolják, hogy modern közegészségügyi módszerekkel ezt a jelenséget mérsékelni lehet. A szakértők három kísérletet végeztek. Az első esetben az egyes résztvevők megkapták az influenza elleni védőoltást, mások viszont nem. Mindkét csoport felének az influenza veszélyeire figyelmeztető információs anyagot adtak. A második kísérletben mindenki be lett oltva, de egy részük a vakcina hatékonyságáról kapott olvasnivalót, a többiek pedig működésének mechanizmusáról. Mindkét kísérlet után egy kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, amelyben bevándorlókkal, kábítószerfüggőkkel, elhízottakkal stb. kapcsolatos előítéleteiket vizsgálták.

Az első kísérletben azok voltak a legkevésbé előítéletesek, akik megkapták a védőoltást és olvastak az influenza veszélyeiről is. A második esetben a leginkább befogadó attitűdöt mutató az a csoport volt, akik a védőoltás hatékonyságáról értesültek.

A harmadik kísérlet során a résztvevők fele törlőkendőt használt kezén és a számítógép klaviatúráján annak használata előtt, a csoport másik fele ezt nem tette meg. Ez után arról olvastak, hogy az antibakteriális törlőkendő milyen hatékony a fertőzések megállításában. Az általuk kitöltött kérdőívek alapján az előítéletesség mértéke a törlőkendőt használók között nagyon alacsony volt, a másik csoportban viszont magas.

„Arra jutottunk, hogy ha a betegséggel kapcsolatos aggodalmakat eloszlatjuk, akkor ezzel együtt eloszlatjuk a párhuzamosan felbukkanó előítéleteket is” ‒ mondják a kutatók.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward