Olcsóbbak lesznek a Gigabites WiFi-vel ellátott routerek

A Broadcom új SoC egységei a jelenlegieknél kedvezőbb árú Gigabites WiFi-vel szerelt routerek készítését teszik lehetővé.

Olcsóbbak lesznek a Gigabites WiFi-vel ellátott routerek

A 802.11ac támogatással ellátott routerekből egyre többet láthatunk, sőt, már PCI Express bővítőkártya és USB-s adapter formájában is készülnek 802.11ac szabványra alapozó termékek. Az árak egyelőre magasak, de a Broadcom legfrissebb SoC egységei ezen a problémán is segíthetnek a nem is oly távoli jövőben.

A Broadcom két új SoC egységet jelentett be, amelyek a BCM4078x és a StrataGX nevet viselik. Az új SoC-ok különlegessége, hogy egyetlen lapka formájában kínálnak router funkciókat és 5G WiFi támogatást. Ehhez a megvalósításhoz a Broadcom állítása szerint korábban 5 chip kellett. Ennek köszönhetően mind fogyasztás, mind előállítási költségek tekintetében sikerül spórolni: előbbiről nem szól a fáma, hogy pontosan mekkora összeget lehet az újdonságoknak köszönhetően megtakarítani, az viszont kiderült, hogy az új SoC-ok 40%-kal jobb energia hatékonyság mellett üzemelnek, mint régi, több chipből álló társaik.

A BCM4708x-et a gyártó az otthoni felhasználók számára készített routerekbe szánja, míg a StrataGX (BCM5301x) chipet a kis- és közepes vállalkozásoknak kínált eszközökbe szerelik. Architektúra tekintetében mindkét újdonság egyforma: a SoC-ok egy nagyteljesítményű processzort, egy Gigabites Ethernet switchet, egy ötportos Gigabites PHY-t, egy USB 3.0-s vezérlőt, két PCIe 2.0 x1-es sávot és forgalomgyorsítókat tartalmaznak – mindezek a piacon egyedülállóként egyetlen egy chipen belül foglalnak helyet.

A nagyteljesítményű processzor jelen esetben két darab ARM Cortes A9-es magot takar, amelyek 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak. A BCM4708x esetében a CPU magok órajele maximum 800 MHz-ig kúszhat fel, a BCM5301 esetében pedig akár 1 GHz-es magórajel elérésére is van mód. A két A9-es CPU mag esetében tápkapuk is rendelkezésre állnak, így üresjáratban a SoC 100 mW alatti fogyasztás mellett üzemel, a legmagasabb teljesítményt kínáló állapotra pedig néhány milliszekundum alatt képes átállni, ha a helyzet úgy hozza. A SoC-ok egycsatornás DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatással is rendelkeznek, ami a széles körben elterjedt DDR2-800 MHz-es memóriatámogatáshoz képest előrelépés.

A fentieknek köszönhetően a felsőkategóriás, Broadcom SoC egységekre épülő routerek várhatóan egy BCM4708x SoC-ból és két BCM4360-as SoC-ból állnak majd – utóbbiak közül az egyik 2,4 GHz-es tartományban kínál 802.11n támogatást, míg a másik 5 GHz-es tartományon belül biztosít 802.11ac támogatást. A két BCM4360-as egység PCIe 2.0 x1-es csatolófelületen kapcsolódik majd a BCM4708x SoC-hoz. Az olcsóbb Gigabites WiFi-vel ellátott routerek esetében a rendszerépítők készíthetnek olyan megoldásokat, amelyek nem kínálnak egyidejű kétsávos WiFi támogatást.

Az előző generációs Broadcom alapú 3x3:3 típusú, kétsávos routerek esetében, illetve az első Broadcom alapú 802.11ac routerek esetében a gyártók a BCM4706-os SoC egységet használták, amely 600 MHz-e MIPS32-es processzorral, DDR2-es memóriatámogatással és elsőgenerációs PCIe 1.1 x1 sávokkal rendelkezett, így jól látható, hogy az új SoC egységek komoly teljesítménynövekedést kínálnak. A Broadcom szerint a régi platformhoz képest az új akár ötször nagyobb teljesítményt is fel tud mutatni.

A BCM5301x és a BCM4708x SoC egységek mintapéldányai már készülnek, a chipek sorozatgyártásának beindítására azonban majd csak az idei év második felében kerülhet sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward