Olcsó, vékony és nyomtatható akkuk készülnek

Kicsi, olcsó és könnyen előállítható, még a teljesítménye is egészen tűrhető - egyetlen hátránya csupán, hogy nem bír túl sokat. Rövid életű vagy mérsékelt energiaigényű eszközökhöz azonban épp ideális.

Olcsó, vékony és nyomtatható akkuk készülnek

Az új akkut a Fraunhofer Kutatóintézet elektromos nanorendszerekkel foglalkozó részlegének kutatói fejlesztették ki Prof. Dr. Reinhard Baumann vezetésével, a TU Chemnitz és a Menippos GmbH szakembereivel karöltve. Mint mondták, egyik legfőbb céljuk az, hogy az akkuk darabonként 10 centnél is olcsóbban legyenek tömegtermelhetőek.

A jellemzői is nagyban eltérnek a hagyományosakétól; a nyomtatható változat egy grammnál is kevesebbet nyom, nem éri el az egy milliméteres vastagságot sem - így akár bankkártyákba is beépíthető. Nem tartalmaz higanyt sem, így környezetkímélőnek is tekinthető. 1,5 V-os a feszültsége, de több akku sorba helyezésével akár 6 V is elérhető.

Egyebek mellett cink anód és mangán katód rétegekből áll, amelyek egymással reakcióba lépve fejlesztenek áramot. Mivel azonban ez a folyamat apránként felemészti ezeket a rétegeket, így az akku leginkább csak korlátozott élettartamú vagy mérsékelt energiaigényű eszközökben való felhasználásra alkalmas.

Az akkuk nyomtatóeljárása leginkább talán a képek pólókra préselésére emlékeztet: a nyomtatópasztát egy rugalmas nyomóval préselik a szubsztrátumra. Ezzel az eljárással igen sok akku készíthető egyszerre, az egyes rétegek pedig alig vastagabbak egy hajszálnál. A kutatók reményei szerint az újdonság már az idei év vége felé konkrét termékekben kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward