Olcsó mobilok párosát mutatta be a Microsoft

A Lumia 532 és a Lumia 435 egyaránt komoly sikerek elé nézhet.

Olcsó mobilok párosát mutatta be a Microsoft

Ezúttal olyan új Lumia modellek kerültek terítékre a Microsoftnak köszönhetően, amelyek egy kottára készültek, de teljesítmény tekintetében jól elhatárolódnak majd egymástól. A belépőszintet célba vevő masinák kompaktak, illetve sokak számára megfizethetőek lesznek, így komoly sikerek elé nézhetnek.

Microsoft Lumia 532

A Microsoft ugyan két teljesen új mobillal rukkolt elő, ám ezek lényegében megegyező alapokra épültek fel, és csak kettő komolyabb eltérés fedezhető fel közöttük. Kezdjük is rögtön ezekkel a pontokkal a bemutatásukat. A Lumia 435 lesz a Microsoft új belépő mobilja, ami már tényleg felveszi a versenyt a filléres androidos készülékekkel is. Persze ezt szépen tükrözi majd a benne foglalt hardver is, hiszen egy Qualcomm MSM8210 központi chip került bele. Ez a Snapdragon 200 kategóriás lapka mindössze két 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A7 magot vonultat fel a megszokott Adreno 302 IGP mellett. A főkamerája legfeljebb 2 megapixeles fotók és 480p-s videók készítésére lesz alkalmas. Ezzel szemben a Lumia 532 már valamelyest acélosabb teljesítmény fog nyújtani a Qualcomm MSM8212 chip révén. Ez ugyan továbbra is csak egy Snapdragon 200 besorolású megoldás, azonban az Adreno 302 grafikus egység mellett már négy Cortex-A7 mag tevékenykedik benne, méghozzá változatlanul 1,2 GHz-es frekvencián. A hátlapon tanyázó kamera elvileg továbbra is csak VGA videót tud rögzíteni, viszont a feledhetetlen pillanatokat már 5 MPixeles felbontásban őrizheti meg az utókornak. LED-es villanó egyik esetben sem került a főkamerák mellé.

Microsoft Lumia 435

A felsorolt különbségeket leszámítva minden más képességük azonos lett. Az előlapjukat egy 4 hüvelykes megjelenítő uralja majd, ami 800 x 480 képpontot fog mozgósítani minden érintés alkalmával. Tehát egy kézzel is könnyedén használhatóak lettek az újdonságok, és a 233 PPI-s pixelsűrűségből fakadóan, a kategóriájukhoz mérten jó lesz a képminőségük is. Az operációs rendszer szereposztása itt nem kérdéses, természetesen mind a két mobilnál a Windows Phone 8.1 rajzolódik ki a „maroknyi” felületen, és szinte borítékolható az is, hogy a későbbiekben érkező frissítésekből is részesülni fognak. Az okostelefonok előlapjáról nem hiányzik a videócsevegések bonyolításához elengedhetetlen kamera sem, ami mindkét modellnél VGA kép közvetítésére lesz elegendő. Az apró Lumiák érdekes módon már egyaránt 1 GB-nyi rendszermemóriával vannak ellátva, szóval ilyen tekintetben a vállalat tervezői a legalacsonyabb árú gépnél sem spóroltak – pedig a WP 8.1 előtt még a középkategóriában is feltűntek 512 MB RAM-mal ellátott telefonok. A tárhelyeik meg 8 GB-os méretet öltöttek, és akár bővíthetőek is microSD memóriakártya hozzáadásával. Illetve ide tartozik még az is, hogy a OneDrive rendszerében 30 GB-nyi online tárhely jár melléjük.

A 4G LTE rohamosan terjed már az olcsóbb árszegmensek felé, de itt még be kell érni a 3G DC-HSDPA+ modem nyújtotta sávszélességgel – no, nem mintha az a 42 Mbps-os letöltési sebesség ne lenne elegendő szinte bármire. Ezen felül van még a készülékekben Wi-Fi (802.11n), Bluetooth 4.0 modul A2DP-vel, GLONASS műholdakkal is boldoguló A-GPS vevő, illetve FM Rádió, melynek a használatát RDS támogatás könnyíti. Még az üzemidejükért felelős akkumulátor is megegyezik, a hátlapjaik mögött egyformán 1560 mAh-s kapacitású lítium-ion akkumulátorok lapulnak. A Lumia 435-tel 12 órás beszélgetési idő is elérhető egy töltéssel 3G hálózaton, míg a Lumia 532 11 órás produkcióval kecsegtet. Az újdonságok színválasztékát az egyszerű fekete és a fehér mellett a zöld és a narancssárga opció tarkítja (az egyik matt, a másik fényes). Miután minden külső jegyük, és szinte az összes tulajdonságuk azonos, és még hasonlítanak is egymásra, arra asszociálhatnánk, hogy ugyanabba a házba lettek beépítve, de nem így van. Néhány tizedmilliméteres eltérés felfedezhető közöttük a Lumia 435 javára, ami így 89,4 köbcentis térfogatú a Lumia 532 90,4 cm3-ével szemben. Ez a különbség a tömegüket számba véve már nincs meg, a gyártó által közölt adatok szerint a Lumia 435 131,8, a Lumia 532 pedig 131,85 grammot nyom.

A Microsoft Lumia 435 ajánlott fogyasztói ára valóban nagyon alacsony lett, már az indulás pillanatában is mindössze nettó 70 euróért hazavihető majd. A Lumia 532 esetében is a nettó árat közölte a Microsoft, ilyenformán 80 euróba fog kerülni - ez tehát még jobb vételnek ígérkezik jelen állás szerint, figyelembe véve azt a pluszt, amit nyújt. A páros nagyjából kart karba öltve fog befutni februárban. Kereskedelmi forgalomba kerülnek majd Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni térségben, és Indiában is. Mind a két szerkezet megvásárolható lesz idővel dupla SIM-es változatban is, így azoknak sem kell róluk lemondania, akik egyszerre két hálózati kártyát tartanak fenn.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward