Olcsó és hatékony térbeli memória az IBM-től

Az eddigi kettő helyett három dimenzióban működő, igen sűrű, és mégis olcsó, hatékony és megbízható új memóriatípust fejlesztettek ki az IBM kutatói.

Olcsó és hatékony térbeli memória az IBM-től

Az IBM Almaden laboratóriumának kutatói egy olyan újfajta memóriatípust fejlesztettek ki, ami az eddigi kettő helyett három dimenzióban működik; az alkotásukat "versenypálya" memóriának nevezték el.

Amint az a képen is látható, a memóriát U-alakú nanovezetékek alkotják, amelyeket a chipre merőlegesen állítanak fel, és amelyek aztán shiftregiszterként működnek. Az információ írása a vezeték legalján történik, a már felvett adatokat pedig értelemszerűen a szárakban lehet elhelyezni, tetszés szerinti elrendezésben (az U-k csúcsaira leadott apró elektromos impulzusuk útján).

Egy teljes "versenypálya" chipet számos ilyen, egymás mellett felállított U alkotna, a rajtuk tárolható adatsűrűség pedig messze meghaladná a szilárdtest flash-ek jelenlegi lehetőségeit - miközben semmivel sem lennének drágábbak a hagyományos merevlemezeknél, de ugyanolyan gyorsak és megbízhatóak lennének, mint a flash-ek.

Egyetlen egy probléma van csak velük, ami még megoldásra vár - nevezetesen a hő, ami nem csak a tárolt adatokat károsíthatja, de magát a vezetéket is. Így vagy megfelelő hűtőrendszer is kellhet hozzájuk, vagy tovább kell finomítani a kezelési technikát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward