Olcsó Chromebook alternatíva a HP műhelyéből

Az AMD Mullins APU egységgel ellátott 14 hüvelykes noteszgép csak 199 dollárba kerül majd, de ehhez képest nem lesz rossz a felszereltsége.

Olcsó Chromebook alternatíva a HP műhelyéből

A Microsoft harcot indított a Chromebookok ellen, amelynek köszönhetően rövidesen még több és több olcsó Windows 8.1-es noteszgép kerülhet az üzletek polcaira. A legfrissebb újdonságot a HP szállítja, méghozzá egy 14 hüvelykes képátlójú, AMD Mullins APU egységet rejtő notebook formájában, ami mindössze 199 dollárba kerül majd.

A HP Stream 14 névre keresztelt notebook egyelőre még nem érhető el kereskedelmi forgalomban, és előrendelésére sincs lehetőség, viszont a HP terméktámogatási weboldalán már feltűnt, így elég sok részlet kiderült vele kapcsolatban. A PDF dokumentum alapján a 14 hüvelykes képátlójú, LED-es háttérvilágítást használó kijelző 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemel – és alighanem TN+Film alapokon nyugszik, hiszen olcsó noteszgépről van szó. A központi egység szerepét egy AMD Mullins APU tölti be, nevezetesen egy A4 Micro-6400T jelölésű példány, amely mellé 2 GB-nyi rendszermemória is jár. Az adatok tárolásáról 32 GB-nyi vagy 64 GB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodhat, de ezen felül két évnyi OneDrive tárhely-előfizetést is kap az újdonsült tulajdonos, így további 100 GB-nyi tárhellyel gazdálkodhat.

Az új noteszgép 802.11 b/g/n WiFi vezérlővel, Bluetooth 4.0-s vezérlővel, HDMI videó kimenettel, két USB 2.0-s és egy USB 3.0-s porttal, valamint egy SDXC memóriakártya-olvasóval érkezik. A kínálatból a 720p-s beépített webkamera, illetve a négyhangszórós Beats audió rendszer sem hiányzik.

A mindössze 17,78 milliméter vastag újdonság 1751 grammot nyom a mérlegen, akkumulátorból pedig egy 32 wattórás példányt használ. Utóbbiból, illetve az fedélzeten szolgálatot teljesítő, mindössze 4,5 wattos TDP-ből kiindulva valószínűleg elég vonzó üzemidőt kínál a termék, teljesítmény tekintetében azonban már kompromisszumokra kell számítani, ugyanis hiába rendelkezik négy processzormaggal az A4 Micro-6400T, ezek csak 1 GHz-es alap- és 1,6 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek.

Az információk szerint a fenti notebook Windows 8.1-es operációs rendszerrel együtt sem kerül többe 199 dollárnál, azaz 50 dollárral olcsóbb lesz, mint az ugyancsak AMD Mullins alapokon nyugvó, szintén Windows operációs rendszert használó Pavilion 10z. Utóbbi 10,1 hüvelykes érintőkijelzővel érkezik, tömege pedig mindössze 1134 gramm, azaz kompaktabb, és sokkal kényelmesebben hordozható mint hírünk főszereplője. Ennek az előnynek az ára 50 dollárnyi felár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward