Shop menü

OLCSÓ(BB) APPLE PENCIL BUKKANT FEL, IMMÁRON USB CSATLAKOZÓVAL

Az első Apple Pencilnél is kedvezőbb ára lett az USB-C-vel szerelt tollnak, de vajon mi az, ami ebből kimaradt?
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Olcsó(bb) Apple Pencil bukkant fel, immáron USB csatlakozóval

Az Apple nem sűrűn szokott új Pencillel előrukkolni, eddig csak kettő ilyen eszköz került bevetésre, és ezek tökéletesen megfértek egymás mellett a kínálatban. Az a helyzet, hogy a vállalat a harmadik Pencilt is úgy állítja rajthoz, hogy ezáltal színesebb lesz a kínálat, és nem az a cél, hogy leváltsa valamelyik korábbi modellt.

A második generációs Apple Pencil egy kiváló eszköz, minden földi jóval ellátva, csak éppenséggel nagyon drága. A fejlett tollért hivatalosan 63 ezer forintos összeget kell kifizetnie a vásárlóknak. Ezzel szemben hírünk alanya majdnem fele ekkora összegből letudható, az USB-C-s Apple Pencilért 37 ezer forintos összeget kér a vállalat. Szóval az első generációs Apple Penciltől is sokkal olcsóbb, hiszen azért 50 ezer forintot kell leszurkolni a vásárlás pillanatában. No, de nézzük, miről kell lemondani a költségcsökkentés jegyében.

Galéria megnyitása

Nem meglepő módon az olcsóbb USB-C-s Pencil úgy kerülhetett be kedvezőbb áron a kínálatba, hogy szerényebbek a képességei, vannak olyan funkciók, amikről le kell mondania a vásárlóknak. A második generációs Pencil olyan attrakciókat tud, mint a vezeték nélküli töltés és a gyors párosítás, ezeket kapásból el kell felejteni. Ezt az érintőceruzás az egy mozdulattal előcsalható USB-C csatlakozón keresztül lehet tölteni. (Szerencsére itt már nincs olyan szerencsétlen megoldás a töltésre, mint az első generációnál volt.)

Aktív tollról beszélhetünk, ez már mindenképpen egy jó hír. Az USB-C-s Apple Pencil révén lehetőség lesz minden Pencilt támogató eszközön kiemelkedő precizitás mellett rajzolni. Gondoskodik arról is, hogy nagyon alacsony legyen a késleltetés az eszközök között, így természetesebb érzés legyen a rajzolás. Támogatja a kiegészítő a döntés érzékelését is, így lehet például satírozni vele. Arra azonban már nem képes, hogy a nyomást is érzékelje, konzisztensen egyforma erősséget érzékel majd, így művészkedésre nem igazán alkalmas.

Galéria megnyitása

A toll lebegtetését (hover) tudják érzékelni az iPad Pro táblagépek, ezáltal előnézetet lehet kapni bizonyos helyzetekben az érintés megtétele nélkül is. Ezt eddig csak a második generációs Pencil tudta, szóval ebben jobb lesz az elsőnél az újdonság. Mint ahogy jobb lesz majd abban is, hogy mágnesesen oda lehet tapasztani az arra alkalmas iPadek keretéhez. Az első generációs toll ebből a szempontból még nem volt túl praktikus.

A dupla koppintásos gyors eszközváltási lehetőséget sem biztosítja az USB-C csatlakozóval szerelt Apple Pencil. Mint ahogy ingyenes gravírozás sincs ebben az esetben, azt is csak a „prémium” tolnál kapják meg a vásárlók, szóval azok, akik névre szóló Pencilt szeretnének, kénytelenek továbbra is nagyon mélyre nyúlni a zsebükben.

Galéria megnyitása

A kiegészítő kisebb is a korábbi tollaknál, ennek köszönhetően kevesebb helyet foglal, de talán nem is lesz annyira jó a fogása. 155 milliméter hosszú, szóval az első Penciltől már 20 mm-rel rövidebb, és csak 7,5 milliméter az átmérője, nem 8,9 mm-es, mint a társai. A tömeg viszont csak tizedgrammokkal csökkent, 20,5 grammot nyom az újdonság.

Az USB-C-s Apple Pencil forgalmazása november elején indul Magyarországon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére