Olcsó áramkörök akár papírra nyomtatva is?

Amerikai elektronikai szakterületen dolgozó kutatók egy új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jövőben lehetőség lesz a drága, RFID (rádiófrekvenciás azonosító) alapon működő eljárások leváltására, illetve hajlékony anyagokra történő áramkörök nyomtatásra is. Az új fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint egy félvezető tinta, ami a feltalálók állítása szerint sokkal költséghatékonyabb lesz, mint a jelenlegi technológiákra épülő megoldások. A tinta segítségével akár papírra vagy matricára is nyomtatható lesz áramkör, így többek között az RFID chipek előállítása is olcsóbbá és hatékonyabbá válhat. A tintát a vállalat tervei szerint hajlékony kijelzők készítéséhez is lehet majd alkalmazni a nem is oly távoli jövőben.

Olcsó áramkörök akár papírra nyomtatva is?

Amerikai kutatók egy új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jövőben lehetőség lesz hajlékony anyagokra történő áramkör nyomtatásra, vagy akár a mostani drága RFID (rádiófrekvenciás azonosító) gyártás lecserélésére. Az új fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint egy félvezető tinta, ami a feltalálók állítása szerint sokkal költséghatékonyabb lesz, mint a jelenlegi technológiákra épülő megoldások. A tinta segítségével akár papírra vagy matricára is nyomtatható lesz áramkör, így többek között az RFID chipek előállítása is olcsóbbá és hatékonyabbá válhat. A tintát a vállalat tervei szerint hajlékony kijelzők készítéséhez is lehet majd alkalmazni a nem is oly távoli jövőben.

A BASF Future Business and Polyera Corp kutató- és fejlesztő bázisán állították elő a csodatintát. Az új, félvezető alapú tinta az eddigi eljárásokkal ellentétben egy új megoldásra alapul: a tinta különleges összetételének köszönhetően képes N-típusú negatív töltés hordozására. A tinta gyakorlatilag bármilyen anyagra felvihető egy egyszerű nyomtató segítségével, amelyet csak kis mértékben kell átalakítani, hogy alkalmas legyen a feladatra.

Eddig nagy problémát jelentett a vállalatok számára az azonosítóval ellátott címkék nagy mennyiségben történő költséghatékony előállítása, de amennyiben a jelenlegi technológiát használva vihetnék fel a jelölést az adott anyagokra, az nagy időmegtakarítást és költségcsökkenést jelentene. A viszonteladók és a nagyobb forgalmazók számára fontos, hogy az árukészlet megjelölése, tárolása, nyilvántartása és biztosítása alacsony költség mellett legyen kivitelezhető. Ezek a szempontok az amerikai kutatók által kifejlesztett ActivInk névre keresztelt tinta segítségével könnyedén teljesíthetőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward