Okostelefonról is vezérelhető csúcsalaplap az ASUS-tól

A jól felszerelt alaplap akár okostelefonnal is vezérelhető, stabil működéséről pedig katonai szintű komponensek gondoskodnak, ahogy az lenni szokott.

Okostelefonról is vezérelhető csúcsalaplap az ASUS-tól

Az ASUS ismert és elismert TUF (The Ultimate Force) alaplapsorozata rövidesen új taggal bővül, amely felszereltség és tulajdonságok tekintetében még magasabbra helyezi a lécet. Az idei CeBIT-en bemutatkozó deszka egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a konzumer alaplapok szegmensében a világon elsőként kínál teljes körű NVM Express támogatást.

Az LGA-2011v3-as processzorfoglalattal ellátott TUF Sabertooth X99 Haswell-E processzorokat és DDR4-es memóriamodulokat fogad – utóbbiak összesen nyolc darab memóriafoglalatban kaphatnak helyet, így maximálisan kiaknázhatóak a négycsatornás DDR4-es memóriatámogatásban rejlő lehetőségek. Az elegáns pajzzsal ellátott alaplap három darab PCI Express x16-os slottal érkezik, plusz egy PCI Express x1-es s egy PCI Express x4-es bővítőhely is van rajta – ezeket külön takarólemezek is védik, hogy ne sérüljenek, illetve ne porosodjanak, ha éppen használaton kívül vannak. A fotók alapján az új deszka hat darab SATA 6 Gbps-os porttal és két SATA Express porttal is rendelkezik, sőt, az USB 3.1 Type-A portok sem hiányoznak róla.

A teljes körű NVM Express támogatás az M.2-es bővítőkártyák mellett a következő generációs 2,5 hüvelykes formátumú SSD meghajtókhoz is jár, hála a Hyper Kit-nek.

HyperKit

A szóban forgó kiegészítő SFF-8369-es csatolófelületet biztosít, amihez az adott adattároló mini SAS HD kábelen keresztül csatlakozhat, méghozzá PCI Express 3.0 x4-es sávszélesség mellett, ami 32 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet biztosít.

A TUF Sabertooth X99 nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, mert TUF Thermal Armor borítása mellé második generációs TUF Thermal Radar technológia is jár. Az alaplapon egy TUF ICE névre keresztelt processzor is helyet kapott, amely 11 ventilátor fordulatszámát szabályozza és az alaplapon található 12 szenzor beérkező adatait is feldolgozza.

A vezérlő a Thermal Radar 2 technológiával karöltve rendkívül hatékony finomhangolást tesz lehetővé a rendszerhűtő ventilátorok esetében, így megtalálható a hűtőteljesítmény és a zajszint közötti ideális egyensúly. Bónuszként még az ASUS különböző videokártyáinak hűtését is szabályozhatjuk a technológia segítségével.

Komoly újítás a TUF Detective névre hallgató segédprogram, amely ingyenesen letölthető a különböző mobileszközökre. Ez az app tulajdonképpen a PC különböző paramétereinek monitorozását szolgálja, de a PC vezérlésére is lehetőséget ad. A szolgáltatás dedikált USB 2.0-s portra csatlakozó androidos okoseszközzel használható – segítségével nem csak a PC újraindítására és ki- bekapcsolására, de a CMOS törlésére is lehetőség van. Emellett a különböző feszültségek és órajelek is nyomon követhetőek az adott androidos okoseszköz kijelzőjén.

Az új alaplap fedélzetén katonai szintű követelményeknek is megfelelő komponensek találhatóak, amelyek nem csak hosszú élettartammal rendelkeznek, de a rendszer maximális stabilitásáról is gondoskodnak. A TUF Fortier technológia jóvoltából – a megerősített hátlapnak köszönhetően – masszívabb az alaplap, de a hűtés is hatékonyabb, ugyanis a megerősített lap segít a 8+2 fázisú DiGi+ VRM komponensei által termelt hő hatékony és gyors elvezetésében, így a komponensek 6 Celsius fokkal hűvösebben működhetnek az újítással, mint nélküle.

A fedélzeten TUF ESD Guards 2 technológia is helyet kapott, amely a korábbinál kétszer erősebb védelmet kínál a különböző portoknak az elektrosztatikus kisülés okozta veszélyekkel szemben. A védelem az USB és a LAN portok mellett az audió csatlakozókat is szárnyai alá veszi.

Az ASUS TUF Sabertooh X99-es alaplapja rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert. A hiányzó részletekről alighanem az éppen rajtoló CeBIT alkalmával hull majd le a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward