Okostelefon méretű komplett számítógép: Tango PC

A Tango PC készítői szerint nagyjából akkora, mint egy iPhone 5S, mégis mindennel rendelkezik, amire egy asztali PC esetében szükség van.

Okostelefon méretű komplett számítógép: Tango PC

A Kickstarteren rengeteg érdekes projekttel találkozhatnak az érdeklődők, amelyek közül egyiket-másikat mindenképpen érdemes lehet támogatni. Ezúttal egy apró asztali PC került a figyelem középpontjába, ami parányi mérete ellenére remek felszereltséggel rendelkezik.

Az okostelefon méretű apróság a Tango PC nevet viseli, és meglehetősen népszerű, hiszen rendkívül hamar elérte a kitűzött támogatási összeghatárt. Az apró PC készítői szerint nagyjából akkora, mint egy iPhone 5S, ami talán egy kissé túlzó kijelentés, de az kétségtelen tény, hogy belsejében elég komoly hardver lapul. A 125 x 80 x 13,5 milliméteres mérettel rendelkező újdonság rendszermemóriával és SSD-vel együtt is csak 200 grammot nyom a mérlegen, azaz komplett PC létére igazán pehelykönnyű. A ház egy speciális alaplapot rejt, amely egy noteszgépekbe szánt AMD A6-5200-as APU egységnek ad helyet. A szóban forgó, 28 nm-es csíkszélességgel készült Kabini APU két darab kétmagos modullal rendelkezik, amelyek 2 GHz-es magórajelen ketyegnek. A Jaguar architektúrára támaszkodó processzormagokon kívül egy Radeon HD 8400-as integrált videóvezérlőt is rejt a tokozás, ami 128 stream egységgel gazdálkodik és 600 MHz-en üzemel.

A rendszermemória kezeléséről beépített DDR3-as memóriavezérlő gondoskodik, ami egyetlen csatornát kínál, így a maximális memória-sávszélesség 12,8 GB/s lehet. Az APU egység az alaplapra forrasztva érkezik, a rendszermemória azonban meglepő módon cserélhető: a házban egyetlen DDR3-1600 MHz-es So-DIMM memóriamodul fér el, ami akár 8 GB-os is lehet. Az adatok tárolásáról NAND Flash alapú tárhely gondoskodik, ami szerencsére szintén cserélhető, hála az mSATA csatolófelület alkalmazásának. A tárhely 32 GB-tól egészen 1 TB-ig terjedhet – igaz, utóbbi esetben nagyon szélesre kell tárni a pénztárcát. Az apró konfiguráción Windows 7, Windows 8 vagy Linux operációs rendszer egyaránt futhat, sőt, igény esetén még Chromium OS is telepíthető rá. Adottságai matt a termék még Steam Machine szerepkörben is elképzelhető.

Mivel apró, könnyedén zsebre vágható PC-ről van szó, így nem meglepő, hogy a 13,5 milliméter magas ház nem tartalmaz portokat, cserébe viszont tartalmaz egy dokkoló csatlakozót. A Tango PC a hozzá való dokkolóba egyszerűen becsúsztatható, így három USB 2.0-s, egy USB 3.0-s, egy RJ-45-ös, illetve egy DisplayPort csatlakozóhoz juthatunk. A dokkoló emellett DC 12V-os tápadapter csatlakozóval, mikrofon bemenettel és fejhallgató kimenettel, valamint beépített WiFi adapterrel is rendelkezik.

A PC-t a dokkolón keresztül lehet ellátni árammal – ebben egy 60 wattos külső tápadapter nyújt segítséget. A Tango PC-hez alap esetben csak egy dokkoló jár, de igény esetén több is vásárolható az aprósághoz, így irodában és otthon egyaránt használható a megszokott szoftverkörnyezet. Magát az apró PC-t egyébként a dokkoló hűti, ugyanis a 30 wattos hőtermeléssel az okostelefon méretű ház amúgy nem tudna megbirkózni. A Tango PC irodai munkára, átlagos otthoni felhasználásra és játékra egyaránt alkalmas – utóbbi esetben persze némi kompromisszumra is van szükség, már ami a beállításokat illeti.

A Tango PC 4 GB rendszermemóriával és 32 GB-os mSATA SSD-vel 349 dollárnyi támogatásért cserébe szerezhető meg. A termék 8 GB-nyi rendszermemóriával és 128 GB-os mSATA SSD-vel 473 dollárnyi támogatásba kerül. Ha Windows 7 Pro licencet is kérünk, akkor az említett összegek 100 dollárral lesznek magasabbak. A szállítási díj 29 dollár, az extra dokkoló ára pedig 89 dollár.

A csapat idővel akkumulátoros kiadást is készíteni szeretne, amelyet menet közben lehet majd használni. Hogy a kijelző és a beviteli eszközök szerepét mi tölti majd be? Saját androidos vagy iOS alapú táblánk.

A Tango PC projekt Kickstarter oldala itt található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward