Okostelefon-kereső funkcióval bővült az Android Wear

Okostelefon-kereső funkcióval bővült az Android Wear

A Google büszkén számolt be arról az Android hivatalos blogján, hogy újabb lehetőséggel bővült az elveszett okostelefonok megtalálására szolgáló Android Eszközkezelő. A 2013-ban indított biztonsági szolgáltatás a megjelenése óta egyre hatékonyabb lett, és a beszámoló szerint napjainkra már csaknem 30 millió embernek segített a mobilja vagy tablete felkutatásában.

A keresőóriás szakemberei ezúttal a tavaly útnak indított Android Weart vonták be az Eszközkezelőbe. Miről is van szó? A Wear operációs rendszerrel ellátott okosórák segíteni fognak abban, hogy a hozzájuk kapcsolódó okostelefont minél hamarabb meg tudja találni a gazdája, mégpedig egy új hangutasítás révén. Az „OK, Google. Start. Find my phone” kulcsszavak kiadását követően az okosóra jelet ad a mobiltelefonnak, ami mindaddig a maximális hangerején fog csörögni, ameddig a karórán le nem állítja a felhasználó ezt a folyamatot. Az újdonságnál gondoltak arra is, hogy nem feltétlenül lehetséges (vagy szerencsés) egy adott környezetben a hangutasítás használata, éppen ezért, ha a szükség úgy hozza, a menüben is ki lehet választani ezt, méghozzá a „Find my phone” címszó alatt. Fontos kiemelni, hogy az okostelefon az Eszközkezelő új funkciójával tényleg mindig a lehető leghangosabban fog csörögni, függetlenül attól, hogy milyen beállítások vannak éppen alkalmazva rajta.

Ez a lehetőség egyébként a legkevésbé sem nevezhető már újdonságnak, hiszen nagyjából az első okosórák megjelenése óta valamilyen szinten létező dologról beszélhetünk. Ezek a készülékek például eleve alkalmasak arra, hogy jelezzék a felhasználó felé, ha a mobil bármilyen oknál fogva eltávolodott az okosórától, elhagyta a felhasználója, vagy rosszabb esetben ellopták – általában rezgésekkel jelzik a kapcsolat megszakadását. Továbbá olyan alkalmazások is elérhetőek – egyebek mellett már az Android Wearre is –, amik elkezdik csörgetni a hozzá rendelt okostelefont, szóval hasonlóképpen járnak el, mint az Eszközkezelő újítása. Ennél a megoldásnál azonban inkább azt a pozitívumot kell kiemelni, hogy automatikusan a rendszer részévé válik, és nem akkor kell majd a felhasználónak ráeszmélnie arra, hogy milyen jó is lett volna, ha telepítve van valami ilyesmi, mikor szükség lenne rá.

Az Android Wear és az Eszközkezelő friss képességének a legnagyobb hátránya egyértelműen az, hogy az okosórák ugye a Bluetooth 4.0 modult használják a kapcsolattartásra, ez pedig bizony eléggé szerény hatótávolsággal rendelkezik. Ez az újítás tehát inkább csak akkor nyújthat komoly segítséget, ha otthon keresi a készülékét a tulajdonosa, vagy amennyiben azonnal észreveszi, hogy elhagyta a közelben a telefonját, még gyorsan reagálhat rá. Remélhetőleg a későbbiekben találnak még ilyen téren potenciált az Android Wearben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward