Okosrendszerek számháborúja

Az elmúlt napokban az összes operációs rendszerről kaptunk némi helyzetjelentést. Mindenki összemérte, hogy kié a nagyobb... piactér.

Okosrendszerek számháborúja

Az Android esetében lénygében semmilyen jelentősebb mérföldkőről nem számoltak be, inkább csak egy gyors helyzetjelentést tartottak a Google I/O-n, amiből az derült ki, hogy hamarosan több álomhatár is megdöntésre kerül. Az Apple-nek viszont sikerült kiosztania 35 ezer dollárt. A többiek, a Windows Phone és a BlackBerry pedig, bőszen küzdenek a harmadik legnagyobbnak járó címért.

Az Android által elért sikerekről Sundar Pichai beszélt a fejlesztői konferencián. Elsőként az operációs rendszerhez kötődő aktivációk száma került terítékre. Pichai elárulta, hogy a vártnál korábban, már most elérték a 900 milliós határt, és a következő hónapokban - még a nyár vége előtt -, meglehet az egy milliárd. Az előző évi adatokhoz képest ez több mint a duplázás, hiszen akkor még "csak" 400 millióról számolhattak be. A föld teljes, 7 milliárdos lakossága is szóba került a rendezvényen, így önbizalomban sincs hiány.

Emellett nagy hangsúlyt kapott az alkalmazásletöltések száma. A felhasználók már 48 milliárd alkalommal keresték fel a Google Play Store valamely "lakóját", ami egészen vonzóvá teszi az Android platformot a fejlesztők szemében. Ez viszont nem elég (még) az első helyhez, ugyanis az Apple éppen most adta hírül, hogy megvan a Store 50 milliárdodik letöltése. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy melyik applikáció nevéhez fűződik az eredmény. A szerencsés letöltő mindenesetre nagyjából élete végéig "ingyenesen" szedhet le minden programot a piactérről, ugyanis tízezer dolláros jutalmat kapott, amit a Store-ban költhet el. Másik ötven felhasználónak sem lesz oka panaszra, mivel az Apple az 50 milliárdodik letöltőt követő 50 embert is busásan díjazza - nekik 500 dollár jut fejenként, amit szintén a Store-ban költhetnek el.

De nem csak az óriások harca alakul izgalmasan, hanem a két kisebb piaci szereplő között is szoros a küzdelem, ha a piacterekről, és a benne fellelhető appokról van szó. A Microsoft néhány napja tette közzé, hogy hamarosan elérik a 150 ezer példányos választékot, és jelenleg 145 ezernél tartanak. Erre pedig érkezett a BlackBerry reakciója, hogy BlackBerry Worldben már 120 ezres választék várja az készüléktulajdonosokat. A World dinamikusabb növekedést produkál jelenleg, mint a Windows Phone-t kiszolgáló megoldás, így elképzelhető, hogy a 200 ezredik alkalmazásról közel ugyanakkor számolhatnak be. A tempójukat elnézve viszont ez még egy kicsit odébb van. A Windows Phone Store 11 hónapja lépett át a 100 ezres értéken, míg a BlackBerry 2 hónapja járt ugyanennél a mérföldkőnél – ám ez utóbbinál a tempó várhatóan csökkenni fog, hiszen az elmúlt időszakban a BB 10 érkezése miatt kicsit nagyobb volt a mozgolódás.

Ezek a statisztikai háborúk jól mutatják, hogy az alkalmazások mennyire fontos szerepet töltenek be az okostelefonok életében, és jól használva a reklámértékük is jelentős tud lenni. Jó példa erre az Apple: előre kihirdették a nagy díjakat, így az elmúlt napokban kiemelkedően sokan keresték fel a piacteret a hatalmas összegek reményében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward