Okoskanalat fejlesztő céget vett a Google

Az 295 dolláros okoskanál nagy jelentőséggel bírhat a neurodegeneratív betegségekben szenvedők esetében.

Okoskanalat fejlesztő céget vett a Google

A Google időről-időre felvásárol kisebb-nagyobb cégeket, amelyek között olykor-olykor rendkívül érdekes megoldásokkal foglalkozó vállalatok is találhatóak. A legfrissebb felvásárlás keretében sikerült megszerezni a Lift Labs-et, amely a későbbiekben a Google[X] részlegét erősíti, ahol számos meghökkentő dolog fejlesztésével foglalkoznak a vállalat szakemberei. Ebben a részlegben fejlesztik például az önvezető autót, de itt dolgoznak azon a projekten is, amelynek keretén belül hőlégballonokkal próbálnak nehezen megközelíthető területeken internetkapcsolatot biztosítani. Említésre méltó dolog, hogy a Project Glass, azaz a Google okosszemüvege is innen indult, valamint itt fejlesztik azt a speciális kontaktlencsét is, ami a cukorbetegek számára készül – segítségével kényelmesen, szúrás nélkül lehet majd mérni a vércukor-szintet.

Ebben a részlegben kap majd helyet a frissen felvásárolt Lift Labs találmánya is, amely Liftware Spoon névre hallgat. A speciális, kissé bumfordinak tűnő kanál nagyon is innovatív és hasznos technológiát kínál, ugyanis nyelében egy speciális elektronika, egy akkumulátorcsomag, valamint néhány stabilizátor foglal helyet – a stabilizátor-funkciót a jelek szerint apró motorok biztosítják, amelyeket fejlett algoritmusok vezérelnek.

A rendszer hatékonyan csökkenti a kézremegést, ami a neurodegeneratív betegségekben – például Parkinson-kórban – szenvedő betegek számára azt eredményezi, hogy újra tudnak evőeszközzel étkezni anélkül, hogy a kézremegésük miatt kilöttyenne, illetve kipotyogna az étel a kanálból. Ezzel ezek a betegek újra részt vehetnek a közös ebédeken.

A tesztek szerint a kézremegést akár 70%-kal is képes csökkenteni a Liftware Spoon, igaz, ennek komoly ára van. Maga az eszköz 295 dollárba kerül, ami elsőre sokba kerülhet, de ez az összeg a készítők szerint még így is kedvezőbb, mint ha a beteg etetéséhez külön személyzetet kéne fogadni.

Az kézremegés-csökkentő okoskanál akkumulátora könnyedén tölthető, egy töltéssel pedig több napnyi üzemidő nyerhető. Maga a kanál könnyedén elmosható, hiszen egyszerűen és gyorsan le lehet csatolni a nyélről. Az elektronikát tartalmazó nyélre a tervek szerint egyébként nem csak kanalat, hanem villát vagy kulcstartó szerkezetet is lehet majd szerelni – de a készítők egyéb adaptereken is gondolkodnak.

A Liftware Spoon forgalmazása a felvásárlástól függetlenül folytatódhat, de már most kiderült, hogy a technológiával a Google-nek komoly tervei vannak, így rövidesen továbbfejleszthetik. A felvásárlással kapcsolatos részletek sajnos nem nyilvánosak, így egyelőre nem tudható, mekkora összeget fizetett a Google a Lift Labs-ért.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward